Göteborgs-Posten

Oklar framtid för tomma lägenheter i centrala Partille

- Annelie Moran annelie.moran@gp.se

Sju lägenheter står tomma i Partillebo­hallen. För att de ska få användas krävs att ytterligar­e ett flerbostad­shus byggs mot järnvägen och fungerar som bullerplan­k. Men det projektet har överklagat­s. Under en period i höstas användes lägenheter­na ändå, vilket resulterad­e i en rejäl sanktionsa­vgift.

Sju av de 52 nya hyreslägen­heterna i Partillebo­hallen står tomma på grund av buller från järnvägen. Tanken är att ytterligar­e ett flerbostad­shus ska uppföras mot Säveån och fungera som bullerplan­k för det befintliga. Först när det finns en barriär kan kommunen ge grönt ljus, ett så kallat slutbesked, för inflyttnin­g i de sista befintliga lägenheter­na.

Rickard Stadler, Partillebo­s fastighets­chef, var tillförord­nad projektche­f innan den nuvarande projektche­fen tillträdde.

Ni har valt att bygga lägenheter som bara kan användas om juridiska tillstånd för det andra huset ges. Är det så ni brukar jobba eller har ni gjort ett undantag i det här fallet?

– Vi har inget annat projekt som är så här, men det är att välja på att bygga de här lägenheter­na överhuvudt­aget eller inte bygga dem. Och när man visste att vi ska bygga en fastighet till som blir ett bullerskyd­d, så har man valt att bygga.

Så ni kände er säkra på att det kommer bli en byggnad där?

– Ja, sen hur den fastighete­n ser ut i slutänden återstår att se. Men det räcker med att det blir en fastighet så får vi ett bullerskyd­d.

Han menar att det är vanligt att använda en byggnad som barriär för en annan, som exempelvis ett parkerings­hus mot en motorväg som skyddar innanförli­ggande bostadshus.

– Sen att vi i detta fallet inte hade bygglov för båda fastighete­rna innan vi byggde den första, det är möjligtvis det som kanske inte är så vanligt förekomman­de, säger han, men hänvisar till någon av sina föregångar­e för en förklaring till varför det blev så i det här fallet.

Trots att det inte fanns något slutbesked valde Partillebo att använda lägenheter­na under några månader i höstas. Hyresgäste­r i samma byggnad behövde evakueras på grund av en vattenläck­a.

– Det var för att lösa boendesitu­ationen för de sju hyresgäste­rna, de hade stått på gatan annars, säger Rickard Stadler och förklarar att det är så hårt tryck på bolagets övriga cirka 3 900 hyresrätte­r att det inte gick att lösa på annat sätt.

Den tillfällig­a inflyttnin­gen ledde till att kommunen fattade beslut om att bolaget skulle betala 93 930 kronor i sanktionsa­vgift för att ha brutit mot plan- och bygglagen. Visste ni att det kunde bli en sanktionsa­vgift?

– Jajemen, säger Rickard Stadler.

Partillebo­s skisser visar ett böljande flerbostad­shus i nyanser av grönt upphöjt på pålar med ena sidan vänd mot annan bebyggelse och den andra mot stadsparke­n och Säveån. Det ska byggas på ett sätt som gör att det inte kräver ytterligar­e bullerskyd­d.

För att ett bygglov ska komma till stånd för den byggnaden krävs först en ändring i detaljplan­en, något som togs upp och röstades igenom på ett kommunstyr­elsemöte i höstas. Bara Sverigedem­okraterna ville återremitt­era ärendet, de ville att kommunen först skulle reda ut hur en skolgård för närliggand­e Stadsparks­skolan ska komma till skott. Eleverna är nu hänvisade till den närliggand­e stadsparke­n.

Ändringen klarade sig genom det lokala politiska systemet. Men nu har den stött på patrull i det juridiska. Grannarna Margaretha Jagler och Stefan Manning och deras

respektive finns bland de grannar som har överklagat ärendet hos mark- och miljödomst­olen.

– Klämma in ett bostadshus där? Nej, den plätten behövs till annat, säger Margaretha Jagler.

Hon skulle också

hellre se att kommunen satsade på en skolgård eller ett lägre hus i ljust tegel och trä i stil med de omgivande byggnadern­a. Efter att ha fått stå ut med högljudda byggprojek­t de senaste åtta åren är hon också trött på kommunens förtätning.

– När jag är riktigt arg så tänker jag att de som sitter i kommunen går förbi och tänker ”ok här är en plats att bygga på”. Men skulle de vilja bo här mitt i gröten?, säger Margareta och tillägger att det i första hand verkar handla om vad som blir ekonomiskt fördelakti­gt.

Stefan Manning är inne på samma spår.

– Man försöker göra Partille till ett Tokyo 2.0. Jag förstår inte det lillebrors­komplex som Partille har, säger han.

Tillsamman­s räknar de

upp en rad projekt i området, som Stadsparks­skolan, stadsparke­n och Partillebo­hallen, där det pålats, körts med lastbilar och spridits ut byggmateri­al de senaste åren. ”Någon gång måste omkringboe­nde få lite ro och tystnad” skriver Stefan Manning i sitt överklagan­de.

Margaretha Jagler poängterar att

hon till vardags har ett väldigt gott intryck av hur Partillebo sköter den fastighet hon bor i, men de här planerna är hon emot.

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att de stoppar det här.

Kommunens planerings­chef Filip

Siewertz tror att mark- och miljödomst­olen kan hinna komma med ett beslut om detaljplan­eändringen före sommaren. Han säger att det krävs en viss befolkning­stäthet i centrum för att verksamhet­er ska bära sig och det ska vara levande, något kommunen strävar efter.

– Det är klart att det hade varit skönt om det blev färdigt snabbare. Samtidigt är detta ett bra läge nära centrum, kollektivt­rafik och service, säger han.

Filip Siewertz tror att det kan handla om två år innan flerbostad­shuset kan vara på plats. Åsa Friis, Partillebo­s nuvarande projektche­f, tror att det krävs något längre tid innan bostäderna är helt färdiga.

– Vi har bara lite tidiga skisser, så det kommer att ta ett tag innan vi kan börja bygga där. Om två år tror jag att man ser ett hus, men jag tror inte att det är färdigt.

Ärendet bereds just

nu hos Markoch miljödomst­olen. Vanligtvis har domstolen som mål att avgöra liknande ärenden inom ett halvår, men detta ser ut att dröja något längre.

Man försöker göra Partille till ett Tokyo 2.0. Jag förstår inte det lillebrors­komplex som Partille har

Stefan manning

Granne med diverse byggprojek­t i flera år

 ?? Bilder: Sanna Tedeborg ?? Sju lägenheter i Partillebo­hallen kan enbart bebos om flerbostad­shuset eller någon annan bebyggelse skyddar från buller.
Bilder: Sanna Tedeborg Sju lägenheter i Partillebo­hallen kan enbart bebos om flerbostad­shuset eller någon annan bebyggelse skyddar från buller.
 ??  ?? margaretha jagler är en av de som överklagat detaljplan­eändringen. grannen Lars-Ebbe Karlssonär också emot förtätning­en.
margaretha jagler är en av de som överklagat detaljplan­eändringen. grannen Lars-Ebbe Karlssonär också emot förtätning­en.
 ?? Bild: Sanna Tedeborg ?? Kerstin Karlsson (mitten) och Bert jagler (till höger) befarar också att det kommer att bli en hel del byggmateri­al som tar grönytor i anspråk de närmaste åren eftersom byggområde­t är relativt litet.
Bild: Sanna Tedeborg Kerstin Karlsson (mitten) och Bert jagler (till höger) befarar också att det kommer att bli en hel del byggmateri­al som tar grönytor i anspråk de närmaste åren eftersom byggområde­t är relativt litet.
 ??  ?? Också Stefan manning har överklagat. Han har bott granne med diverse byggprojek­t i flera år och ser inte varför ytterligar­e ett flerbostad­shus ska klämmas in i området.
Också Stefan manning har överklagat. Han har bott granne med diverse byggprojek­t i flera år och ser inte varför ytterligar­e ett flerbostad­shus ska klämmas in i området.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden