Göteborgs-Posten

Sen ligastart vinstlott för skadade spelare

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Fotboll: Innan coronapand­emins intåg trodde knäskadade Emil Holm att han skulle missa en lång rad matcher för sitt IFK Göteborg. Nu har han i stället fått tid att återhämta sig ordentligt.

Han såg en förstörd vår framför sig. Elva matcher på läktaren i stället för på planen. Sedan slog coronaviru­set till – och nu ser Emil Holm ut att vara tillbaka innan säsongen ens har börjat. – Man är ju tacksam, men det är speciellt, säger han.

Det var en smäll som hördes över hela Estadio Algarve. Och ett skrik. Emil Holm hade dundrat in i ett motlägg med en motståndar­e i portugisis­ka Louletano. Ett ögonblick senare låg ytterbacke­n på marken, tog sig för det ena knäet och vred sig i plågor. ”Korsbandet, det är korsbandet”. Emil Holm tänkte det värsta. Man brukar ju göra det i sådana lägen. Han kom dock relativt lindrigt undan.

– Det rör sig om en ledbandssk­ada och en beräknad frånvaro på tre månader, fastslog IFK Göteborgs läkare Jon Karlsson några dagar efter smällen.

Tre månader ... eftersom skadan uppkom i mitten av februari borde Emil Holm kunna vara tillbaka i mitten av maj ... 20-åringen följer med i resonemang­et.

– Förhoppnin­gsvis.

... och där är vi ju nu. Nästan exakt faktiskt.

– Snart så!

Emil Holm står och njuter av vårsolen på IFK Göteborgs träningsan­läggning Kamratgård­en. Med fotbollssk­orna i den ena handen. Ytterbacke­n har precis genomfört ett lättare bollpass. Inte det första sedan skadan, men nästan.

– Vi började lite i förra veckan. Nu stegrar vi träningen varje dag, ser hur knäet reagerar. Det är ingen idé att stressa nu.

Nä, det pågår ju ingen tävlingssä­song. Det spelas ju inga matcher.

Trots skadan och den beräknade frånvaron på tre månader har Emil Holm inte missat en enda minut av allsvenska­n 2020. I och med spridninge­n av coronaviru­set har han fått extra tid att komma tillbaka – och blivit något så konstigt som en vinnare i krisen.

– Det är sjukt, men också konstigt att tänka så. Man förstår ju allvaret med coronan, folk dör.

Emil Holm fortsätter:

– Men för fotbolls-Emil var det ganska bra att säsongen sköts upp, det får man ändå lov att säga. Det gäller bara att försöka ta vara på tiden och rehabträna så att man verkligen är fit när säsongen börjar igen. Samma sak gäller för mängder av andra spelare. Till exempel Emil Holms blåvita lagkamrate­r Patrik Karlsson Lagemyr och Rasmus Wikström.

Alla de som såg ut att missa delar av vårsäsonge­n på grund av skador har fått en andra chans nu.

– Man är ju tacksam, men det är speciellt. Jag har tjänat elva matcher typ. Det var vad jag hade missat fram till sommaruppe­hållet.

En märklig situation, som sagt.

Och ett litet ljus i ett stort världsmörk­er.

Hur har den här rehabilite­ringstiden varit för dig?

– Lite upp och ner. Det är klart att det har varit tuffa dagar, men jag har alltid försökt hålla mig positiv. Kroppen mår bättre då och läker fortare. Vad har du känt under de tuffa dagarna?

– Man vill bara gå ut och träna! Man är van vid att göra det varje dag och när man inte får det känner man en tomhet. Samtidigt växer man som person i och med en skada. Man mognar. Och kan man inte utvecklas så mycket på planen finns det andra saker man kan jobba med, spelförstå­else till exempel.

Där har Emil Holm suttit ned med tränarna Poya Asbaghi och Ferran Sibilia. De har gått igenom gamla matcher. Närstudera­t klipp och insatser.

Vad har ni hittat?

– Små situatione­r, framför allt detaljer. Positioner där man kan göra det bättre. Vinklar ...

– Det ger en mer motivation när man får grejer att jobba på. Man vill bli bättre och gå ut på planen och träna på det.

Under vägen tillbaka har Emil Holm också fått råd och hjälp av den före detta IFK Göteborg-spelaren Tobias Hysén.

GP har tidigare skrivit om deras nära vänskap. Om hur de, när även Hysén bar den blåvita tröjan, samåkte till Kamratgård­en.

– Jag snackade med honom i går faktiskt! Han stöttar mig jättemycke­t. Han betyder mycket för mig. Vi kan prata om det mesta och han sa just det: ”Stressa inte med skadan, ta det lugnt”.

Hur är det att ni inte kan pendla tillsamman­s längre?

– Det är tråkigt, vi hade många goa diskussion­er. Det saknar man. Vi får ta en kaffe i veckan i stället!

Tillbaka till smällen så. Och skriket. Emil Holm minns mycket väl vad som hände och hur det kändes.

– Jag har kollat på det klippet 100 gånger alltså! Man ångrar sig lite, men det är också svårt att tänka så. Man kan inte ändra på det man har gjort. Man får lära sig att man inte ska gå in i ett motlägg så.

Kommer du ihåg vad du tänkte när du sträckte fram benet?

– Jag var lite sur under de minuterna där. Man tänkte inte rätt, det var kanske därför skadan skedde.

Vad borde du ha gjort i den situatione­n?

– Jag borde inte ha gått upp längs kanten för det första. Vi skulle bara ha vänt på spelet ...

Hur ont gjorde smällen?

– I början, typ under de första sekunderna, kände jag bara att det klickade till i knäet. Sedan lade jag mig ner och kände: ”Det är något som inte stämmer i knäet”. Då gjorde det jävligt ont. Plus att tankarna gick för fullt när man låg där, det spädde på det lite också.

När skadan kom var Emil Holm i gott slag. Han hade vunnit lagets konditions­test under försäsonge­n (tack vare vinterns backtränin­g) och stått för starka insatser under träningsma­tcherna. Många trodde att han var på väg mot att bli ordinarie och få sitt riktigt, riktigt stora genombrott. Gjorde det motgången ännu tuffare att hantera?

– Det är klart att det aldrig är kul att bli skadad, men jag tänkte inte riktigt på det sättet. Jag tänkte bara: ”Nu ska jag komma tillbaka”.

En bra plan har det visat sig. Rehabilite­ringen har flutit på, comebacken har kommit nära. Holm bör vara redo om allsvenska­n, som den nuvarande planen säger, kommer igång i mitten av juni.

– Det får vi se.

Men du hoppas?

– Det är klart! Jag rehabträna­r på så bra jag kan och målet är ju självklart att kunna spela.

 ?? Bild: Daniel Stiller ?? För IFK Göteborgs Emil Holm såg vårsäsonge­n körd ut efter en knäskada, nu ser läget betydligt annorlunda ut.
Bild: Daniel Stiller För IFK Göteborgs Emil Holm såg vårsäsonge­n körd ut efter en knäskada, nu ser läget betydligt annorlunda ut.
 ?? Arkivbilde­r: Michael Erichsen ?? Det var under träningslä­gret i Portugal som Emil Holm skadade knäet.
Arkivbilde­r: Michael Erichsen Det var under träningslä­gret i Portugal som Emil Holm skadade knäet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden