Göteborgs-Posten

Kungafamil­jen överraskad­e med sång från balkongen

- Bild: Lise Åserud

Det sedvanliga nationalda­gsfirandet var i stort sett avblåst i Norge. För första gången sedan andra världskrig­et anordnades ingen barnparad och folk uppmanades att hålla sig från stadskärno­rna och fira hemma i stället.

Gatan Karl Johan i Oslo som vanligtvis är fylld av folk gapade näst intill tom på söndagen. Anne Beate Karlsen, 80 år från Oslo, var en av de få som gick över gatan, iklädd folkdräkt och med en krycka till stöd.

– Det är vemodigt att se Karl Johan i dag, men eftersom vi är så lydiga i år kan jag i stället glädja mig åt nästa år, säger hon till Verdens Gang.

Statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) anser ändå att det finns saker att glädja sig åt – och att fira.

– I dag ska vi självklart fira grundlagen, nationen Norge och våra värderinga­r som alltid, men kanske ska vi också fira att vi faktiskt har klarat att slå tillbaka viruset tillsamman­s och att vi är i färd med att få tillbaka vår vardag, säger Solberg till NTB.

Norrmän över hela landet gjorde

vad de kunde för att fira dagen. I grupper om max 20 personer, vilket är det tillåtna, sjöngs nationalda­gen in med sång vid klockan 13 – från balkonger, trädgårdar och fönster.

Kungafamil­jen, som hemlighåll­it sitt firande, överraskad­e också. De slöt upp i folkets sång på balkongen framför den vanligtvis packade

Slottsplat­sen, som för dagen var avspärrad, och sjöng ”Ja, vi elsker dette landet”.

Sedan åkte de, för första gången i Norges historia, i öppna bilar ned på stan för att fira dagen och vinka till folket.

 ??  ?? Kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinse­ssa mette-marit, prinsessa Ingrid alexandra och prins Sverre magnus vinkade och sjöng från balkongen på Slottsplat­sen dock utan de tusentals vanliga besökarna.
Kung Harald, drottning Sonja, kronprins Haakon, kronprinse­ssa mette-marit, prinsessa Ingrid alexandra och prins Sverre magnus vinkade och sjöng från balkongen på Slottsplat­sen dock utan de tusentals vanliga besökarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden