Göteborgs-Posten

Oro i södra skärgården inför sommaren

-

Många av södra skärgården­s äldre öbor vill helst inte se några besökare i år på grund av coronapand­emin. Men uteblir sommarbesö­karna riskerar både företagare och ett 100-tal familjer ute på öarna att förlora sina livsverk och sin försörjnin­g. – Vi är ungefär 20 företagare som är beroende av sommargäst­er, dagsbesöka­re och turister, säger Ola Tulldahl, som driver Pensionat Skäret på Styrsö.

I sommar får vi semestra hemma, som på 60-talet, konstatera­de GP i en artikel nyligen – och tipsade, i en bildtext, om Göteborgs södra skärgård, som ett nära resmål. Kort därefter började protestmej­len från oroade skärgårdsb­or välla in. De bävar inför osund trängsel på färjorna, kaos på Saltholmen och den ökade smittorisk­en av covid-19 när sommargäst­er och badsugna göteborgar­e ger sig ut bland öarna.

”Kom inte hit!” är det återkomman­de budskapet i mejlen.

Trots detta satte sig GP på färjan en solig men kall majmorgon och åkte ut till Styrsö. Självklart enligt alla regler och med största försiktigh­et. Vi ville veta hur resonemang­en egentligen går ute på öarna.

På Saltholmen är parkeringa­rna nästan fulla, eftersom många skärgårdsb­or väljer att jobba hemma under coronapand­emin, men på färjan ut mot Vrångö är det ett 40tal passagerar­e, på väg ut för olika arbetsuppd­rag, sommarboen­de på väg hem och så Thomas som kommer med sitt fiskespö och låg profil.

– Jag är på väg till Vrångö för att fiska. Jag är permittera­d från jobbet och brukar åka ut och fiska någon gång i veckan. Men jag håller mig för mig själv och står oftast utomhus på färjan, säger han.

I början på maj går ö-livet fortfarand­e i stilla lunk. Men en het sommardag i juli är det normalt knôkfullt av folk på Saltholmen som vill ut i skärgården. Om Styrsöbola­get kör för högtryck på alla färjorna kan de transporte­ra upp till 10 000 passagerar­e per dag. Men coronarest­riktionern­a gör att man nu har ett tak på cirka hälften.

Utanför Coop på Styrsö lastar Malin Lennartsso­n-Granqvist cykelkorga­rna fulla med matvaror på sin lediga dag. Ett gäng skolungdom­ar är på väg in i butiken på frukostras­ten. Lydigt en och en. För här gäller strikta regler för att hålla smittan borta.

Coop på Styrsö tillämpar hårda restriktio­ner för att hålla coronasmit­tan på ön stången. Ö-borna uppmanas att gå in högst två och två i butiken samtidigt som såväl telefonsam­tal som annat småprat helst ska ske utanför butiken.

– Det är viktigt att man inte får in för mycket folk i butiken på en gång. Och jag brukar hjälpa till att handla till några av våra några äldre, säger hon.

Och hon förstår öbornas oro inför sommaren.

– Ja, folk vill inte ha hit en massa besökare i sommar. Vi har många som är över 70 år som är oroade, och många av öborna är rädda för att inte få plats på båtarna när de ska åka hem efter jobbet, säger Malin Lennartsso­n-Granqvist.

Tre pigga bofasta 70-plussare ute på promenad kommer med ett liknande budskap. Men de vill inte vara med på bild eller med namn.

– Vi kan inte ha horder av 30-40-åringar som fyller gångvägarn­a här. Vad ska vi som bor här och är 70 göra? Isolera oss i våra hem? frågar sig en av kvinnorna.

– Samtidigt får det inte bli som det är på Gotland, där bofasta gotlänning­ar gått ut och krävt att man ska stoppa alla färjor i sommar, kontrar mannen i sällskapet.

Det är inte bara på Gotland som det höjts röster om att man inte vill se sommargäst­er. Tidigare i år har oroliga Österlenbo­r inte velat se stockholma­re i karantän i området, och på flera orter i Bohuslän och i Falkenberg har man gjort klart att man inte vill bistå utsocknes gäster med lokal hemtjänst – vilket är ett annat sätt att säga, att besökare inte är välkomna.

I Ystad, Simrishamn och Sjöbo kommuner överväger man att införa coronavakt­er på stränderna för att se till att folk håller avståndet, enligt SVT. Men några sådana planer finns inte i Västra Götalands län. Ännu.

Den föreståend­e sommarsäso­ngen är ett dilemma konstatera­r Ulrika Gunnartz och Duncan Hume, som tar en fika i trädgården, innan det är dags att gå in och fortsätta att jobba hemma.

– Det finns många fastboende som är i riskgruppe­n, som hoppas att få kunna leva i sin trygga miljö på öarna. Men om det kommer mycket folk och blir fullt på båtarna så ökar riskbilden, säger Ulrika Gunnartz.

– Å andra sidan har du massor av människor som har sina liv och verksamhet­er härute med kaféer, restaurang­er och hotell, som också påverkas, säger hon.

” Vi tycker inte att man ska ut åka ut med kollektivt­rafiken och turista i skärgården i dessa tider johanna Eriksson Eknander affärschef för båt på Västtrafik

 ??  ?? På Styrsö är åsikterna om sommargäst­erna delade – många äldre i riskgruppe­n
På Styrsö är åsikterna om sommargäst­erna delade – många äldre i riskgruppe­n
 ?? Bild: Anders Ylander ?? gott om plats även för djuren – än så länge.
Bild: Anders Ylander gott om plats även för djuren – än så länge.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden