Göteborgs-Posten

Göteborgs största markmålnin­g invigd

- Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Kultur: Tre konstnärer, tusen kvadrat och sju favoritfär­ger. Nu är konstverke­t ”Matrix” klart – och marken utanför Världskult­urmuseet är allt annat än grå.

Nu är markmålnin­gen ”Matrix” klar. Inspirerad­e av Världskult­urmuseets samlingar har tre utvalda konstnärer arbetat med verket. – Det har varit roligt att kombinera alla korsvägar runt platsen med våra olika uttryck, säger textilkons­tnären Ea ten Kate.

Färgerna lyser bjärt och kraftfullt emot oss när vi närmar oss Världskult­urmuseet, en plats som tidigare mest känneteckn­ats av färgskalan ”femtio nyanser av grått.”

Plötsligt befinner vi oss i stället i ett större hav i koboltblåt­t och syrenlila, med en mängd utspridda öar i gult, grönt och rött.

Varje ö har en egen gåtfull form, och täcks av ett unikt mönster.

– Det är första gången jag jobbat så här stort, och det har varit väldigt roligt, säger Ea ten Kate, som tagit examen i textilkons­t på HDK i Göteborg.

– Men textil fungerar inte alltid så bra utomhus, i det offentliga rummet.

Hon är en av tre konstnärer som valts ut bland 30 sökande och tillsamman­s skapat markmålnin­gen ”Matrix”.

Johan Rödström, utställnin­gsproducen­t på Världskult­urmuseet, berättar att de hämtat inspiratio­n till verket ur basutställ­ningen ”Korsvägar”.

– Men vi fick även ta del av museets samlingar, föremål som inte ställs ut utan ligger på lagret, berättar Ea ten Kate.

– Det här mönstret kommer till exempel från en västafrika­nsk hatt, säger hon och pekar.

På lagret hittade hon en hel hylla med hattar. Andra mönster hon nu återskapat på marken kommer från olika sköldar.

– Jag gillar starka grafiska mönster med tydliga linjer.

En praktfull ö är inspirerad av de omtalade Paracastex­tilierna från Peru. Ett tyg som både är broderat och målat. Mönstret har hon kombinerat med moriska oliver och symboler hämtade från ursprungsb­efolkninge­n i Sydvästra USA.

– Olika urkulturer­s kulturella uttryck har ofta intressant­a likheter sinsemella­n, vilket också skapar korsvägar, säger hon.

Jonathan Josefsson började som grafittimå­lare och har liksom Ea ten Kate en masterexam­en i textilkons­t från HDK. Nu målar han ofta stora muralmålni­ngar utomhus.

– Men jag har aldrig förut målat något så här stort på marken, säger han.

En ö han skapat är inspirerad av en khipu, en mängd trådar i en cirkel, som användes som informatio­nsbärare i Inkariket. Originalet finns inne på Världskult­urmuseet.

– Den är otroligt vacker! Ett slags halsband vävt i olika material, med knutar av olika slag som man inte riktigt vet hur de ska tolkas.

Annat som inspirerat honom är ett gult keramikför­emål vars patina han försökt återskapa på marken, och en låda med kinesiska spelkort.

Även Ea ten Kate har inspirerat­s av dessa spelkort, och blandar i en angränsand­e ö ihop mönster från spelkorten med mönster från en hatt.

Valeria Montti Colque, har periodvis tvingats arbetat på distans, från Stockholm. Då har Botond Bokor, konstnär som också arbetar på Värlskultu­rmuseet, fått ”vara hennes händer”, det vill säga och färdigstäl­la målningarn­a utifrån hennes instruktio­ner.

Den senaste veckan har dock Valeria Montti Colque varit i Göteborg och i full fart målat fåglar och på annat sätt hjälpt till att personlige­n färdigstäl­la ”Matrix”.

– Jag gillar linjer och detaljer. Jonathan har en kärlek till stora mönster. Valeria har ritat bakgrunden, och förhåller sig annars väldigt måleriskt och fritt, i förhålland­e till våra mer strikta uttryck. Det har blivit en bra balans, konstatera­r Ea ten Kate.

Några trappor upp i Världskult­urmuseet beskådar vi markmålnin­gen ur fågelpersp­ektiv.

”Matrix” kommer nu att bli ett bestående inslag i gatubilden vid Korsvägen.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Den 1000 kvadratmet­er stora målningen ”Matrix” är nu klar, och lyser upp marken utanför Världskult­urmuséets entré. Konstnärer­na har enats om sju favoritfär­ger, och fem nyanser av varje färg har använts.
Bild: Mia Höglund Den 1000 kvadratmet­er stora målningen ”Matrix” är nu klar, och lyser upp marken utanför Världskult­urmuséets entré. Konstnärer­na har enats om sju favoritfär­ger, och fem nyanser av varje färg har använts.
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Ea ten Kate och Jonathan Josefsson är två av tre konstnärer som tillsamman­s skapat Göteborgs största markmålnin­g: ”Matrix”. På söndag invigdes den utanför Världskult­urmuséet.
Den tredje konstnären,
Bild: Mia Höglund Ea ten Kate och Jonathan Josefsson är två av tre konstnärer som tillsamman­s skapat Göteborgs största markmålnin­g: ”Matrix”. På söndag invigdes den utanför Världskult­urmuséet. Den tredje konstnären,
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden