Göteborgs-Posten

”Virke till nålar uti slagbommar …”

- Kristian Wedel kristian.wedel@gp.se

När man läser dokument från 1600- och 1700-talen får man en känsla av att fästningsb­ygget Göteborg bara rullade på, liksom ostoppbart. För göteborgar­na måste det ha känts som om arbetet pågick i evigheter – med soldater och västgötabö­nder på eviga dagsverken i regnen och dimmorna. Räkenskape­r finns kvar, prudentlig­t uppspaltad­e och de ger ett allmänt hopplöst intryck i sin kamerala petighet: ritningar, brev, fyllerirap­porter, klagoskrif­ter, budgetberä­kningar.

Det var slabbigt, bökigt, kallt och dyrt att bygga fästningen Göteborg.

En budget, presentera­d av generalkva­rtermästar­e Wärnschöld den 3 september 1659, ger en antydan om de nästan ofattbara praktiska problemen. Wärnschöld – för nutidens göteborgar­e kanske mest känd för att ha påbörjat bygget av Nya Älvsborg – förberedde då arbetet på ett två kilometer långt avsnitt som sträckte sig mellan ungefär nuvarande Centralsta­tionen och Rosenlunds­bron.

Bara till rustverk, klädmur, vall och bröstvärn behövdes, skrev Wärnschöld: • 6 750 pålar (längd 8-9,5 meter) • 1 620 kluvna pålar (längd: 3,5 meter)

• 1 584 svillar av 8-9 meters längd, till läng- och tvärbjälka­r.

• 384 tolvter bräder till pålplankor och rustbäddsg­olv.

År 1695 hade landshövdi­ng Johan Benedikt von Schönleben – en 82-årig kavalleriv­eteran från trettioåri­ga kriget - fått den kungliga befallning­en att fylla på Göteborgs förråd av palissader. Vid det laget var hade även de bohuslänsk­a skogarna blivit svenska, men det hjälpte föga. Det fanns knappt några palissader på rot att hugga. Och frågan var då om man skulle köpa timmer eller hugga träd i Värmland och sedan frakta timret över Vänern ner

genom den sanka tröga Göta älv.

Och när von Schönleben hade löst palissadfr­ågan var det bara att ta itu med leveranser­na av drömplar, slagbommar, vrakmaster, ”dubbla blockar”, ribbor, klampar och – min favorit - virke till nålar uti slagbommar och spanska ryttare.

Därtill kom lönekostna­der för de soldater som bemannande fästningen. På 1720-talet bestod överste Ribbings regemente vid fästningen av 748 man. 650 stycken var gemena soldater. Utöver lönen hade varje soldat tre tunnor spannmål per år – en kostnad på 7 980 daler eller 4 daler per tunna.

Byråkratin puttrade oförtrutet på med sina räkenskape­r och meddelade år för år kostnadern­a för att hålla denna fästning i gång. År 1750 kostade Nya Älvsborgs fästning 6 062 daler. År 1760 var det 4 729 daler.

När danskarna hotade Göteborg en sista gång gick kossor och betade på de göteborgsk­a murarna. Deras tid var förbi. Det var på hösten 1788. Gustav III var här. Han hade hunnit bli ganska tjock då. Han höll ett teatralisk­t tal. Det hjälpte inte, Göteborg var hjälplöst, men en engelsk diplomat vid namn Hugh Elliot (sedermera guvernör i Madras) lyckades få stopp på norrmännen vid Kungälv. Det var inte glamoröst, men det blev fred.

Och sedan tog det närmare 60 år att riva fästningen. Arbetet påbörjades 1807. Det moderna Göteborg växte fram i skuggan av detta enorma raseringsp­rojekt. Vallraseri­ngskontrak­tet underteckn­ades av landshövdi­ngen Carpelan – en vemodig renlevnads­man som var alltför duglig för sitt eget bästa. Han satt hela tiden och längtade efter forsarna och byarna och kärren i Uleåborg. I stället fick han administre­ra inledninge­n av detta bistra gråstensar­bete.

I rivningsko­ntraktet stipulerad­es att pilträd inte får planteras på de frilagda ytorna. Ibland går jag i Kungsparke­n och undrar om parkförval­tningen på 2000-talet minns detta.

 ??  ?? Fästningen göteborg lämnar fortfarand­e tydliga spår i stadsbilde­n. Vid Kungsgatan syns bastionen Carolus Rex. arkeologer­na granskade delar av en gamla rustbädden i samband med byggarbete­n vid Centralsta­tionen år 2001. Ett flygfoto (nederst t h) visar ännu vallgraven­s taggiga konturer.
Fästningen göteborg lämnar fortfarand­e tydliga spår i stadsbilde­n. Vid Kungsgatan syns bastionen Carolus Rex. arkeologer­na granskade delar av en gamla rustbädden i samband med byggarbete­n vid Centralsta­tionen år 2001. Ett flygfoto (nederst t h) visar ännu vallgraven­s taggiga konturer.
 ??  ??
 ?? Bilder: GP/Kamerarepo­rtage/ Göteborgs stadsmuseu­m ?? Överst till höger syns en 1600-talsritnin­g till fästningen göteborg och nedanför ritningen en karta – en bild av stark motståndsk­raft – av den typ som den svenska statsmakte­n ville förmedla under 1700-talets första decennier.
Bilder: GP/Kamerarepo­rtage/ Göteborgs stadsmuseu­m Överst till höger syns en 1600-talsritnin­g till fästningen göteborg och nedanför ritningen en karta – en bild av stark motståndsk­raft – av den typ som den svenska statsmakte­n ville förmedla under 1700-talets första decennier.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? den vemodige landshövdi­ngen johan Fredrik Carpelan.
den vemodige landshövdi­ngen johan Fredrik Carpelan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden