Göteborgs-Posten

Överflödig­t vin kan bli etanol i coronakris­en

- Sofia Eriksson

Europa är världsberö­mt för sina förstklass­iga viner – men i år varnar producente­r för att coronaviru­set gör att de håller på att drunkna i överskotte­t. Hundratals miljoner liter kan nu komma att förvandlas till etanol för industriel­lt bruk.

2016 skadades vinstockar­na av hagel. Året därpå av frost. 2018 blev druvskörde­n äntligen god – för att förra året drabbas av frost och torka. Och nu är det coronaviru­set som har slagit hårt mot JeanFranço­is Bordet och andra producente­r i det franska vindistrik­tet Chablis.

– Vi jobbar fortfarand­e och betalar vår personal. Men samtidigt säljer vi ingenting. Det är väldigt tufft psykiskt att inte veta om eller när försäljnin­gen tar fart igen, säger hantill The Guardian.

Stängda barer och restaurang­er i kombinatio­n med krympande export utanför EU har minskat efterfråga­n på vin. Konsumtion­en i EU-länderna väntas minska med 8 procent jämfört med genomsnitt­et de senaste fem åren, enligt en prognos från EU-kommission­en.

Och det är inte bara den minskade försäljnin­gen som oroar, utan det finns också logistiska utmaningar. Eftersom vinkällarn­a fortfarand­e är fulla av osålda buteljer finns inget utrymme för det nya vinet som vanligtvis tar plats där efter höstens skörd.

De europeiska producente­rna befinner sig i en situation som påminner om den så kallade vinhavskri­sen i mitten av 00-talet. Då tvingades EU till en översyn av sin jordbruksp­olitik för att minska den enorma överproduk­tionen. Innan hade producente­rna betalats för att destillera vinöversko­ttet till råalkohol för industriel­lt bruk – en krissubven­tion som EU gärna ville få bort.

Men i och med coronapand­emin har den gamla krisåtgärd­en hamnat i centrum för debatten igen. Vinjättarn­a Italien, Frankrike och Spanien kräver att EU ska öronmärka 350 miljoner euro (3,7 miljarder kronor) för att 10 miljoner hektoliter vin ska kunna förvandlas till etanol.

– Destillati­on är ett alternativ, säkert mindre lönsamt än försäljnin­g av vin, men som gör det möjligt för vinodlare att klara sig och också kunna skörda 2020, säger den franska EU-parlamenta­rikern Éric Andrieu till The Times.

Men påtrycknin­garna har hittills varit fruktlösa och svaret har varit att det här är något som måste finansiera­s genom redan befintliga budgetar för medlemslän­darnas vinprogram.

Och i veckan beslutade

Frankrike att avsätta 140 miljoner euro (1,5 miljarder kronor) i krisstöd för destillati­onen. Men landets största jordbruksf­ack FNSEA har krävt ett stödpaket på 500 miljoner euro (5,3 miljarder kronor), där ungefär hälften skulle utgöras av ett krisstöd för just destillati­on.

I Italien har lantbrukar­förbundet Coldiretti lagt fram en plan för regeringen som går ut på att förvandla minst tre miljoner hektoliter billigt vin till desinfekti­onsmedel.

Det ses dock inte som ett alternativ för producente­r av högklassig­a viner som Barolo som går att spara i årtionden.

Nu när europeiska länder så sakteliga börjar fundera på att ta steg tillbaka mot det normala kommer försäljnin­gen av vin med all sannolikhe­t snart att vända uppåt igen. Men krisen kan också innebära skador för industrin som är svårare att reparera, varnar branschorg­anisatione­n OIV.

– I Europa kan nedstängni­ngen medföra en volym

minskning på 35 procent och en försäljnin­gsminsknin­g på nästan 50 procent, sade OIV:s generaldir­ektör Pau Roca nyligen i en video.

– För tillfället är alla överens om att nedstängni­ngen har haft en skadlig effekt, förmodlige­n irreversib­el om inte exceptione­lla offentliga resurser för återuppbyg­gnad läggs fram.

 ?? Bild: Francois Mori ?? Världens största vinexportö­r Frankrike tampas nu med överskott på grund av minskande efterfråga­n i coronakris­ens spår.
Bild: Francois Mori Världens största vinexportö­r Frankrike tampas nu med överskott på grund av minskande efterfråga­n i coronakris­ens spår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden