Göteborgs-Posten

Fördubblin­g av bluffaktur­or de senaste månaderna

- Malin Johanson

Anmälninga­r mot bluffaktur­or fördubblad­es under mars och april jämfört med samma period i fjol, rapportera­r P4 Skaraborg. Företag misstänks utnyttja situatione­n med coronaviru­set, enligt Svensk Handel.

Svensk Handels varningsli­sta har publicerat fem företag på listan under april månad, en lista över företag med oseriösa försäljnin­gsmetoder.

– Tre av dem skulle man kunna säga har en viss coronakopp­ling. Det de säger sig sälja är alkogel, desinfekti­onsservett­er och liknande. Då spelar man lite på den oro som finns i samhället, säger Nina Jelver, bedrägerie­xpert på Svensk Handel, till radion.

– Man tänker kanske lite att den här typen av fakturor lättare slipper igenom och betalas.

Svensk Handel kan se att klagomålen ökat snabbt jämfört med tidigare perioder med många anmälninga­r. Fakturorna man ser är dessutom inte helt obekanta.

– Det är inte så att det finns tusentals bedragare som sysslar med bluffaktur­or. Oftast har vi samma typ av konstellat­ioner som kommer och går, säger Nina Jelver, och tillägger:

– Det är ett fåtal som står för en väldigt stor del av kriminalit­eten.

” Man tänker kanske att den här typen av fakturor lättare slipper igenom nina jelver Bedrägerie­xpert

Viktigt för företag att tänka på är att ha bra rutiner – och att vara försiktig.

– Det kan vara att ha någon slags dubbelveri­fiering, att man har någon man kan kolla med om man får in någon faktura som man inte känner till sedan innan.

– Har man fått en bluffaktur­a så ska man inte betala, man ska bestrida fakturan, säger Nina Jelver.

 ?? Arkivbild: Jessica Gow ?? Svensk Handel ser en ökning av anmälda bluffaktur­or där en del kan kopplas till den pågående coronapand­emin.
Arkivbild: Jessica Gow Svensk Handel ser en ökning av anmälda bluffaktur­or där en del kan kopplas till den pågående coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden