Göteborgs-Posten

Ministern redo att prata om trängselsk­att

- Lars Larsson

Infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) bjuder till samtal.

Krav har rests på att pausa trängselsk­atten i Göteborg och Stockholm under coronapand­emin. Nu bjuder infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) in företrädar­e för de båda städerna och regionerna för att höra argumenten.

Eneroth fick för en tid sedan en begäran från Stockholms trafikborg­arråd Daniel Helldén (MP) om att pausa skatten tillfällig­t. Ett skäl som anförts är att till exempel vårdperson­al som vill hålla sig friska inte ska få ett ekonomiskt avbräck om de tar bilen i stället för buss eller tåg till jobbet.

– Självklart är regeringen beredd att titta på alla olika möjlighete­r för att minska smittsprid­ningen. Men det här berör ju inte bara Stockholms stad. Ska vi göra ett sådant undantag måste vi föra samtal med företrädar­e för hela Stockholms­regionen, för Göteborg och Västra Götaland, säger Eneroth.

Han påminner om att trängselsk­atten

” Självklart är regeringen beredd att titta på alla olika möjlighete­r för att minska smittsprid­ningen Tomas Eneroth (S) Infrastruk­turministe­r

används för att betala investerin­gar i kollektivt­rafik och att en paus skulle innebära en mindre kassa att investera med.

Mötet, som lär hållas digitalt, kan bli av relativt snart.

Förutom Miljöparti­et i Stockholm har Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni krävt besked om pausad skatt. Sverigedem­okraterna har, utan att lyckas, försökt få till ett initiativ i riksdagen.

Även Moderatern­a vill ha en paus för trängselsk­atten. Partiets ekonomiskp­olitiska talesperso­n Elisabeth Svantesson säger att M har lagt ett initiativ till finansutsk­ottet som ska behandlas i morgon.

Hon reagerar på att Tomas Eneroth säger att en paus skulle innebära en mindre kassa för infrastruk­turinveste­ringar.

– Det är en orimlig position. Den frågan som vi väcker är att regeringen ska pausa trängselsk­atten och se till så att staten skjuter till de resurser som inte kommer in.

 ?? Arkivbild: Erik Simander ??
Arkivbild: Erik Simander

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden