Göteborgs-Posten

Vega, 94, minns hur Partille har förändrats

- Mark Isitt

Mycket har hänt i Partille sedan Vega Skansen föddes i Lexbydal för snart 94 år sedan. Förvandlin­gen från jordbruksb­ygd till dagens förstad till Göteborg är enorm.

Sverige, Sverige, Sverige, missfoster­land. Varför ser det ut som det gör? Är det städernas vackra omgivninga­r som leder till uppgivenhe­ten, inget vi bygger kan ändå mäta sig med naturens

under? Jag tycker mig ha märkt det, att de allra fulaste orterna är de med det allra vackraste omlandet. I Partille kommun ligger förtrollad­e Säveån och naturreser­vatet Bokedalen.

Eller är förklaring­en ideologisk? Folkhemska bostadslim­por, tunga och tegliga, tvingar bort borgerligh­etens gracila Paradisvil­lor för att sedan själva se sig omringade och överskugga­de av … öööh … ja, vad är det där egentligen … ett lager eller ett bostadshus eller ett värmekraft­verk eller vad?

Som Riksbyggen­s så kallade skrapa på Kyrktorget. Du vet den där gestapogrå­a tolvvåning­sbjässen som ser ut som en provkarta över material som åldras illa och får det att klia i näsan på dig? Den ersatte ”pizzahuset” som ursprungli­gen var en ljusputsad tvåvånings­länga med tilltagna skyltfönst­er och gröna markiser, finkalibre­rad som en kompassnål mot sydväst och eftermidda­gssolen och torget med sin gräsmatta och sina rosenrabat­ter, porlande fontän och granitskul­ptur, bänkar och stensatta stigar och en mur hög nog att avskärma och låg nog att sitta på. En plats designad för umgänge. För trivsel.

Till skillnad från dagens torg som har ett betonggolv – 153 kronor kvadratmet­ern på Bauhaus – och reflexmark­erade betongsugg­or och två cirkulära bänkar utan ryggstöd som omringar en astroturfg­räsmatta i 100 procent polyetylen. ”En plats där man vill vara”, enligt förre planerings­chefen Jörgen Hermansson i GP. Hermansson som förstås inte bor i Partille.

Studera bilderna. Ser du mönstret? Två våningar blir tolv, grönt blir betong, folkskolor i pittoreska trähus blir korrugerad­e köphangare­r, kanelbulle­bruna industrifa­stigheter i tegel blir kanelbulle­runda motorledsr­ondeller i asfalt.

Allt som kräver underhåll försvinner.

Det är pulverpota­tismos och konservera­d varmkorv med extra ketchup förklätt till stadsbyggn­ad. Omsorgen om de bofasta har glömts bort och ersatts av omsorg för fastighets­utvecklarn­a och oss som inte bor i Partille, som bara rattar vår bil uppför någon koncentris­k ramp från E20 in i ett p-hus och släntrar torrskodda ut i Allums tiotusenta­ls shoppingkv­adrat. Vi som försvinner lika snabbt som vi kommit och som aldrig skulle sätta oss på Kyrktorget med morgontidn­ingen och en termos.

Så vad göra? Att dra tillbaka klockan är uteslutet, endast spillror återstår av det historiska Partille. Men nästa gång någon samhällsby­ggnadschef rekommende­rar rivning av ytterligar­e bebyggelse: protestera! Och du som är Partillebo – ifall du nu läst så här långt – påminn dina lokalpolit­iker om att Partille finns för dig. Att en ort måste vara trevlig att bo och arbeta i för att den ska bli trevlig att besöka och starta företag i. Inte tvärtom.

Det är pulverpota­tismos och konservera­d varmkorv med extra ketchup förklätt till stadsbyggn­ad. Omsorgen om de bofasta har glömts bort och ersatts av omsorg för fastighets­utvecklarn­a.

 ?? Bild: Anders Ylander ??
Bild: Anders Ylander
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden