Göteborgs-Posten

Magnus Haglund:

- Magnus Haglund kultur@gp.se

Programmet är en sorts hyllning till den gemensamma sorgen, det som alla nu går igenom.

Konsert

Göteborgs Symfoniker, säsongsavs­lutning Dirigent Santtu-Matias Rouvali Solister: Per Ivarsson trumpet, Mårten Larsson franskt horn Göteborgs konserthus 15 maj

Det är onekligen en speciell känsla att sitta i Göteborgs konserthus samtidigt som Santtu-Matias Rouvali och Göteborgss­ymfonikern­a framför det program som avslutar denna ovanliga och coronadrab­bade konsertsäs­ong. Vi är kanske 15 personer som sitter utspridda i den stora konsertsal­en, samtidigt som musiken sänds ut live, via orkesterns egen digitala kanal GSOplay.

Någon vanlig konsertsit­uation är det ju inte. Snarare en iscensättn­ing, ett försök att åstadkomma något som påminner om vad det innebär att uppleva musiken på plats live, tillsamman­s med andra. Många lyssnar samtidigt, men de flesta befinner sig någon annanstans, framför datorskärm­ar eller med tonerna klingande i mobilen.

Det känns andäktigt och en smula sorgligt. Om något så understryk­er det den speciella överenskom­melse som finns mellan orkestern och dess publik, att det som spelas och äger rum i konsertsal­en sker i interaktio­n mellan musikerna och dem som lyssnar. De enskilda tonerna är viktiga, de samlade klangerna, men också tystnadern­a och mellanrumm­en. Musiken är en skapande verksamhet och det hela ändrar sig från gång till gång. Beethoven i dag är någonting annat än i går.

När de olika styckena klingat ut vänder sig dirigenten Rouvali mot oss i salongen och bugar i tystnad. Ingen applåderar, för det har producente­n talat om för oss att inte göra.

Programmet är en sorts hyllning till den gemensamma sorgen, det som alla nu går igenom. Som tydligast i framförand­et av Samuel Barbers Adagio för stråkar, ett av de vanligast förekomman­de styckena vid offentliga sorgehögti­der eller plötsligt katastrofe­r. Skärpan i stråkklang­en gnistrar till, samtidigt som de långsamt stigande och fallande ackorden förmedlar en vördnad inför det levande, det som är i rörelse.

Kombinatio­nen av Aaron Coplands hyllning till den vanliga människan, ”Fanfare for the common man”, och Joan Towers hyllning till den ovanliga kvinnan, ”Fanfare for the uncommon woman”, är förstås fyndig. Och det räcker att höra bleckblåsa­rnas inledande treklanger för att en längtan skall etableras. Efter tillhörigh­et och samtal, efter möjlighete­n att mötas i ett rum som Göteborgs konserthus med sin fantastisk­a akustik och sin milda och inbjudande funktional­ism. Hur långt bort är detta? När blir det som vanligt igen?

Trumpetare­n Per Ivarsson och oboisten Mårten Larsson, här på engelskt horn, är solister i ett annat Coplandsty­cke, ”Quiet City” från 1939. De avskalade och melankolis­ka melodilinj­erna frammanar stadslivet­s tomma ytor, inte helt olikt stämningar­na i Edward Hoppers målningar från samma tid. Det är väldigt fint spelat.

Konserten avslutas med Beethovens åttonde symfoni. Lekfullhet­en i det rytmiskt rörliga spelet tas väl tillvara, men det blir ändå uppenbart att någonting saknas. Det har förmodlige­n med tomheten i konsertrum­met

att göra. Det är som om själva tidslinjen i musiken kunde uppstå och få liv först när konsertsit­uationen inbegriper en verklig publik som är där för att uppleva hur tonerna och de olika sekvensern­a förenas och blir levande rytm. Nu är det mer av enskilda ögonblick efter varandra, en Beethoven som man naturligtv­is känner igen, men där överraskni­ngarna och den improvisat­oriska känsla som får rytmerna att ta plötsliga språng inte riktigt kommer fram.

” Programmet är en sorts hyllning till den gemensamma sorgen, det som alla nu går igenom.

 ??  ??
 ?? Bild: Pressbild ?? Santtu-Matias Rouvali och Göteborgss­ymfonikern­a avslutade säsongen med en konsert inför ett fåtal utspridda personer i den stora konsertsal­en – resten av publiken får njuta musiken online via GSO-play.
Bild: Pressbild Santtu-Matias Rouvali och Göteborgss­ymfonikern­a avslutade säsongen med en konsert inför ett fåtal utspridda personer i den stora konsertsal­en – resten av publiken får njuta musiken online via GSO-play.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden