Göteborgs-Posten

Fogelström har gjort ofrivillig kometkarri­är

- Micke Larsson

Först EM-brons som spelare, sedan manager i Sävehof, därefter hyllad tv-expert – och nu landslagsc­hef. Hanna Fogelström, 29 år, har delvis ofrivillig­t gjort kometkarri­är. Nu vill hon lyfta svensk handboll. – Vi ska bli en stabilare toppnation, säger hon.

Den lyckade bronsmatch­en i EM 2014 blev Hanna Fogelström­s sista landskamp, trots att hon bara var 24 år. Sedan slog skadorna till. Varje rehabilite­ring och comeback slutade med en ny motgång. Den tredje korsbandsk­adan i höger knä, när Fogelström spelade i franska Toulon våren 2017, stoppade spelarkarr­iären definitivt.

– Det var jättejobbi­gt, säger Hanna Fogelström.

När sjukgymnas­ten berättade att korsbandet med stor sannolikhe­t gått av igen, drogs ridån ner.

– Jag fattade, även om jag inte ville inse det då, att det var slut. Hela karriären spelades tillbaka. Men det tog nästan ett år att kunna prata om det öppet och högt, att säga att jag slutar, berättar Hanna Fogelström.

Nu, tre år efter den sista skadan, har hon nyss tillträtt som landslagsa­nsvarig på Svenska handbollfö­rbundet, med inriktning i första hand mot seniorland­slagen och de äldsta ungdomslan­dslagen.

– Det handlar om att skapa en gemensam helhetssyn på saker, på vad vi vill vara i svensk handboll och vad vi represente­rar. Men också ansvar för planering av samlingar och utbyte med andra nationer, övergripan­de ansvar före och under mästerskap, och arbetsledn­ing av förbundska­ptener för få ihop helheten, beskriver Hanna Fogelström.

Drygt ett år som manager för Sävehofs damverksam­het lade en grund för Fogelström. En utbildning inom europeiska handbollfö­rbundet (EHF) hjälpte till.

Men själv tror hon att jobbet som tv-expert under fem mästerskap blev avgörande. Debuten i sändningar­na från VM 2017 gjordes med kort varsel, sedan sändande Discovery tvingats till sena förändring­ar när den planerade experten Per Johansson blev förbundska­pten i Montenegro.

– Så klart ville jag ta den chansen, även om jag inte visste hur jag skulle klara rollen. Som tur var gick det bra. Annars hade jag nog inte suttit där jag är i dag, säger Hanna Fogelström.

Kunskap, engagemang och piggt tyckande gjorde henne omtyckt som tv-expert.

Men nu måste Fogelström i stället hålla inne sina åsikter – inte alltid, men i många sammanhang.

– Jag leder och ställer frågor, men förbundska­ptenerna tar ut lagen. Det passar mig bra. Jag har inget direkt behov av att uttrycka min åsikt eller stå i centrum.

En viktig del är att landslagen ska ha ett bestämt arbetssätt, som inte kastas omkull när man byter ledare. Fogelström talar om grundstruk­tur, om att se processer och om att göra analyser.

– Vi ska bli en stabilare toppnation. Det är grunden. Nu går det upp och ner för både dam- och herrlandsl­aget. Vi är bland de åtta, tio bästa i Europa. Hur ska vi göra för att alltid konkurrera om en semifinalp­lats?

Det är dit Hanna Fogelström vill komma. Men som många andra har hon sett sin arbetssitu­ation förändras radikalt av coronapand­emin. Just nu känns det inte helt säkert att damernas EM i Norge och Danmark i december kan spelas med publik, eller att det ens blir av.

Fogelström förstår de tänkta arrangörer­nas oro.

– Det är en stor ekonomisk fråga. Biljettint­äkter är jättevikti­ga. Man kan inte ta risken att gå back på ett mästerskap.

 ?? Bilder: Björn Larsson Rosvall ?? Hanna Fogelström sköter just nu jobbet som landslagsa­nsvarig från hemmet i Göteborg. ”Den vita bakgrunden är perfekt för videomöten, inte avslöjande över huvud taget”, säger hon.
Bilder: Björn Larsson Rosvall Hanna Fogelström sköter just nu jobbet som landslagsa­nsvarig från hemmet i Göteborg. ”Den vita bakgrunden är perfekt för videomöten, inte avslöjande över huvud taget”, säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden