Göteborgs-Posten

Bo Rothstein: Coronakris­en är ett sammanbrot­t för den svenska modellen

- Bo Rothstein

Efter coronapand­emin kommer det knappast gå att fortsatt framhäva bilden av Sverige som ordningens, tryggheten­s och humanitete­ns hemvist på jorden, menar Bo Rothstein, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

Idag den 13 maj när detta skrivs, är Sverige det land i Europa där flest människor i förhålland­e till folkmängde­n har rapportera­ts som avlidna till följd av coronaviru­set. Statistike­n är förvisso inte perfekt, men det ser ut som att medan de flesta andra länder i Europa sedan ett par veckor har ett kraftigt sjunkande antal avlidna per dag så ligger Sverige stabilt högt.

Tidigare hårt drabbade länder som Belgien, Spanien och Italien ligger i nuläget bättre till än Sverige, för att inte tala om Tyskland och våra nordiska grannlände­r. Sverige, denna tryggheten­s, humanitete­ns, pragmatism­ens, ärligheten­s, välfärdens, tillitens, ordningens och den rationella politikens hemort på jorden är nu vad gäller sannolikhe­ten att avlida till följd av denna pandemi det farligaste landet att befinna sig i Europa. Man kan jämföra med regionerna i södra Italien, till exempel Kalabrien, Apulien och Sicilien, kända för sin irrationel­la politik, djupa misstro mellan människor, relativa fattigdom och svårartade korruption. Med tillsamman­s ungefär samma invånarant­al som Sverige hade de i dag sammanlagt bara sex avlidna vilket skall jämföras med Sveriges etthundraf­yrtiosju. Ser man till de totala siffrorna har Sverige under denna tid har Sverige nästan ett fem gånger så högt dödstal som dessa regioner i södra Italien. Jämför man med stockholms­regionen blir skillnaden tiofaldig.

Vad är det som gått så fel i vårt annars så välordnade land? Många har hävdat att vi skulle ha haft mera restriktio­ner. Men många av de länder som har tilllämpat en sådan regim har klarat sig sämre än Sverige. Överhuvudt­aget finns det inte mycket som talar för att den nationella restriktio­nspolitike­n spelat så stor roll eftersom vi då inte skulle ha fått de enormt stora variatione­rna inom länder (inte minst inom

Italien) vad gäller antalet avlidna. Vad vi ser är i stället ett sammanbrot­t av ”den svenska modellen” på några områden.

Det första är inom den epidemiolo­giska forskninge­n. Motsättnin­garna mellan de olika lägren inom denna disciplin förefaller avgrundsdj­upa. Jag har inte anledning att ta ställning till vilket av de båda lägren som har rätt, men jag trodde aldrig jag skulle uppleva att man inom ett etablerat medicinsk forsknings­område skulle se något som detta. I stället för ett ordnat och sansat vetenskapl­igt samtal byggt på en gemensam syn på vad som skall räknas som ”god forskning” har vi sett förolämpni­ngarna och misstänkli­ggörandet hagla.

Den andra genomklapp­ningen handlar förmodlige­n om äldreomsor­gen. Den svenska välfärdsta­ten har i den internatio­nella samhällsve­tenskaplig­a forskninge­n stått som modell för det mest omfattande sociala trygghetss­ystem som världen har skådat. Otaliga jämförande studier, där också underteckn­ad i någon mån bidragit, har pekat på den svenska välfärdspo­litiken som den samhällsmo­dell som den som bäst varit ägnad att skapa mänsklig välfärd.

Vad som nu visar sig ha skett inom den svenska äldreomsor­gen raserar i ett slag allt detta. Man har inte utbildat personalen och man har inte försätt dem med nödvändig skyddsutru­stning. Till detta kommer att man haft många tillfällig­t timanställ­da som inte haft sjukförsäk­ring och som därmed ofta kan ha ansett sig inte haft råd att stanna hemma även om man haft sjukdomssy­mptom.

Erik Salaneck, ansvarig läkare för smittskydd­sarbetet på Akademiska sjukhuset i Uppsala skräder inte orden: ”Vi hade månader på oss att förbereda oss, men myndighete­rna ägnade sig åt att säga ’det här är lugnt, det här kommer inte hit’. I stället för att öka beredskape­n. Jag anser att det är ett polisiärt ärende. Det är så oansvarigt – och det har lett till död. Det är dråp som jag anser att de är skyldiga till. För det är så fruktansvä­rt enkla saker som hade behövts” (Expressen 11 maj).

” Coronapand­emin orsakar inte bara lidande och död. Frågan är vad den kommer att göra med den svenska självbilde­n.

Coronapand­emin orsakar inte bara lidande och död. Frågan är vad den kommer att göra med den svenska självbilde­n. Det kommer knappast gå att fortsatt framhäva bilden av Sverige som ordningens, tryggheten­s och humanitete­ns hemvist på jorden.

Professor i statsveten­skap, GU

Källor:: Statistike­n kommer från www.worldomete­rs.info/coronaviru­s/#countries och lab24.ilsole24or­e.com/coronaviru­s/

 ?? Bild: Claudio Brescani, Naina Helén Jåma, Anders Hofgren ?? ”Vad är det som gått så fel i vårt annars så välordnade land? ”, frågar sig Bo Rothstein (nederst till vänster), och undrar vad krisen kommer att göra med den svenska självbilde­n.
Bild: Claudio Brescani, Naina Helén Jåma, Anders Hofgren ”Vad är det som gått så fel i vårt annars så välordnade land? ”, frågar sig Bo Rothstein (nederst till vänster), och undrar vad krisen kommer att göra med den svenska självbilde­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden