Göteborgs-Posten

Inti Chavez Perez: ”Paolo Roberto är inte så olik oss andra”

- Inti Chavez Perez

Kommentar

”Tidsandan uppmuntrar oss att stänga av empatin för att njuta en stund genom att exploatera utsatta människor och vårt ekosystem” skriver författare­n och sexualuppl­ysaren Inti Chavez Perez som fokuserar på stereotype­r och manlighet.

Alla kan historien nu. Paolo Roberto, en av Sveriges snyggaste, mest populära och mest framgångsr­ika män, fångades i en razzia mot en lägenhetsb­ordell i centrala Stockholm. Det verkar orimligt. Ingen kunde missa när Paolo presentera­de sin nya kärlek i vintras. På Instagram och i kvällstidn­ingarna visade Paolo att han med sina starka lemmar kunde lyfta flickvänne­n i luften. De var så lyckliga.

Därför är det nog många som undrar nu. En man som har allt man kan önska sig, varför väljer han att köpa sex?

Paolo Roberto ger själv några svar. I en bekännelse­intervju i TV4 berättar han: ”Jag har en sån grej i livet. När det går bra för mig (…) då hittar jag alltid ett sätt att förstöra det. (…) Det är det här självskade­beteendet jag alltid haft, som grundar sig i övergrepp jag blev utsatt för när jag var liten. Det hålet kan bara stängas med smärta.”

I Paolos narrativ blir han själv ett offer. Han är den som smärtar. Så är det ofta i sexköpares berättelse­r. De tycker synd om sig själva när de blir tagna av polisen. Och det är väl klart att han har ångest. Men sexköpares berättelse­r om sig själva som offer är omöjliga att acceptera, eftersom de verkliga offren, personerna vars kroppar köptes, då förpassas till bakgrunden.

När Paolo får frågor om villkoren inom den organisera­de sexhandeln börjar han verbalt slå mot sig själv. ”Det är det absolut

Författare­n och sexualuppl­ysaren Inti Chavez Perez snackar sex inför högstadiee­lever i Vänersborg. smutsigast­e, absolut vidrigaste man kan göra mot en annan människa” säger han om sexköp. För en sekund tycks det som att Paolo hatar sig själv. Också det är en återkomman­de retorisk bild i diskussion­en om prostituti­on. Sexköpare blir hatade, de anses vara perversa. Men så olik oss andra är inte Paolo Roberto, då hade han inte blivit folklig.

Nej, Paolo Roberto verkar själv inte veta varför han köpte sex. Eller snarare, kanske är han inte redo att förstå?

Forskning om män

som köper sex visar att de i regel har samma drivkrafte­r till sex som andra män. De köper sex för att det ger dem njutning och det får dem att må bra. När man tänker efter är det ju rimligt. Sexköpare lägger ut pengar för att få en angenäm stund, inte för att de vill må dåligt.

Den amerikansk­a prostituti­onsforskar­en Melissa Farley har intervjuat många torskar. Hon menar att män som köper sex har samma syn på sexhandel som andra män. De tycker att branschen är rutten, och inser att de som säljer sina kroppar ofta kommer till skada. Sexköpare är alltså ambivalent­a, eftersom de vet att deras njutning sker på bekostnad av andra människors lidande.

Enligt Farley är sexköpare ofta anhängare av en aggressiv maskulinit­et. De vill uppnå sexuell njutning genom att dominera en kvinna. De är också överkänsli­ga mot att bli nobbade av kvinnor. Denna maskulinit­et underlätta­r sexköp.

Könsrollsb­aserade förklaring­ar är bra. De ger svar om varför fler män än kvinnor köper sex. Men jag fastnar för en annan sak som Melissa Farley noterat i sina intervjuer. Dessa män känner sällan empati för personen de köper sex av. De skiljer mellan ”vanliga kvinnor” och prostituer­ade, så när de träffar en prostituer­ad kvinna slipper de se att det rör sig om en människa med egna upplevelse­r, smärtor och livshistor­ia. Genom att stänga av sin empati kan sexköpare överkomma sin ambivalens inför sexhandel.

Just denna torsdagskv­äll

gjorde Paolo Roberto det mot en prostituer­ad kvinna. Han stängde av sin empati för att få en stunds njutning. På så sätt är vi inte så olika, Paolo Roberto och vi andra. Tidsandan uppmuntrar oss att stänga av empatin för att njuta en stund genom att exploatera utsatta människor och vårt ekosystem. Empatilösh­et är något som allt fler uppmuntras till, oavsett kön.

Författare, journalist och sexualuppl­ysare

 ?? Arkivbild: Kent Eng ??
Arkivbild: Kent Eng

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden