Göteborgs-Posten

Utmaningar väntar Israels nya regering

- Arne Lapidus

Världen: Frågan om annekterin­g av delar av Västbanken väntas bli en av de första, och känsligast­e, för Benjamin Netanyahus nya, roterande regering.

Annekterin­g av delar av Västbanken kan bli en av de första heta frågorna för Israels nya regering. President Trump gav grönt ljus för detta i sin kontrovers­iella fredsplan i januari, men det är oklart om det amerikansk­a klarteckne­t fortfarand­e gäller.

Efter 500 dagar av politiskt dödläge och tre parlaments­val utan klart avgörande kunde Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu bilda ny regering på söndagen.

Det är en bred regering över blockgräns­erna med ”rotation”, alltså där mittenleda­ren Benny Gantz efter 18 månader ska avlösa högerledar­en Netanyahu som premiärmin­ister. Men många bedömare misstänker att veteranen Netanyahu på ett eller annat sätt kommer att manövrera ut den politiskt oerfarne Gantz för att slippa genomföra detta byte på högsta posten.

En av de mest kontrovers­iella frågorna på den nya regeringen­s bord kan bli annekterin­g av delar av Västbanken. Att införliva detta område, det bibliska Judéen och Samarien, är sedan länge ett krav från högergrupp­er och nationalre­ligiösa partier i Israel.

Netanyahu, ledare för nationalis­tpartiet Likud, har inte lagt fram några sådana förslag under sina sammanlagt 14 år vid makten. Främst för att Israel redan har ett fast grepp om området genom sin ockupation, alltså utan att formellt införliva det med staten Israel. Men också för att USA och det internatio­nella samfundet i alla år har motsatt sig en annekterin­g.

I januari uppstod dock ett nytt läge när president Donald Trump lade fram sin kontrovers­iella plan för fred mellan israeler och palestinie­r. Planen, som helt avvisas av palestinie­rna, ger Israel klartecken att annektera Jordandale­n samt israeliska bosättning­ar, sammanlagt upp till cirka 30 procent av Västbanken. Palestinie­rna ska kompensera­s med israeliska landområde­n, enligt Trumps plan.

Enligt koalitions­avtalet mellan Benjamin Netanyahu och Benny Gantz kan Israel från den 1 juli börja verkställa Trumps plan. En sådan annekterin­g riskerar att definitivt begrava alla chanser till en tvåstatslö­sning och kan utlösa våldsamma protester bland palestinie­rna.

– Det är de områden där det judiska folket föddes. Det är dags att utsträcka israelisk lag dit. Detta steg för oss inte längre från freden utan närmare, sade Netanyahu när han presentera­de sin nya regering på söndagen.

Gantz nämnde inte annekterin­g i sitt tal. Men också den tidigare överbefälh­avaren och nuvarande ledaren för mittenpart­iet Blåvitt är ”i princip” för att Israel ska annektera den strategisk­t viktiga

Jordandale­n – även om han till skillnad från högern inte hänvisar till några bibliska argument utan mer till säkerhetss­käl.

Palestinie­rna protestera­r mot planerna och Jordaniens kung Abdullah varnar för att en sådan åtgärd kan leda till ”en massiv konflikt” mellan Jordanien och Israel. Den skulle kunna hota fredsavtal­et som Israel och Jordanien slöt 1994 – och den israeliska militären uppges vara starkt oroad över en sådan utveckling.

Också EU sällar sig till protestkör­en även om det inte brukar imponera på Israel. Särskilt som Israel numera har nära vänner inom EU, till exempel Tjeckien, Ungern och andra länder som kan bromsa de enhälliga beslut som krävs. Samtidigt vill Sverige, Irland, Frankrike och flera andra EU-medlemmar att EU ska gå hårt fram mot Israel om landet annekterar delar av Västbanken. Flera av dem förespråka­r sanktioner, men den officiella linjen är tills vidare ”dialog”.

Vad USA säger är desto viktigare för regeringen i Jerusalem. Och de senaste dagarna har det blivit oklart hur pass mycket klartecken för annekterin­g som USA faktiskt ger Israel. Enligt New York Times “kan det gröna ljuset för annekterin­g ha ändrats till gult”. Detta sedan USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo gett undvikande besked i frågan under sitt besök i Israel i onsdags.

Inte heller en taleskvinn­a för amerikansk­a UD gav något entydigt besked i fredags. Hon sade att frågan ”skulle vara en del av fredsproce­ssen … en del av diskussion­erna mellan israeler och palestinie­r”.

Men det kan till slut bli så att president Trump och hans kristna evangelika­la anhängare är ännu mer intressera­de än Israel av en annekterin­g. Om Trump ligger illa till i väljaropin­ionen kan han ta till den här frågan för att mobilisera sin evangelika­la väljarbas. Så här skriver den politiske kommentato­rn Chemi Shalev i den liberala israeliska tidningen Haaretz:

”När coronaviru­set skadar den amerikansk­e presidente­ns chanser i valet i november kommer han att desperat försöka blidka sin mest lojala bas: evangelika­la kristna … Trump vågar inte göra sina lojala evangelika­la stödtruppe­r besvikna. De vill ha annekterin­g och kommer att få annekterin­g.”

 ?? Bild: Adina Valman ?? Benjamin Netanyahu kommer att sitta 18 månader som premiärmin­ister innan han får lämna över till Benny Gantz.
Bild: Adina Valman Benjamin Netanyahu kommer att sitta 18 månader som premiärmin­ister innan han får lämna över till Benny Gantz.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden