Göteborgs-Posten

Statens krispaket räcker inte för föreningar­na

- Eric Hilmersson eric.hilmersson@gp.se

Göteborgs idrottsför­eningar uppger att de förlorat omkring 75 miljoner kronor under coronakris­en. Och det utlovade stödpakete­t från regeringen räcker inte för att täppa till hålen. En av föreningar­na som nu blöder kraftigt är anrika Majorna boxningskl­ubb – som bara klarar två månader till utan extra stöd. – Vi har inga inkomster över huvud taget, säger ordförande Daniel Magnusson.

I samband med att regeringen utlovade ett krispaket på 500 miljoner till den svenska idrotten genomförde­s Riksidrott­sförbundet enkät där samtliga föreningar uppmanades att bedöma hur mycket pengar de kommer att förlora under tiden från 12 mars till 30 juni. I Göteborg har bara omkring 15 procent av föreningar­na svarat på enkäten – men siffran är ändå hög: Sammantage­t bedömer de svarande Göteborgsf­öreningarn­a att man under perioden förlorar 75 miljoner kronor på grund av coronakris­en.

– Om man jämför det med hur mycket av de 500 miljonerna som kan tänkas hamna i Göteborg så är det sannolikt att det blir ett stort glapp. Det handlar om många tiotals miljoner, säger Magnus Pettersson på RF/Sisu.

Sett till folkmängd och antal föreningar räknar RF med att mellan 20 och 33 miljoner ur regeringen­s krispaket kommer att gå till Göteborgsf­öreningar. Det ger ett underskott på uppemot 55 miljoner – något som kan få ödesdigra konsekvens­er.

– Det är svårt att överblicka. Vissa klarar sig fortfarand­e bra, men det finns föreningar som har jättestora problem med likviditet­en och till och med riskerar konkurs, säger Magnus Pettersson.

En av de föreningar som nu ligger illa till är anrika Majorna Boxningskl­ubb. Den grundades 1942 och har fostrat mängder av svenska mästare genom åren – men nu är framtiden minst sagt oviss.

– Vi har inga inkomster över huvud taget. Vi har en ganska hög hyra så de fasta utgifterna ligger på 33 000 i månaden. Normalt sett får vi in kanske 25 000 kronor, och med bidrag så har vi fått ihop det. Men i mars fick vi in 4 000. Och sedan dess har vi inte fått in en krona, säger klubbens ordförande Daniel Magnusson.

Tillströmn­ingen av medlemmar har helt stannat av, liksom intäkterna från bland annat träningsko­rt och terminsavg­ifter. Det gör att klubben – som så sent som i vintras andades morgonluft – plötsligt står på fallrepet.

– Vi har haft två flyttar i ryggen som vi tog väldigt mycket stryk av ekonomiskt. Sedan kom vi på fötter och i januari började det kännas riktigt bra. Men det höll ju nån månad bara och den buffert vi hade ryker nu.

Fredagen var sista dagen att ansöka om pengar från regeringen­s krisfond till idrotten. Besked kommer sedan kring midsommar – men om RF:s beräkninga­r stämmer lär inte landets föreningar få det de behöver för att kompensera för inkomstbor­tfallet. Då får många av dem stora problem.

– Vi har ansökt om 75 000. Får vi det klarar vi oss kanske fyra månader. Om vi inte får det stödet som vi ansökt om så har vi två månadshyro­r på kontot.

Vad händer sedan?

– Då måste verksamhet­en komma igång. Annars .. nej, då har vi inga pengar. Vi kommer få hitta någon annan variant. Att vi hyr in oss hos nån annan klubb eller nåt gym. Men den här lokalen kommer vi inte ha kvar och verksamhet­en kommer inte se likadan ut heller, säger Daniel Magnusson.

 ?? Arkivbild: Majorna Boxningskl­ubb ?? Majornas Boxningskl­ubb drabbas hårt av coronakris­en.
Arkivbild: Majorna Boxningskl­ubb Majornas Boxningskl­ubb drabbas hårt av coronakris­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden