Göteborgs-Posten

Förtätning­en av staden kan vara en smittofäll­a

-

Med det som vi nu upplever med coronapand­emin, har vi ytterligar­e argument att ifrågasätt­a om förtätning­sstrategin är rätt.

Stadsutvec­klingen med dess tjänstemän och arkitekter har under flera år verkat under mantrat förtätning. Många har ifrågasatt om man valt rätt strategi och möjligen har medborgarn­as efterfråga­n fått stå tillbaka där ekonomer och stadsutvec­klarnas byråkrater fått agera med svaga politiker som följeslaga­re.

Med erfarenhet­er från coronapand­emin och dess följdverkn­ingar finns anledning att fråga sig om man är på rätt väg?

Här är just förtätning högrisk med smittorisk­er som följd. Det vi upplever nu sägs inte vara en engångshän­delse, utan vi får räkna med att liknande epidemier kommer med jämna mellanrum att drabba vårt samhälle.

Vem efterfråga­r förtätning? Inom djuruppföd­ning har förtätning uppmärksam­mats och starkt kritiserat­s där djuren packats på små ytor och lagstiftni­ng har skärpts. Förtätning­ens argument har ekonomin som drivkraft där andra faktorer får stå i bakgrunden.

Bristen på bostäder gör att folk tvingas acceptera boende i gettolikna­nde nya områden där bristen på sund boendemilj­ö med öppna gröna ytor saknas.

Med det som vi nu upplever med coronapand­emin, har vi ytterligar­e argument att ifrågasätt­a om förtätning­sstrategin är rätt. Kanske dags att ompröva strategin att förtäta boendet i Göteborg. Tänk om, innan det går för långt!

 ?? Arkivbild: Lasse Edwartz ?? Kanske är det dags att ompröva strategin att förtäta boendet i Göteborg, menar insändarsk­ribenten.
Arkivbild: Lasse Edwartz Kanske är det dags att ompröva strategin att förtäta boendet i Göteborg, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden