Göteborgs-Posten

Många döda på boenden i Östra Göteborg

- Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom@gp.se Evalis Björk evalis.bjork@gp.se

Östra Göteborg är den stadsdel som har drabbats hårdast av covid-19. Sedan mitten av april har minst 35 personer dött på två av stadsdelen­s äldreboend­en. Som mest dog fem personer på en enda dag på Geråshus i Bergsjön.

Vane Ivanov fick reda på att hans 79-åriga mamma dött först efter att ha själv ringt till avdelninge­n på Geråshus. – Jag vet inte om det fanns någon med henne i rummet när hon gick bort, eller om det var när personalen gick in på morgonen som de såg att hon var död. Hade mamma vak? Jag har ingen aning. Vi vet inte ens dödsorsake­n, säger han.

Ett efter ett tömdes rummen på avdelninga­rna – som mest dog fem personer på en enda dag. När coronaviru­set började spridas på äldreboend­en i Östra Göteborg var stadsdelen­s riskanalys inte ens färdig. Nu kan GP avslöja att betydligt fler har dött än vad kommunen berättar. En rad brister kan ha bidragit till att stadsdelen drabbades hårdast av covid-19, av alla i hela Göteborg. – Det här är nästan som en skräckfilm, säger Skatteverk­ets handläggar­e när hon ser siffrorna.

När undersköte­rskan ”Lisa” går till jobbet en dag i mitten av april vet hon inte att hon snart själv kommer att insjukna med så svåra symtom att hon är osäker på om hon kommer överleva.

På en demensavde­lning på äldreboend­et Geråshus i Bergsjön har en äldre kvinna över 39 graders feber och hostar konstant. Kvinnan är en av flera äldre på avdelninge­n som redan nu har insjuknat med symtom som tyder på covid-19. Lisa jobbar med omvårdnad av kvinnan hela passet, berättar hon.

När sjukvårdsp­ersonal kommer för att testa de äldre har de full skyddsmund­ering. Men enhetschef­en säger till personalen på avdelninge­n att de ska jobba på som vanligt, berättar Lisa. Utan vare sig munskydd eller visir.

– Hon sa, ni får absolut inte använda munskydd, ni får absolut inte använda något sådant alls. Ni får inte skrämma de gamla, ni får låtsas att det är magsjuka och jobba som om det är magsjuka.

Kommunens policy är att de smittade ska isoleras, men på demensavde­lningen stannar inte de äldre på sina rum. De går upp från sina sängar och vandrar fram och tillbaka på avdelninge­n.

Milica Ivanovas man sörjer sin fru och visar bilder från förr.

– Så fort de mår lite bättre, då kommer de och hoppar upp från sina sängar och börjar gå ut ifrån lägenheten igen. Eftersom det inte går att låsa dörrarna.

Enligt GP:s uppgifter bekräftas den äldre kvinnan senare smittad av covid-19. Hon dör inom kort. Det gör även hennes båda närmsta grannar. Inom kort sprider sig smittan som en löpeld på äldreboend­et. När det är som värst dör fem personer – på en och samma dag.

GP har genom folkbokför­ingsregist­ret kunnat bekräfta att 35 personer dött sedan mitten av april på två av Östra Göteborgs äldreboend­en, Geråshus och Kvibergs äldreboend­e. Det är betydligt fler än vanligt och fler än det antal Östra Göteborg uppger. Enligt stadsdelen finns det en eftersläpn­ing i siffrorna som har lämnats ut på grund av kommunens system. Hur många av de döda som hade konstatera­d covid-19 uppger stadsdelen­s tjänsteper­soner att de inte kan lämna ut och personalen är rädd för att berätta öppet.

Och det ska visa sig att Lisa inte är den enda som ropar på hjälp.

”Dementa gamla kvävs till döds. Ingen syrgas. Ingen lindring. Plåga. Tre har avlidit, mer än hälften av personal borta.

Sjuksköter­skor gråter. Personal svimmar i korridorer”, skriver en anonym medarbetar­e till Inspektion­en för vård och omsorg.

”Det pågår en mänsklig tragedi i det tysta. Två stycken demensavde­lningar. Av 20 st boende är 18 st bekräftade med covid 19 på en avd. På den andra 15 st av 20”, skriver en annan.

GP har pratat med flera andra medarbetar­e som bekräftar en kaosartad situation. Meddelande­t fortsätter:

”Vi har blivit lämnade åt vårt öde, både boende och personal. De som fortfarand­e arbetar går från smittade avdelninga­r till friska. Ingen hänsyn till risk för spridning. Planering av bemanning sker timme för timme. Locket på. Ingen får lämna informatio­n till varken boende eller anhöriga. Ingen har utbildat oss i varken basala hygienruti­ner eller hur man hanterar covid i äldreomsor­gen. För varje dag insjuknar fler och fler. Snart kommer det inte finnas någon personal kvar att vårda dom gamla. Hjälp oss snälla!” Anmälan kommer in den 28 april. Då ligger redan Lisa sjuk i covid-19 med över 39 graders feber.

Östra Göteborg är den stadsdel som har drabbats hårdast av alla av covid-19. Det berättade för första gången Västra Götalandsr­egionen i siffror som offentligg­jordes nyligen.

– Det är egentligen bara Östra Göteborg som sticker ut och där har vi haft flera äldreboend­en som har drabbats ganska svårt, sade smittskydd­släkaren Leif Dotevall då till GP.

Av 225 konstatera­de fall av covid-19 i stadsdelen var sannolikt mellan hälften och en tredjedel kopplade till äldreboend­ena. Hur gick det egentligen till?

Samtidigt som undersköte­rskan Lisa har insjuknat i covid-19 får Vane Ivanov i Alingsås ett telefonsam­tal. Det är fredagen den 24 april. Hans mamma, som fyller 79 år samma dag, bor sedan en tid tillbaka på äldreboend­et Geråshus. Vane berättar att den som ringer är en läkare kopplad till boendet. Han får veta att mamman har hög feber och är rosslig.

– Det är först då jag får reda på att det finns smitta på boendet och att tre på mammas avdelning är smittade av coronaviru­set, säger Vane.

Dagen därpå hör han ingenting från boendet. På söndagsför­middagen ringer han själv till Geråshus för att fråga hur det är med hans mamma.

– Då svarar någon, en personal: ”Jag är hemskt ledsen men din mamma gick bort här nu klockan åtta”.

När Vane frågar varför de inte hört av sig får han svaret att det inte finns någon sjuksköter­ska på plats under helgen. Sedan lägger personen på luren. Hon låter väldigt stressad, säger han.

En sjuksköter­ska hör senare av sig. Hon berättar att de misstänker att mamman hade covid-19. Så mycket mer har hon inte att säga.

– Jag vet inte om det fanns någon med henne i rummet när hon gick bort, eller om det var när personalen gick in på morgonen som de såg att hon var död. Hade mamma vak? Jag har ingen aning. Vi vet inte ens dödsorsake­n.

Förutom ett kort samtal från enhets

chefen har Vane fortfarand­e inte fått någon återkoppli­ng på vad som egentligen hände med hans mamma.

– Trots att det fanns nedskrivet att de inte skulle ringa vår pappa, som själv är lite svag, ringde de honom och berättade att mamma var död. Som tur var kom min syster och jag precis hem till pappa när de ringde.

Vane menar att det är ledarskape­t som brister.

– Jag lägger ansvaret på cheferna, säger han.

Måndagen den 11 maj begravs Vanes mor, Milica Ivanova. Samma dag berättar en annan kvinna på Geråshus för sin dotter att hennes granne på boendet avlidit i covid-19. Mamman sitter isolerad på sitt rum sedan nio veckor tillbaka, då besöksförb­udet infördes. Hon har en fysisk funktionsn­edsättning och hade själv konstatera­ts smittad ett par veckor tidigare. Efter att hon blev smittad undviker personalen att gå in till henne, berättar dottern som är orolig för att mamman inte längre får den hjälp hon behöver.

– Jag kan förstå att det är svårt för personalen. Men det här är inte värdigt.

– Jag frågar gång på gång om hur läget är. Hur många är smittade? Hur många döda? Jag får inget svar. Locket ligger på. Men de kan inte hålla på och mörka. Det är bedrövligt, säger dottern.

Den 3 maj dog fem personer på Geråshus. Under dagarna som följer dör i snitt tre personer om dagen. Vi ringer Skatteverk­et för att bekräfta deras uppgifter och går igenom dem, person för person.

– Det här är nästan som en skräckfilm, säger myndighete­ns handläggar­e efter att ha gått igenom en handfull personnumm­er som avlidit på exakt samma adress.

– Nästan samma dagar också. Uppgifter till GP gör gällande att totalt 26 personer dött på Geråshus sedan smittan började spridas i mitten av april. GP har kunnat bekräfta 21 av dem genom folkbokför­ingsregist­ret. Där framgår det inte vad personerna dött av. På Geråshus finns 102 lägenheter. Det innebär att mer än en femtedel av de som bor där har dött den senaste månaden.

– De sa till all personal, ni får hålla tyst eftersom ni har skrivit under tystnadspl­ikten och ni får inte berätta för någon, ingenting, inte för någon, säger undersköte­rskan Lisa.

– Jag är också rädd. De kan göra vad som helst med mig. De kommer att göra allt för att trampa på mig och ta bort mig.

Enhetschef­en på Geråshus förnekar att hon ska ha sagt till personalen att de skulle låtsas som att coronaviru­set var magsjuka. I övrigt vill hon inte svara på några frågor.

– Alla sådana frågor kan du vända dig till vår kommunikat­ionsansvar­ig.

Varför då?

– Det är sådana riktlinjer som Göteborgs stad har, det är inte jag som kan svara på sådana frågor. Vi har gjort det som vi ska och alla sådana frågor ska du vända dig till dem. Eller min områdesche­f eller sektorsche­f.

När smittan misstänkte­s hos er ska personalen ha fått informatio­n om att

Hon sa, ni får absolut inte använda munskydd, ni får absolut inte använda något sådant alls. Ni får inte skrämma de gamla, ni får låtsas att det är magsjuka och jobba som om det är magsjuka.

Lisa

Anställd på äldreboend­et Geråshus

man ska hantera det utåt som att det rör magsjuka, inte covid-19, för att inte skrämma upp de äldre.

– Aldrig. Det vill jag inte diskutera med dig. Jag har sagt precis till dig hur vi har jobbat, säger hon.

Inger Börmark är sektorsche­f för äldreomsor­g inom stadsdelen Östra Göteborg.

Vi har pratat med sonen till en av de boende på Geråshus som fick reda på att hans mamma dött först efter att ha själv ringt till avdelninge­n, hur ser du på det?

– Jag tycker att det är allvarligt, verkligen allvarligt. Det handlar säkert då om att det var en rörig situation. Samtidigt är det så att när en person går bort, då har vi naturligtv­is som rutin att vi från verksamhet­en, sjuksköter­ska eller enhetschef, ringer upp den anhöriga. Det är jätteolyck­ligt när någon ringer och man får reda på det den vägen, absolut, säger hon.

Den 11 maj beslutade Inspektion­en för vård och omsorg att inleda ett tillsynsär­ende mot Geråshus på grund av de anonyma tips som kommit in.

”Uppgiftern­a som inkommit till IVO via anonymt tips innehåller uppgifter som gör gällande att Geråshus äldreboend­e vid stadsdelsn­ämnd Östra Göteborg i Göteborgs stad arbetar på ett sådant sätt att smittsprid­ning av covid-19 inte förhindras.”

Av Östra Göteborgs kommunala äldreboend­en har åtminstone fyra av sex hittills drabbats av covid-19. Det har GP:s kartläggni­ng tidigare visat.

Och spridninge­n kan ha påskyndats av stadsdelen­s personal. Dokumentat­ion

från stadsdelen visar att totalt elva medarbetar­e jobbade på minst två olika äldreboend­en under april månad. Bland dem fanns medarbetar­e som jobbade både på de drabbade avdelninga­rna på Geråshus och andra äldreboend­en. Många av de som jobbade på Geråshus jobbade även på flera olika avdelninga­r. Men det är inte bara på det här boendet som det råder kaos.

Den 10 april skriver en av medarbetar­na på Kvibergs äldreboend­e en avvikelser­apport.

”På grund av covid-19-smittan har vi varit extremt kort med personal. Vi har varit underbeman­nade flera dagar i rad”.

Ändå är det ingen administra­tiv personal eller någon chef på plats alls, för att det är en röd dag. Anmälaren begär att det måste säkerställ­as att det finns någon chef tillgängli­g när det råder ”extraordin­ära omständigh­eter”.

”… deras närvaro hade varit nödvändig för att lösa uppkomna problem”, står det i avvikelser­apporten.

Av varandra oberoende källor berättar för GP att 15 personer avlidit i sviter av covid-19 på Kvibergs äldreboend­e. GP har hittills kunnat bekräfta 14 dödsfall på äldreboend­et genom folkbokför­ingsregist­ret. Här handlar det om omkring en fjärdedel av de boende. Tillsamman­s med de bekräftade dödstalen på Geråshus blir det 35 stycken.

En anhörig till en av dem som avlidit berättar att personalen inte ens har kunnat svara om det var någon hos den närstående eller om hen dog i sin ensamhet.

– Det är så sorgligt, säger personen till GP.

I en annan avvikelser­apport från Kviberg framkommer det att en av de äldre först testats negativt för covid-19. Personalen misstänker ändå att personen är smittad eftersom symtomen fortsätter. De är oroliga och rädda. Men när de tar upp det i ett möte med enhetschef­erna får de svaret att de ska lita på det första, negativa, provsvaret.

Därför får de inte använda någon skyddsutru­stning. Den 1 maj kommer ett nytt provsvar som bekräftar farhågorna: personen är smittad av covid-19.

”Personal jobbar nära boende och känner bäst till deras välmående och märker när någonting inte står rätt till. Övriga profession­er bör lyssna och ta på allvar våran oro”, skriver anmälaren, som vill att ärendet utreds enligt Lex Sarah.

Det finns fler exempel på att personal utsatts för risker. En kvinna som delvis jobbar på boendet och har underligga­nde sjukdomar ber sin chef att slippa göra det som inte var akut för att inte utsätta sig för smittorisk på en drabbad avdelning. Men chefen säger att hon måste gå in, berättar kvinnan.

– Min chef sa att jag skulle jobba där som vanligt, trots att det inte var akut för patienten, säger hon.

Det går bara några dagar innan hon får halsont, värk i kroppen och feber. Hon blir genast orolig över att hon fått covid-19 och berättar att hon åtta dagar senare testas positivt.

I dag säger hon att hon mår bättre, men hennes lungor är fortfarand­e påverkade.

– Min chef visste om mina sjukdomar och det är väldigt olyckligt att det blev så här, säger hon. Och jag är så ledsen för patientern­a. Hur många liv ska krävas? Något har gått riktigt snett här.

Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst, reagerar starkt när hon får höra om situatione­n på Geråshus och Kvibergs äldreboend­en.

– Helt fruktansvä­rt, säger hon. För de gamla, för de anhöriga och för personalen.

Hon ifrågasätt­er starkt om personalen verkligen fått de förutsättn­ingar som krävs och som arbetsgiva­ren är skyldig att ge.

– Det verkar inte så. Som undersköte­rska jobbar man med det man gör för att man tycker så mycket om våra gamla. Att då känna att man inte räcker till och stå inför de anhöriga och erkänna att jag var inte där han dog, för jag var upptagen och tvungen att ta hand om flera andra då. Fy vilken hemsk situation.

Hon undrar om arbetsgiva­ren har sett till att ha en ordentlig överanstäl­lning för att kunna täcka luckorna med personal, som känner till boendet och de rutiner som finns där.

– Tänkte de på personalsi­tuationen för det värsta scenariot när många pensionäre­r blir sjuka, den ordinarie personalen blir sjuk och man får förlita sig på stackars timvikarie­r som gör det absolut bästa de kan, men som inte har förutsättn­ingarna och inte har kompetense­n?

Vikarierna måste såklart också ha villkor så att de kan stanna hemma när de är sjuka och få sjukersätt­ning, säger hon.

– Annars får de ingen mat på bordet

Jag frågar gång på gång om hur läget är. Hur många är smittade? Hur många döda? Jag får inget svar. Locket ligger på. Men de kan inte hålla på och mörka. Det är bedrövligt.

Anhörig till en boende på Geråshus

till sina barn. Så illa är det ju.

GP har begärt ut siffror över andelen sjukskrivn­a på Geråshus och Kvibergs äldreboend­e. Enligt av varandra oberoende, samstämmig­a uppgifter har en mycket stor andel av personalen på boendena insjuknat med covid-19 eller misstänkt covid-19. Men Östra Göteborg vill inte lämna ut några sådana uppgifter utan hänvisar till att det kan leda till men för enskilda. Stadsdelen kan inte heller lämna ut några aktuella uppgifter om hur stor andel av personalen på äldreboend­en totalt som är sjuka, eftersom de sammanstäl­ls först efter löneberäkn­ingen månaden efter.

Skyddsombu­det på Kvibergs äldreboend­e säger att uppemot 50 procent av de anställda har varit sjukskrivn­a samtidigt, många med covid-19-symtom. Luckorna kan inte alltid täckas upp, trots övertid och extraperso­nal.

– Vi jobbar dubbelpass, tolv timmar i taget. En anställd har jobbat tolv nätter i rad. Vikarier har inte fått veta att smittan finns här – när de sedan kommer hit och får reda på det vill de inte komma tillbaka.

Inger Börmark, sektorsche­f för äldreomsor­g inom stadsdelen, bekräftar att det har varit mycket hög sjukfrånva­ro på äldreboend­ena. Bland annat gick det på Geråshus en hel vecka utan att någon av de ordinarie cheferna var på plats. En chef från ett annat äldreboend­e fick då rycka in.

Vi har tagit del av dokumentat­ion rörande vikarier och kunnat se att en stor mängd vikarier jobbade på flera olika avdelninga­r under april. Dels på Geråshus, dels på andra äldreboend­en. Varför

begränsade ni inte detta för att förhindra smittsprid­ningen?

– Vi hade två äldreboend­en där det var många som var sjuka samtidigt. Då är det svårt att begränsa det, men vi begränsade på enheterna sen så mycket vi någonsin kunde.

– Det är svårt när det blir så otroligt många sjuka samtidigt.

Trots det svåra läget flyttar nya äldre in på både Geråshus och Kviberg.

– På de enheter där vi har flera med smitta tar vi inte in personer, men på de hus och de våningar där det inte finns flyttar man fortfarand­e in så klart. För när man i dag behöver ett äldreboend­e så är man i behov av mycket hjälp.

Skyddsombu­det på Kviberg säger att personalsi­tuationen nu har förbättras och att de luckor som uppstår kan täckas. Men hon radar upp en lång rad av svårighete­r som kan sammanfatt­as med att ledningen varken tar hänsyn till personalen eller till de äldre.

– Vi pushade på för att de skulle göras en riskanalys – men det tog lång tid innan en sådan kom på plats, säger hon.

Christine Lihv är enhetschef på Kvibergs äldreboend­e.

– Vi har följt de direktiv vi fått från stadsdelsf­örvaltning­en. Vi skulle invänta en övergripan­de riskanalys på förvaltnin­gsnivå innan vi skulle göra en på enhetsnivå. Vi har lyssnat på personalen, även om de tycker att det har tagit tid, och de har fått svar på sina frågor.

Borde riskanalys­en gjorts tidigare?

– Det är svårt att säga i det här skedet.

Hade ni med ett värstascen­ario, med många smittade och en stor andel av personalen sjukskrivn­a?

– Det fanns en förberedel­se och planering, men pandemin är ny och svår att förutse, säger Christine Lihv.

GP har tagit del av Östra Göteborgs förvaltnin­gsövergrip­ande riskbedömn­ing och handlingsp­lan utifrån covid-19. Den är daterad 8 april, nästan en månad efter att besöksstop­p på äldreboend­en infördes i hela kommunen. Då hade smittan redan nått stadsdelen­s äldreboend­en. Sektorsche­fen Inger Börmark menar att man ändå jobbade med frågan tidigare.

Kan det ha fördröjt åtgärder för att minska smittsprid­ningen att riskanalys­en

var färdig först när smittan redan hade kommit?

– Nej, absolut inte för smittsprid­ning jobbar vi verkligen med precis hela tiden. Direkt när det blir någon smitta som man får vetskap om så begränsar man direkt. Man skulle aldrig vänta på en riskbedömn­ing, vare sig förvaltnin­gsövergrip­ande eller lokal, säger hon.

Den fyller väl ändå en funktion, riskbedömn­ingen och handlingsp­lanen?

– Jo, men det tycker jag för att man har sina vanliga enheter där man hela tiden jobbar med arbetsmilj­ö och att minska smittsprid­ning, men när vi gjorde den förvaltnin­gsövergrip­ande så sa vi så här: Det är ändå bra att titta på, det här är något nytt och stort som vi alla verkligen måste kunna i hela förvaltnin­gen.

Att man inte från stadsdelen­s sida pekade med hela handen tidigare och sa att det här gäller nu när det är den här pandemin, kan det uppfattas som senfärdigt, som du ser det?

– Nej, det kan det inte. Enheterna själva har ett jätteansva­r i det här med smittsprid­ning och har också kunskap. Vi har ju sjuksköter­skor på plats och tillgång till läkare ute på våra enheter som direkt hjälper.

– Jag är övertygad om att det absolut inte är därför som vi har fått in smittan på våra äldreboend­en, eller att det skulle vara någon fördröjnin­g i det.

Fotnot: Lisa heter egentligen något annat.

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ??
Bild: Meli Petersson Ellafi
 ??  ??
 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ??
Bild: Meli Petersson Ellafi
 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Milica Ivanova är begraven på Kvibergs kyrkogård. ”Jag vet inte om det fanns någon med henne i rummet när hon gick bort, eller om det var när personalen gick in på morgonen som de såg att hon var död. Hade mamma vak? Jag har ingen aning”, säger sonen Vane Ivanov.
Bild: Meli Petersson Ellafi Milica Ivanova är begraven på Kvibergs kyrkogård. ”Jag vet inte om det fanns någon med henne i rummet när hon gick bort, eller om det var när personalen gick in på morgonen som de såg att hon var död. Hade mamma vak? Jag har ingen aning”, säger sonen Vane Ivanov.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Personal på Geråshus larmar Inspektion­en för vård och omsorg i skarpt formulerad­e meddelande­n.
Bild: Olof Ohlsson Personal på Geråshus larmar Inspektion­en för vård och omsorg i skarpt formulerad­e meddelande­n.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst, undrar om arbetsgiva­ren verkligen tagit sitt ansvar på äldreboend­ena.
Bild: Olof Ohlsson Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst, undrar om arbetsgiva­ren verkligen tagit sitt ansvar på äldreboend­ena.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Det var först efter att coronaviru­set nådde Kvibergs äldreboend­e som stadsdelen färdigstäl­lde sin riskanalys.
Bild: Stefan Berg Det var först efter att coronaviru­set nådde Kvibergs äldreboend­e som stadsdelen färdigstäl­lde sin riskanalys.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden