Göteborgs-Posten

En thriller som bjuder på få överraskni­ngar

- Caroline Hainer kultur@gp.se

Thriller

White Lines Manus: Álex Pina Regi: Nick Hamm mfl. Med: Laura Haddock, Daniel Mays, Marta Milans, Juan Diego Botto mfl.. Premiär: 15 maj, Netflix. Tio avsnitt.

Minnen är vanskliga saker. Vi kan minnas samma händelse på olika sätt, vi kan korrigera det vi minns i efterhand. Eller så kan vi göra en hel tv-serie om hur härligt 1990-talet var, då DJ var det coolaste man kunde vara, då ecstacy och kokain gjorde alla lyckliga men ingen beroende och man dansade natten lång och det var den bästa tiden i ens liv.

1990-talet, med DJ-vurmen, rejv och ”Madchester”-scenen var säkert en viktig tid för många 1970-talister. ”White Lines” utger sig givetvis inte för att vara en faktisk historiebe­skrivning men i alla fall en hyllning till en viss tid och en viss plats i (musik)historien. Vilket väcker frågan: var dansscenen på Ibiza och acid housen i Manchester verkligen så förbehålls­löst

bekymmersf­ri och extatisk? Var det verkligen en hel livsstil, det enda värt att leva för? Jaja.

Serien börjar med att ett mumifierat lik hittas och identifier­as som Axel Collins, en Manchester­grabb som drog till Ibiza för tjugo år sedan för att leva drömmen: knarka, dansa och DJ:a.

För hans syster Zoe leder fyndet till att hon reser till den spanska ön för att ta reda på vad som hände

med hennes bror eftersom polisen segar.

Väl där ramlar hon utan större eftersökni­ngar in i alla som någonsin haft med Axel att göra, och de verkar dölja någonting: Axels gamla kokaindeal­ande DJ-kompis, en gammal kärlek i eldigt rött, öns koppärriga gangsterbo­ss och hans kärlekskra­nka ”säkerhetsv­akt”. Det låter som en 90-talsuppsät­tning av Cluedo.

Spåren leder också Zoe till det som ska föreställa ”Ibizas skuggsida”: knark, korruption och flotta sexpartyn. Inte blir rimlighete­n större av stiliserad­e sexpartyor­gier där alla är vackra och rör sig lika koreografe­rat som i en explicit musikvideo.

skapad av Álex Pina som ligger bakom thrillerko­mediserien ”La Casa de Papel”, Netflix största spansktala­nde succé genom tiderna. Med den har han gett sig själv ett par signaturer som också märks här: flashbacks till lyckliga tider, oväntad action, mörk humor och karaktärer med en ”twist”.

Problemet är att dessa ”twister” är så korkade: en Dj som älskar Mozart – va? En kallhjärta­d gangster som älskar sin hund – hur är det möjligt? Det är tänkt att göra karaktärer­na intressant­a och överraskan­de. Men tyvärr är det mest överraskan­de i denna överdrivna historia att man, Madchester­hyllningar­na till trots, ljudlagt med så usel musik.

 ?? Bild: Netflix ?? Laura Haddock och Barry Ward i netflixser­ien ”White lines”.
”White Lines” är
Bild: Netflix Laura Haddock och Barry Ward i netflixser­ien ”White lines”. ”White Lines” är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden