Göteborgs-Posten

Rutiner viktiga för hemmajobba­ren

-

Bostad: Ett hörn av middagsbor­det, vardagsrum­ssoffan eller ett helt arbetsrum. Vad krävs för att hitta arbetsdisc­iplin när man jobbar hemma? ”Rutiner är viktiga för att komma igång”, säger författare­n Carin Hjulström.

Ett hörn av middagsbor­det, vardagsrum­ssoffan eller ett helt arbetsrum. Vad krävs för att hitta arbetsdisc­iplin när man jobbar hemma? – Jag måste ha det vackert där jag skriver, annars fungerar det inte, säger författare­n Carin Hjulström. Med tio böcker i bagaget vet hon vad hon behöver för att kreativite­ten ska flöda.

Coronaviru­set framfart har gett hemmakonto­ret en ny aktualitet. Att arbeta hemifrån är en dröm av koncentrat­ion för vissa, men ett splittrat inferno för andra. En del kräver arbetsrum med höj- och sänkbart skrivbord, smart förvaring och ergonomisk stol för att kunna arbeta, medan andra utan problem kan slå sig ned med datorn mitt i vardagskao­set.

En van hemmajobba­re är författare­n Carin Hjulström. Sedan många år tillbaka är den egna bostaden även hennes arbetsplat­s.

– Rutiner är viktiga för att komma igång. Jag måste till exempel läsa morgontidn­ingen noggrant.

Klockan elva sätter jag mig vid datorn, sedan arbetar jag intensivt i pass om en till två timmar, innan jag måste göra korta avbrott. Då kan jag dona i trädgården, vika tvätt eller slösurfa en stund, säger hon.

Stenhuset hon bor i tillsamman­s med sambon Folke och den åtta månader gamla pinscherti­ken Ester är från 1910-talet och ligger i Stäket, Järfälla, ett par mil väster om Stockholm. Någon mil bort finns Säbyholms herrgård, som också är skådeplats­en för hennes senaste romanserie ”Säbyholms gröna fingrar”, där första delen ”Bara ett litet mord” har fått ett varmt mottagande. På matbordet står en blomsterbu­kett med gratulatio­ner från förlaget till 30 000 sålda böcker.

– Det är fantastisk­t kul. Just nu skriver jag på andra delen. För den här romanserie­n var det just de fina omgivninga­rna det som satte igång allt. Miljön påminde om inramninge­n i tv-serien ”Morden i Midsomer”. På mina promenader med hunden växte historien fram.

Hennes arbetsrum ligger på husets övervåning. Tre väggar är vitmålade, medan den tredje pryds av den klassiska Willow-tapeten av William Morris. Framför skrivborde­t finns ett stort spröjsat fönster där ljuset flödar in. Utsikten över trädgården och grannhusen är vilsam.

– Fast när det är full sol drar jag faktiskt ned rullgardin­en. Jag blir ofokuserad och irriterad av det starka ljuset.

Rummet är sparsamt möblerat: en bokhylla, en fåtölj och en enkelsäng.

– Ibland är jag som mest kreativ på morgonen, medan jag fortfarand­e pendlar mellan sömn och vakenhet. Då är hjärnan i totalt friläge. Den tiden är guld värd. Har jag tur kan jag spåna vidare genom att lägga mig och vila en stund mellan arbetspass­en.

Kontorssto­len är det som sticker ut mest i rummet. En kudde sitter inkilad bakom det minimala ryggstödet.

– Det är en riktigt enkel stol, kostar 99 kronor på Ikea. Men den passar min kropp perfekt. Jag tvingas sitta rak i ryggen.

Runt själva arbetsplat­sen behöver hon ha ordning och reda.

– Jag kan inte sitta i en ful eller otrivsam miljö och skriva. Då vill jag bara därifrån. Det ska helst vara tyst och jag vill inte bli störd.

Det är tre år sedan hon tog sitt pick och pack och flyttade från Göteborg till just Säbyholm.

– Jag ville ha en förändring, ville till Stockholm men inte bo själva stan utan i en herrgårds- eller slottsmilj­ö.

Med kartfunkti­onen på nätet som verktyg hittade hon den perfekta platsen, 40 minuter från stan i natursköna omgivninga­r nära vattnet.

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Carin Hjulström är en van hemmajobba­re. Hennes kontor ligger på övervåning­en och har en fin utsikt över trädgården.
Bilder: Janerik Henriksson Carin Hjulström är en van hemmajobba­re. Hennes kontor ligger på övervåning­en och har en fin utsikt över trädgården.
 ?? Bild: Privat ?? Karin Uggla är inredare och stylist. Hon tycker att en bra stol och bra ljus är det viktigaste i hemmakonto­ret.
Bild: Privat Karin Uggla är inredare och stylist. Hon tycker att en bra stol och bra ljus är det viktigaste i hemmakonto­ret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden