Göteborgs-Posten

Svår prövning när Chiles huvudstad stängdes ner

- Mattias Mächs

Den första dagen av ”total karantän” i Chiles huvudstad Santiago ledde till en minskning av trafik och folkströmm­ar med 85 procent, enligt myndighete­rna. Men de strikta restriktio­nerna pressar ekonomin – och nu försöker hårt drabbade migrantarb­etare återvända till sina hemländer.

– En bra början, men vi kan inte sänka garden. Detta är en lång kamp som behöver föras dag för dag, säger hälsominis­ter Jaime Mañalich, enligt nyhetsbyrå­n Efe.

Beslutet om den nya strikta nedstängni­ngen, som började gälla under lördagen, togs sedan virussprid­ningen ökat kraftigt under de första veckorna i maj trots tidigare restriktio­ner. Invånarna i Santiago ska hålla sig hemma med undantag för absolut nödvändiga ärenden och inköp. Reglerna gäller även i städerna Alto Hospicio och Iquique i norra Chile – vilket innebär att totalt åtta miljoner chilenare, över 40 procent av befolkning­en, omfattas av nedstängni­ngen.

Drygt 14 000 poliser och militärer har satts in i huvudstads­området för att kontroller­a så att utegångsfö­rbudet respektera­s.

Och även om de flesta alltså hittills tycks följa karantänsr­eglerna inträffade flera våldsbrott under natten mot lördagen, däribland minst sju mord. Det kan bland

annat förklaras med skärpta konflikter mellan narkotikag­äng med anledning av minskad tillgång på droger, enligt myndighete­rna.

– Det som droghandel­sgängen då gör för att fortsätta kunna leverera till sina nätverk är att försöka stjäla droger från andra gäng, säger Santiagos landshövdi­ng Felipe Guevara enligt Efe.

På vissa håll i huvudstade­n uppstod under helgen trots allt folksamlin­gar, bland annat vid utomhusmar­knader.

Under lördagsmor­gonen syntes även fortfarand­e en större grupp venezuelan­ska familjer utanför Venezuelas ambassad i Santiago, rapportera­r den chilenska tidningen La Tercera. Flera hundra venezuelan­er har övernattat där under flera

dagar i hopp om att få plats på eventuella flyg tillbaka till sitt hemland. Många av dem har förlorat både jobb och bostad i Chile under coronakris­en och anser sig inte ha nåt annat val än att återvända till Venezuela, som de tidigare lämnat på grund av landets kris.

Hittills har närmare 41 500 fall av coronasmit­ta konstatera­ts i Chile och 421 dödsfall registrera­ts. Landets sjukhus har pressats hårt av den senaste tidens snabba ökning av antalet nya patienter.

– Chile har inte stått inför en sådan här situation på över ett sekel, varnade intensivvå­rdsläkaren Sebastián Ugarte häromdagen i en känsloladd­ad tv-intervju.

 ?? Bild: Esteban Felix ?? Fiskförsäl­jare med munskydd arbetare bakom skyddande på marknaden La Vega i Chiles huvudstad Santiago.
Bild: Esteban Felix Fiskförsäl­jare med munskydd arbetare bakom skyddande på marknaden La Vega i Chiles huvudstad Santiago.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden