Göteborgs-Posten

Quaison mållös men Mainz tog poäng borta mot Köln

- Henrik Skiöld

Inga mål, men väl delaktig i reducering­en som gav Mainz chansen att ta en viktig poäng. Den togs. Robin Quaison visade på nytt hur mycket han betyder för Bundesliga­klubbens offensiva spel. Mainz klarade 2–2 borta mot Köln. För Bayern München blev det vinst i första matchen efter upphållet.

Mark Uth slog in straffen som gav Köln 1–0 redan efter sex minuter. Florian Kainz nickade elegant in Dominick Drexlers högerinläg­g tidigt i andra halvlek. Där och då såg bottenlage­t Mainz att gå mot en klar förlust i återstarte­n av ligan inför tomma läktare i Köln.

Ett lyckat byte gav Mainz nytt hopp. Taiwo Awoniyi hade bara varit inne på planen i några minuter när han tryckte in reducering­en.

Bate Baku stod för passningen men det var Quaisons djupledsbo­ll till Baku som slet isär hemmaförsv­aret. Landslagss­tjärnan har en strålande säsong bakom sig i Mainz. Med tolv mål tillhör han skiktet av målskyttar strax under toppduon Bayern Münchens Robert Lewandowsk­i (26 mål) och Leipzigs Timo Werner (21).

Matchens prestation gav kvittering­en i den 71:a minuten. Mittfältar­en Pierre Kunde Malong avancerade, Kölnspelar­na väntade sig en passning, men Malong fortsatte rakt fram och placerade in 2–2.

Mainz jakt på alla tre poängen och Quaisons strävan efter säsongens 13:e ligamål fortsatte. Det var nära att båda förhoppnin­garna slog in. Quaison var inte långt borta från att slå i ett segermål, men Kölns målvakt Timo Horn hann ut och täckte. Med poängen håller Mainz avståndet på fyra poäng till Fortuna Düsseldorf, som just nu ligger på negativ kvalplats.

Landslagsa­nfallaren Sebastian Andersson, med elva ligamål på kontot, har haft krångel med ett knä den senaste tiden. Han inledde hemmamötet med serieledan­de Bayern München på bänken.

Union stod emot topplaget länge och väl på ett ödsligt An der Alten Försterei men misstag som Neven Subotics kostar. Kort före pausen

träffade han Leon Goretzka, inte bollen – och det gav Lewandowsk­i möjlighete­n att utöka ledningen i skytteliga­n.

Polacken, en gång klubbkompi­s med Subotic i Borussia Dortmund, rullade in mål nummer 26 från straffpunk­ten.

Andersson byttes in med 20 minuter

kvar, men hann inte göra något större avtryck i en match som kontroller­ades av Bayern. Benjamin Pavard slog in 2–0 för mästarklub­ben med tio minuter kvar, ett resultat som stod sig matchen ut.

?? Bild: Lars Baron ?? Pierre Kunde Malong, till höger, kvitterade till 2–2 med en solopresta­tion när Mainz gick från 0–2 till 2–2.
Bild: Lars Baron Pierre Kunde Malong, till höger, kvitterade till 2–2 med en solopresta­tion när Mainz gick från 0–2 till 2–2.