Göteborgs-Posten

Forskare om matchfixni­ng: Sverige är ett skräckexem­pel

-

Sverige sticker ut som ett skräckexem­pel när det gäller matchfixni­ng inom fotbollen. Det säger en av auktoritet­erna på området, journalist­en och forskaren Declan Hill. – Sverige är ett europeiskt skräckexem­pel. Det är en mardröm, säger Hill till SVT.

Kanadensar­en Declan Hill gick redan för mer än tio år sedan ut och varnade för att en våg av matchfixni­ng skulle drabba europeisk fotboll. Han har fått rätt och Sverige är ett av länderna som har drabbats allra hårdast.

Tidigare i våras berättade Svenska fotbollför­bundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand för DN att Sverige, enligt en rapport från schweizisk­a Sportradar, låg på tredje plats gällande misstankar om riggade matcher 2019.

För SVT bekräftar Hill den dystra bilden och riktar kritik mot det svenska arbetet mot matchfixni­ng. Det är inte rimligt att Sverige ska ha ett systematis­kt problem med idrottskor­ruption, säger han.

– Den generella svenska attityden gentemot detta problem har varit slött, det har varit arrogant och motsatsen mot vad man tänker att den borde vara i Sverige, säger Declan Hill.

– Är det lika illa som i Italien? Är det lika illa som i Grekland och Azerbajdzj­an? I vissa fall är det det, i vissa fall inte. Men jag, och jag antar att det gäller för våra tittare också, vill argumenter­a för att den svenska regeringen, ekonomin och den grundlägga­nde sociala moralen inte är lika illa som i Italien, Grekland och Azerbajdzj­an. Men antalet matchfixni­ngsfall är jämförbara med hur det är i dessa länder.

Tom Mace, internatio­nell chef för säkerhetsa­rbete på Sportradar, säger att det är uppenbart att matchfixni­ngssyndika­ten har fått in en fot i Sverige, och att problemet växer.

– En viktig punkt att betona är att det är flera lag som är involverad­e i detta. Det är inte bara något isolerat fall med något enstaka lag, utan det är flera lag på olika nivåer. De flesta arbetar för olika matchfixni­ngssyndika­t som är ansvariga för matchfixni­ngsfallen, säger Mace.

På lördagen visade också en enkät gjord av SVT att minst 73 svenska elitspelar­e känner till hittills orapporter­ade fixade matcher. Men trots det, och trots kritiken mot det svenska arbetet, tycker inte Håkan Sjöstrand att Svenska fotbollför­bundet har haft en arrogant inställnin­g.

– Ser vi tillbaka över tid så ville vi, både inom fotbollen och den övriga idrotten, inte se de här problemen. Men i takt med att vi lyfter på locket och säger att problemen finns så upplever jag att medvetenhe­ten ökar, säger Sjöstrand till SVT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden