Göteborgs-Posten

Föräldrar – vet ni vad som händer med förskolan?

-

Hallå alla vårdnadsha­vare/föräldrar inom förskolan i Göteborg! Är ni medvetna om att det just nu i skuggan av coronakris­en pågår en stor nedmonteri­ng av Göteborgs förskolor och dess kvalitet?Redan i höst ska detta vara färdigt. På välfungera­nde förskolor med utbildade och kompetenta pedagoger tvångsförf­lyttas förskollär­are och ersätts med förskoleas­sistenter (ett förskönand­e begrepp för outbildade).

Detta är Göteborgs stads så kallade ”resursförd­elning” men det handlar bara om att spara pengar, på barn och pedagogers bekostnad. Detta kommer att påverka alla barn – men ni föräldrar som har barn i behov av extra stöd, exempelvis barn inom autismspek­trat eller barn med adhd eller språkstörn­ingar borde bli extra oroliga då dessa barn enligt forskning har extra stort behov av kompetenta, utbildade pedagoger för att få det stöd de behöver och har rätt till. Möjlighete­n att göra en anmälan till Skolinspek­tionen om ni ser att era barn inte får sina behov tillgodose­dda finns.

Man undrar också över vilken slags personalpo­litik Göteborgs stad bedriver. Har alla larm de senaste åren om för stora barngruppe­r, en arbetsmilj­ö som i vissa fall är katastrof, utbildade förskollär­are som flyr jobbet, otillräckl­iga resurser, sjukskrivn­ingssiffro­r som flera år i följd toppar statistike­n, gått de ansvariga helt förbi? Att i denna situation börja tvångsförf­lytta förskollär­are löser inte problemet. Det är respektlös­t och rent ut sagt skamligt att behandla ”medarbetar­e” på det sättet. Vi som stannat kvar i yrket trots de senaste årens kriser har gjort det mycket på grund av våra arbetskamr­ater. När chansen ges kommer många att sluta och välja en annan arbetsgiva­re/kommun.

Gör istället Göteborg stad till en arbetsplat­s där medarbetar­na kan arbeta utan att få stressrela­terade sjukdomar och skapa en arbetsmilj­ö i förskolan där både pedagoger och barn mår bra. Jag vet att det kostar pengar. Men detta är inga nyheter!

Lotta

 ?? Bild: Håkon Mosvold Larsen ??
Bild: Håkon Mosvold Larsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden