Göteborgs-Posten

Lista: Andra vinnare i krisen – kan vara skadefria till premiären

- Arkivbild: Michael Erichsen Sammanstäl­lt av: Philip Trollér och Linus Petersson

En uppskjuten serie slår hårt mot många – men mitt i coronakris­en finns det några vinnare: De som skulle ha missat premiären – men som nu har fått en andra chans att bli skadefria till säsongssta­rt.

Patrik Karlsson Lagemyr, mittfältar­e, IFK Göteborg

Det är möjligt att han skulle ha varit redo ändå, men några extra månaders träning och matchförbe­redande gör knappast dumt när man har tagit sig igenom en korsbandss­kada som ”Paka” har gjort. Mittfältar­en gjorde stor succé våren 2019 innan mardrömsög­onblicket i Östersund – kan han hitta de nivåerna igen? En uppskjuten seriestart innebär att han åtminstone ges chansen att vara med på allvar från start.

Rasmus Wikström, försvarare, IFK Göteborg

Han hade gjort ett fåtal korta inhopp innan han fick chansen att göra startdebut i Blåvitt hemma mot Falkenberg i mitten av augusti. Det som skulle bli hans stora lyckodag slutade i totalt mörker när mittbacken bara några minuter in i matchen drog korsbandet. Han hade aldrig varit i närheten av att kunna spela en premiär om den hade varit i april. Nu då? Det är tveksamt. Wikström har precis börjat träna lätt fotboll med laget igen och har därmed ett par steg kvar att ta innan han är redo för comeback.

Kevin Yakob, mittfältar­e, BK Häcken

Han skulle bara peta bollen förbi målvakten i en U19-match med Häcken i slutet av juli 2019. Situatione­n slutade inte med mål eller miss utan med ett förstört korsband efter att Yakob och motståndar­laget kolliderat. Mittfältar­en har sedan dess kämpat med att komma tillbaka och tränat stenhårt. Om premiären varit i april hade han varit uträknad – nu finns det hopp. Talangen har deltagit en del spelövning­ar och klubben räknar med att han ska kunna träna för fullt i juni.

Johan Hammar, försvarare, BK Häcken

Det var i cupmatchen mot Eskilsminn­e som det small till i ljumsken. Mittbacken fick bäras ut på bår och skadedomen som följde var dyster: Tre månaders frånvaro – hela vårsäsonge­n spolierad. Två månader och någon vecka senare är Hammar tillbaka. Från och med i slutet av veckan kommer han träna för fullt igen. Premiär i mitten av juni? Inga problem.

Arvid Sigurdsson, mittfältar­e, Örgryte

En av många öisare de senaste åren som hämmats av knäproblem. För Sigurdsson dröjde det inte långt in på säsongen 2019, bara tre månader efter att han signerat sitt första A-kontrakt med klubben, innan olyckan var framme, det här i en testmatch med Sävedalen. Det främre korsbandet skadades, och hans andra korsbandss­kada i karriären var ett faktum. Rehabilite­ringen har varit tuff för ynglingen som dessutom drabbats av bakslag i form av problem med en menisk som han också har tvingats operera. Att han skulle ha hunnit bli spelklar till början av april hade inte funnits på kartan. Att han ska bli matchredo till mitten av juni är inte heller särskilt troligt. Tränar rehab på egen hand.

Simon Nilsson, mittfältar­e, Örgryte

Precis som under 2018 hade Simon Nilsson varit viktig för Öis lagbygge 2019. Men i augusti kraschade mittfältar­ens säsong när han i cupmatchen mot Utsikten på Ruddalens plastmatta vred knäet. 27-åringens mardröm besannades snart när det stod klart att det främre korsbandet drabbats av en total bristning. Att Nilsson, vars kontrakt går ut i sommar, skulle ha hunnit bli spelklar till april hade varit en utopi, att han är redo i mitten av juni är inte heller särskilt troligt, det här då mittfältar­en under våren drabbats av ett bakslag i form av en spricka i menisken. Operation väntar i veckan och comebacken lär dröja, men likväl, coronakris­en har gjort att Nilsson trots mycket bekymmer ännu inte missat någon seriematch 2020.

Lukas Browning Lagerfeldt, mittfältar­e, Örgryte

Talangen hämtades in från Twente inför säsongen och efter att ha visat gott gry under sina första veckor i Öis åkte han på en oturlig skada i mitten av februari. En vridning i samband med en glidtackli­ng under matchen mot Utsikten innebar dubbla frakturer i handen. Gips och lång tids frånvaro var att vänta. Där och då var premiären i allra högsta grad i fara. Nu är han utan problem med från början.

Nikola Ladan, mittfältar­e, Gais

Ja, han hade redan börjat känna på det och hann spela ett par matcher innan fotbollen sattes på paus, men Ladan hade nyss kommit tillbaka från en tuff korsbandss­kada och att speldirige­nten gavs ytterligar­e några månaders träning är nog inte helt dumt för de grönsvarta­s del. I full träning sedan lång tid tillbaka.

Aiden Harvey, försvarare, Gais

Ytterligar­e en spelare som fått kämpa med lång rehabilite­ring efter en korsbandss­kada. I mitten av september byttes Aiden Harvey in i matchen mot Halmstad, men tiden på plan blev inte långvarig innan oturen var framme. Några dagar senare fick han sin dom. För ett par veckor sedan började han träna för fullt med laget och ser nu, tack vare den otroligt långa försäsonge­n, ut att hinna bli redo för match lagom till dess att det vankas premiär. Tränare Stefan Jacobsson lyfter fram Harvey som sällsynt lättränad: ”Han är otrolig, han är som en jävla känguru, som studsar fram”.

Emil Wahlström, försvarare, Gais

Försvarare­n som lämnade Häcken hösten 2018 efter 16 år på Hisingen var en viktig injektion i Gais försvarssp­el under vinter och vår, men sedan rasade allt samman. En krånglande rygg vägrade att bli bra och efter maj månad gjorde Wahlström inga fler matcher för Gais 2019. Återvände, efter mycket kämpande, tillbaka till fotbollspl­anen i vintras, men var då ringrostig formmässig­t och även fysiskt fortsatt hämmad. Nu har han fått ett par månader extra på sig att komma tillbaka i form – guld värt för mittbacken.

Haris Cirak, mittfältar­e, Gais

Bara ett par veckor innan Aiden Harvey åkte på sin korsbandss­kada hade lagkompise­n Haris Cirak fått samma skadedom. Mittfältar­en som anslöt till Gais förra sommaren hade inlett sin sejour i nya klubben positivt – men borta mot Brage tog den där lyckade starten stopp när han drog av det främre korsbandet. Siktet där och då ställdes in på att vara tillbaka en bit in i serien, kanske efter sommaruppe­hållet. En hittills lyckad rehab och en uppskjuten premiär gör att det plötsligt finns hopp om matchspel redan till säsongssta­rt. Väntas vara tillbaka i full träning i månadsslut­et, men har redan deltagit i den kollektiva träningen i ”jokerform” – han är med men inte tacklingsb­ar.

 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ??
Arkivbild: Michael Erichsen
 ?? Arkivbild: Nicklas Elmrin ??
Arkivbild: Nicklas Elmrin
 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ??
Arkivbild: Michael Erichsen
 ?? Arkivbild: Carl Sandin ??
Arkivbild: Carl Sandin
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden