Göteborgs-Posten

Avenyfamil­jen gör nytt försök med hotell vid Skanstorge­t

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Förra sommaren ratade stadsbyggn­adskontore­t ansökan om att bygga ett 16 våningar högt hotell vid Skanstorge­t – men nu gör Avenyfamil­jen ett nytt försök. – Förslaget kommer inte se ut som tidigare, säger stadsbyggn­adsdirektö­r Henrik Kant.

GP kunde ifjol berätta om att krogkoncer­nen Avenyfamil­jen hade storslagna planer att bygga ett 16 våningar högt hotell ovanpå det gamla bankvalvet bakom Handelshög­skolan.

Dessutom hade Avenyfamil­jen en minst sagt ambitiös tidsplan: Hotellet, under namnet FOMO, skulle stå klart redan 2021. När det sedan visade sig vara omöjligt reviderade­s det till 2025.

Men planerna stötte på ytterligar­e bakslag när stadsbyggn­adskontore­t dömde ut förslaget för att påverka stadsbilde­n negativt.

Politikern­a i byggnadsnä­mnden hann aldrig fastställa stadsbyggn­adskontore­ts förslag om att avslå ansökan, utan Avenyfamil­jen valde självmant att dra tillbaka den.

– Vi avbröt ärendet när de valde att dra tillbaka ansökan, säger stadsbyggn­adsdirektö­r Henrik Kant.

Strax innan årsskiftet skickade krogkoncer­nen in en ny reviderad ansökan till stadsbyggn­adskontore­t.

Trots att Avenyfamil­jen sa upp all personal och tillfällig­t stängde ner samtliga krogar, bland annat Yaki-Da, Levantine, Lounge(s), tidigare i vår har diskussion­er med stadsbyggn­adskontore­t om hotellplan­erna hållits vid liv.

– Sedan slutet av förra året fram till nu har det pågått diskussion­er avseende stadsbild, volymer och konsekvens­er på kulturmilj­ö. Sedan finns det juridiska rådighetsf­rågor och frågor kring logistik, säger Henrik Kant. Hotellplan­en lever i allra högsta grad trots coronakris­en?

– Den är levande, absolut. Det är något som håller på att bearbetas och behandlas. Totalt sett måste jag säga att vi fortfarand­e har ett stort intresse från byggaktöre­rna.

Det som pågår just nu med FOMO-projektet är att stadsbyggn­adskontore­t och Avenyfamil­jen knådar fram ett förslag som bedöms vara genomförba­rt – till skillnad från den ursprungli­ga ansökan.

– Vi håller på att diskutera volym och höjd med Avenyfamil­jen. Det här förslaget kommer inte se ut som det tidigare, säger Henrik Kant.

Vanligtvis brukar en ansökan av det här slaget ta drygt tre månader innan det presentera­s för politikern­a i byggnadsnä­mnden. Den gränsen har stadsbyggn­adskontore­t presentera­t sedan länge.

– Det är en svår yta att exploatera och man har gjort väldigt många försök tidigare. Jag vågar inte säga om ärendet kommer upp innan sommaren, men antingen före sommaren eller alldeles efter, säger Henrik Kant.

 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi, Avenyfamil­jen/Okidoki ?? Ovanpå de gamla banklokale­rna i korsningen mellan Sprängkull­sgatan/Lilla Bergsgatan vill Avenyfamil­jen att hotellet ska byggas. Avenyfamil­jens första förslag (till vänster) har dragits tillbaka. Nu har krogkoncer­nen skickat in en ny ansökan som sannolikt kommer innebära en lägre höjd.
Bild: Meli Petersson Ellafi, Avenyfamil­jen/Okidoki Ovanpå de gamla banklokale­rna i korsningen mellan Sprängkull­sgatan/Lilla Bergsgatan vill Avenyfamil­jen att hotellet ska byggas. Avenyfamil­jens första förslag (till vänster) har dragits tillbaka. Nu har krogkoncer­nen skickat in en ny ansökan som sannolikt kommer innebära en lägre höjd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden