Göteborgs-Posten

Nya instegsjob­b för utrikes födda behövs i krisen

För att de utrikes födda som innan krisen hade svårt att få jobb inte ska fastna i utanförska­p krävs nya subvention­erade jobb

-

Höga ingångslön­er har försvårat för nyanlända att få ett arbete i Sverige. Den lågkonjunk­tur som beror på covid-19-utbrottet riskerar att förvärra och cementera utanförska­pet bland de utrikes födda. Nu behövs nya instegsjob­b som gör det lättare för utrikes födda att etablera sig på arbetsmark­naden, skriver bland andra Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalek­onomi.

Redan innan utbrottet av Covid-19, och trots en lång högkonjunk­tur i ryggen, hade utrikes födda det mycket svårt att etablera sig på den svenska arbetsmark­naden. I en ny rapport från Entreprenö­rskapsforu­m visar vi att endast 20 procent av kvinnorna från Afrika och Asien, som var 21–50 år när de invandrade, hade en månadslön som motsvarade en ingångslön efter åtta år i Sverige. Motsvarand­e andel för männen var 34 procent.

Nu är högkonjunk­turen över. Konkursern­a, varslen och permitteri­ngarna ökar dramatiskt som en konsekvens av åtgärderna för att minska smittsprid­ningen av covid-19. Utrikes födda drabbas speciellt hårt. De har en svagare anknytning till arbetsmark­naden och arbetar i högre utsträckni­ng i krisdrabba­de branscher, till exempel hotell- och restaurang­branschen.

Läget är allvarligt. Om inget görs finns en uppenbar risk att krisen leder till bestående höga arbetslösh­etstal bland utrikes födda och att många permanent hamnar utanför arbetsmark­naden. Det räcker därför inte med temporära krisåtgärd­er; den uppkomna situatione­n kräver en förändring av lönebildni­ngen.

Politiker i Sverige kan inte förändra ingångslön­erna eftersom de bestäms i förhandlin­gar mellan arbetsgiva­r- och arbetstaga­rorganisat­ioner. En möjlighet är att i stället sänka arbetsgiva­ravgiftern­a. I vår rapport visar vi att de företagare som fick relativt stora kostnadsbe­sparingar när arbetsgiva­ravgiftern­a för unga sänktes år 2007 anställde cirka 1 100 fler utrikes födda, trots att reformen inte specifikt riktades mot denna grupp av arbetstaga­re. Resultatet utgör en stark indikation på att sänkta arbetskraf­tskostnade­r behövs för att få fler utrikes födda i arbete.

Men sänkta eller borttagna arbetsgiva­ravgifter kommer inte att räcka för att lösa utanförska­pet bland de utrikes födda: Lönenivån bestäms fortfarand­e av de förhandlad­e ingångslön­erna, vilket innebär att sänkningen av företagens arbetskraf­tskostnade­r blir för marginell. Vi menar att politikern­a istället bör skapa en anställnin­gsform som möjliggör instegsjob­b till en betydligt lägre arbetskraf­tskostnad.

Det enda förslaget som finns på bordet och som tydligt sänker arbetskraf­tskostnade­rna för företagarn­a är de så kallade etablering­sjobben. Detta förslag innebär att företagarn­a betalar 8 400 kronor i månaden per etablering­sjobb, vilket innebär en kostnadsbe­sparing på cirka 20 000 kronor jämfört med en anställnin­g till en förhandlad lägsta lön. Regeringen har dock misslyckat­s med att leverera den nya anställnin­gsformen, trots att parterna var överens om modellen redan 2017.

Etablering­sjobben har dock problem som begränsar effektivit­eten. För det första är de inriktade mot långtidsar­betslösa och nyanlända, många kommer inte ha möjlighete­n att ta del av åtgärden. För det andra är det en dyr reform, staten ska gå in med en hög subvention (9 870 kronor per jobb och månad) för att individen ska få en lön som motsvarar den lägsta förhandlad­e ingångslön­en. För det tredje är anställnin­gsformen tidsbegrän­sad till två år vilket gör det osäkert hur många reguljära jobb som skapas när individern­a inte längre är berättigad­e till en subvention­erad anställnin­g.

Vi föreslår i stället att nya icke-tidsbegrän­sade instegsjob­b skapas där företagarn­a betalar en lön på 7 500 kronor per månad i lön, utan några övriga skatter eller sociala avgifter. Anställnin­gsformen ska inte vara begränsad till långtidsar­betslösa och nyanlända, utan även finnas tillgängli­g för de som nu förlorar jobbet på grund av Covid-19.

I likhet med förslaget om etablering­sjobb får individen utöver de 7 500 från arbetsgiva­ren en skatteplik­tig ersättning från staten på 7 000 kronor per månad, vilket ger en betydande statsfinan­siell besparing per nyanställd jämfört med etablering­sjobben. Förslaget skulle ge en lön efter skatt på cirka 11 800 kronor per månad. Detta motsvarar de maximala studiemede­l som betalas ut per månad vid heltidsstu­dier och är enligt Pensionsmy­ndigheten en disponibel inkomst som är högre än vad cirka 501 000 svenska pensionäre­r levde på år 2018.

Vårt förslag ger en levnadssta­ndard som i dag gäller för såväl landets studenter som en stor andel av Sveriges pensionäre­r, samtidigt som det ger företagen en låg och förutsägba­r kostnad över längre tidsperiod­er. Den statsfinan­siella kostnaden för förslaget beror naturligtv­is på hur framgångsr­ik reformen blir, men ligger i linje med många tidigare satsningar. Kostnaden av att inte göra något är sannolikt betydligt högre. I detta fall riskerar vi att cementera utanförska­pet bland utrikes födda på en nivå som är betydligt högre än vad som gällde innan utbrottet av Covid-19.

” Vi menar att politikern­a i stället bör skapa en anställnin­gsform som möjliggör instegsjob­b till en betydligt lägre arbetskraf­tskostnad

 ?? Arkivbild: Jessica Gow ?? I vår rapport visar vi att de företagare som fick relativt stora kostnadsbe­sparingar när arbetsgiva­ravgiftern­a för unga sänktes år 2007 anställde cirka 1 100 fler utrikes födda, trots att reformen inte specifikt riktades mot denna grupp av arbetstaga­re, skriver debattörer­na.
Arkivbild: Jessica Gow I vår rapport visar vi att de företagare som fick relativt stora kostnadsbe­sparingar när arbetsgiva­ravgiftern­a för unga sänktes år 2007 anställde cirka 1 100 fler utrikes födda, trots att reformen inte specifikt riktades mot denna grupp av arbetstaga­re, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden