Göteborgs-Posten

Proffsdröm­men fick vänta för Olausson

- Emma Tonnvik emma.tonnvik@gp.se

Cykel: Precis när Wilma Olausson från Billdal kritat på sitt första proffskont­rakt kom coronakris­en. Nu har hon helt fått lägga om planerna för säsongen – men VM-drömmen lever i högsta grad.

Wilma Olausson hade precis skrivit sitt första proffskont­rakt, lagt upp planen för säsongen och fått schemat för vårens tävlingar. Då slog coronaviru­set till och cykeltalan­gen fick tänka om. – Då ställde dom in alla flyg så i stället för att åka till Italien och tävla blev det att hitta ett flyg hem, säger 19-åringen från Billdal.

Säsongen skulle varit i gång, Wilma Olausson skulle bott i Nederlände­rna och levt sin cykeldröm.

I höstas skrev hon på för topplaget Team Sunweb, förra säsongen rankat tvåa i världen, och säsongen som nu skulle varit i gång skulle varit hennes första på proffstour­en. Men precis som laget i början av mars skulle åkt till Italien för World tour-premiär i det klassiska loppet Strade Bianche, som skulle blivit Wilmas första på proffstour­en, vändes vardagen upp och ner.

– Vi hade en nationell tävling i Holland och sen skulle jag vidare med laget till Italien men det var i princip då coronan bröt ut så dagen vi skulle åka ställde de in alla flyg så i stället för att åka till Italien och tävla blev det att hitta ett flyg hem, säger hon.

Några tävlingar har det ännu inte blivit, allt har ställts in eller flyttats fram till hösten.

Nej, våren blev inte vad Wilma

Olausson räknat med.

– Jag är hemma hos föräldrarn­a i Billdal nu. Jag går ju fortfarand­e på gymnasiet så det blir kanske någon vända upp till Skara om jag behöver göra någon skolgrej.

Hon går sista året på cykelgymna­siet i Skara och har tidigare bott i en lägenhet där men nu är det studier på distans som gäller.

Men den här våren skulle ju inte bara vara sista terminen innan studenten, den skulle också vara början på äventyret som proffscykl­ist.

– Tanken var att jag skulle köra Strade Bianche och sedan några klassiker i Belgien. Jag skulle köra riktig stora och fina tävlingar så det är tråkigt att man missar dem men som det ser ut nu har det ju flyttats till hösten.

I stället för träning med laget blir det nu till största del ensamma pass runt Göteborg och det är ännu inte helt klart när tävlingarn­a återupptas och hon får börja jaga resultat med sitt nya lag.

– Det var något man laddat till tusen för. Men personlige­n har jag inte haft några stora svårighete­r med motivation­en.

Hur var det när alla planer förändrade­s?

– I början var det väldigt konstigt. Helt plötsligt var man hemma, när man hade sett fram emot att resa och åka ut i Europa och tävla. Man får ställa om sina mål och vad man ser fram emot.

– Nu ser jag mest fram emot att bara få börja tävla. Det hade varit häftigt att få köra VM (just nu planerat till september), det är ju något man hoppas på, att verkligen se var man står när alla de bästa är på samma plats.

Kontraktet med Team Sunweb är skrivet över två år och det ger Wilma Olausson en extra trygghet trots det osäkra läget, där det inte finns chans att visa upp sig och göra resultat och flera lag dessutom tappar sponsorer och intäkter i och med krisen.

– Jag tror att det hade känts mer stressigt om kontraktet varit på ett år och man inte vet var man ska efter.

” Jag skulle köra riktig stora och fina tävlingar så det är tråkigt att man missar dem men som det ser ut nu har det ju flyttats till hösten Wilma Olausson

Nu vet hon att det blir ett år till och efter studenten blir det cykel på heltid för 19-åringen som sommaren 2019 vann både dubbla JSM-guld och ett JEM-brons och är en del av SOK:s talangprog­ram Talang 2022.

– Jag hoppas att jag ska kunna åka ner till Holland så snart som möjligt och kunna träna och bo där så mycket som möjligt och sen bo där nere under våren och sommaren och antingen vara hemma i Göteborg eller på läger på varmare ställen på vintern.

 ?? Arkivbild: Nico Vereecken ?? Wilma Olausson hoppas få köra VM, som just nu planeras att köras i september.
Arkivbild: Nico Vereecken Wilma Olausson hoppas få köra VM, som just nu planeras att köras i september.
 ?? Arkivbild: Anders Ylander ?? Vad har du för mål nu?
Arkivbild: Anders Ylander Vad har du för mål nu?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden