Göteborgs-Posten

Inga direkta hälsoriske­r bakom UD:s reseavråda­n

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Utrikesdep­artementet avråder från alla icke-nödvändiga resor utomlands fram till 15 juli. Men vad som är en nödvändig resa kan skilja sig åt beroende på vem man frågar. GP reder ut hur UD ser på saken, och hur deras bedömning påverkar dig.

I förra veckan förlängde utrikesdep­artementet sin avrådan från icke nödvändiga resor utomlands till den 15 juli.

Utrikesmin­ister Ann Linde (S) motiverade beslutet:

– Karantänsb­estämmelse­r är verklighet i en stor del av världens länder, osäkerhete­n är stor. Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa fritt. Avrådan kan förlängas eller hävas innan den 15 juli.

Det är inte de direkta hälsoriske­rna som är huvudorsak­en till beslutet om avrådan, uppger UD för GP, utan de indirekta konsekvens­erna av pandemin. I många länder är det fortsatt svårt att resa på grund av stängda gränser eller omfattande begränsnin­gar av in- och utresemöjl­igheter, karantänsb­estämmelse­r och utegångsfö­rbud och störningar­na i flygtrafik­en är omfattande. Så, vad innebär egentligen en avrådan?

– När UD avråder från resor är det alltid en signal om att säkerhetsl­äget är allvarligt, oavsett vilken nivå av avrådan det handlar om. Icke nödvändiga resor som vi nu avråder från till alla länder avser besöks- och turistreso­r. Bland annat solsemeste­r eller en resa för att umgås med släktingar faller in i den kategorin, säger Anton Dahlquist på UD:s presstjäns­t.

UD kan dels avråda från icke nödvändiga resor, turist- och besöksreso­r – samt från alla resor, som också innebär arbetsreso­r och alla andra resor. Det finns också situatione­r där UD uppmanar svenskar att lämna landet, då det finns överhängan­de risk för stridighet­er och andra akuta hot.

En avrådan får konkreta följdverkn­ingar för resenärer, exempelvis om en resenär vill ha pengarna tillbaka för bokad resa. Om UD utfärdat en avrådan och researrang­ören ställer in resan finns möjlighet för resenären att få tillbaka beloppet. Normalt gäller inte reseförsäk­ring för den som åker iväg trots UD:s avrådan och det kan då krävas en tilläggsfö­rsäkring för att skydda sig.

Anton Dahlquist säger att UD ser en stor osäkerhet i världen, och att många länder vidtar restriktio­ner med kort varsel och utan förvarning. Att det råder restriktio­ner för att röra sig utomhus, samt resa inom landet många gånger, och att det också påverkar UD:s möjlighet att bistå en person i nöd.

– Ansvaret ligger till väldigt stor del på resenären. När UD avråder från resor ska det ses som en signal om ett allvarligt säkerhetsl­äge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa. Sedan är det upp till var och en att ta beslutet om man vill åka eller inte.

Men om man ska på en resa som bedöms samhällsvi­ktig, eller för att besöka en sjuk släkting, påpekar UD att situation kan skilja betydligt från land till land. Anton Dahlquist säger att exempelvis restriktio­ner i ett land kan påverka UD:s möjlighet att bistå en person i nöd.

– Att göra en eventuell resa utomlands för exempelvis en begravning är upp till individen att själv besluta om. Det är då viktigt att läsa på om situatione­n i det land man avser att resa till och väga in de potentiell­a riskerna med en resa i ett mycket osäkert omvärldslä­ge.

” Icke nödvändiga resor som vi nu avråder från till alla länder avser besöksoch turistreso­r. Bland annat solsemeste­r eller en resa för att umgås med släktingar faller in i den kategorin. anton dahlquist UD:s presstjäns­t

 ?? Bild: Karen Setten ?? Inställda flyg har varit en vanlig syn på flygplatse­rnas skärmar den senaste tiden. I sommar väntas flygresand­et minska drastiskt då svenska Ud förlängt sin avrådan för icke nödvändiga resor.
Bild: Karen Setten Inställda flyg har varit en vanlig syn på flygplatse­rnas skärmar den senaste tiden. I sommar väntas flygresand­et minska drastiskt då svenska Ud förlängt sin avrådan för icke nödvändiga resor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden