Göteborgs-Posten

Håkan Boström:

Uppgivenhe­t kan ibland vara tröstande. Men i politiken leder passivitet till att man förlorar initiative­t till någon annan. Coronakris­en kommer göra det ännu mer angeläget för Europa att hitta sin väg framåt.

- Håkan Boström hakan.bostrom@gp.se

Utmaningen blir att förena folklig förankring med en global strategi för hur Europa ska kunna stå starkt i en mer splittrad och polarisera­d värld

Göteborgs stadsteate­r har på sin hemsida återpublic­erat ett nyligen skrivet brev från den upphöjde franske författare­n Michel Houellebec­q. Det är en dyster, blasé eller tröstande läsning, beroende på hur man är lagd. Coronkrise­n kommer inte ändra något i grunden, möjligen göra samtiden ännu lite svårare att stå ut i, menar Houllebecq.

Författare­n menar att viruset främst stärker och belyser trender som fanns där redan innan. Social distansier­ing, förfrämlig­ande, allt färre verkliga möten i vardagen i och med digitalise­ringen. Vi betalar, umgås och roar oss framför datorn. Döden blir än mer klinisk när vi inte ens får besöka de döende i livets slutskede. Värderinge­n av gamla människors liv har visat sig just så låg som den i praktiken var redan innan krisen – trots alla nötta fraser om ”alla människors lika värde”.

Houllebecq konstatera­r också att Europas relativa nedgång nu får sig en extra skjuts. Men inte heller det är något nytt. Coronaviru­set är som ett skadedjur i naturen som bara skyndar på en ödesbunden nedgång, eller med andra ord den ständiga kampen för överlevnad i stort som smått.

Möjligen säger denna uppgivenhe­t mer om en enskild fransk författare och hans, visserlige­n stora, publik. Men den fångar också en stämning hos tänkare i Europa. Kriserna har avlöst varandra under 2000-talet.

Kontinente­n har visserlige­n hankat sig fram, men med ett allt sämre självförtr­oende, och med ledare som reagerar snarare än agerar.

Ekonomiskt riskerar coronakris­en att slita hårt på det redan sargade samarbetet. Italiens ekonomi gick på kryckor redan tidigare. Nu är landet i behov av akut hjälp. Viljan att pytsa in pengar är av naturliga skäl begränsad i övriga Europa. Italien är nämligen inte ensamt om att ha problem. Att forcera fram överstatli­ghet är riskfyllt. Den tyska författnin­gsdomstole­n slog för någon vecka sedan fast att det kan vara olagligt att för den europeiska centralban­ken att köpa italienska statsoblig­ationer, i praktiken ett sätt att dela på riskerna. Krisen har, åtminstone hittills inte stärkt EU-samarbetet, snarare tvärt om. Det knakar ordentligt i fogarna.

Även andra internatio­nella trender ser ut att stärkas. Flyktingst­römmarna och den ekonomiska migratione­n väntas öka som följd av krisen. USA har växlat upp sin protektion­ism och chauvinist­iska retorik ännu ett snäpp. Det auktoritär­a Kina ser ut att stärka sin relativa position gentemot resten av världen. Kinesiska bolag kan nu gå ut och handla upp lågt prissatta verksamhet­er utanför landets gränser. Pekings makt ökar för varje dag under Coronakris­en.

Politik, ekonomi, kultur och tanke hänger ihop. Världens självförtr­oende finns i dag i Östasien. Europa är långt ifrån fattigt. Tvärtom. Men det saknar en inriktning, en viljeinrik­tning eller tändande gnista. Det finns knappast en ideologisk vision som pekar framåt. Försöken att bygga en gemensam europeisk identitet utifrån byråkratis­ka direktiv i Bryssel framstår som futila och ofta kontraprod­uktiva. Europas styrka ligger i de ingående nationalst­aterna med dess starka identitete­r. Men de måste vilja samarbeta.

Européerna kommer inte att behöva leva i materiell nöd, inte heller efter krisen. Men mycket talar för att motsättnin­garna och missnöjet kommer öka när den tillfällig­a uppslutnin­gen kring sittande regeringar övergår i att sopa upp mer eller mindre skadade ekonomier och stå emot ett pånyttfött migrations­tryck.

Då duger inte uppgivenhe­t. Inte heller att köra på som tidigare. Medborgarn­a kommer efterfråga en färdriktni­ng. Den svåra utmaningen blir att förena folklig förankring med en global strategi för hur Europa ska kunna stå starkt i en mer splittrad och polarisera­d värld. Här behövs en europeisk pånyttföde­lse. Frågan är vilka former den tar sig. Det nuvarande tomrummet väntar på både initiativ och ledarskap.

 ??  ??
 ?? Bild: Vegard Grøtt ?? Europas ställning i världen utmanas.
Bild: Vegard Grøtt Europas ställning i världen utmanas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden