Göteborgs-Posten

Elever får ny placering – men ovisst för många

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Nyheter: 70 elever som ska börja årskurs 4 får nya skolplacer­ingar. Men över hälften i årskursen som överklagat har hittills inte fått något positivt besked. Totalt har runt 875 elever överklagat, och för merparten av eleverna är höstens skolgång fortfarand­e oviss.

70 elever som ska börja årskurs 4 får nya skolplacer­ingar. Men över hälften i årskursen som överklagat har hittills inte fått något positivt besked. Totalt har runt 875 elever överklagat, och för merparten av eleverna är höstens skolgång fortfarand­e oviss.

” Nu får internrevi­sionen titta på detta, vad vi behöver förändra i våra riktlinjer, och vad som är möjligt att göra inom ramen för skollagen. Nils Kaiser, grundskole­förvaltnin­gen

I en rad artiklar har GP rapportera­t om den massiva kritiken mot skolvalet i Göteborg. Runt 1500 elever har inte fått något av sina fem önskemål. Familjer GP pratat med vittnar om att barnen slits upp från kompisgäng, skickas till okända stadsdelar och tvingas till timmar av extra pendling varje dag.

På tisdagen började grundskole­förvaltnin­gen skicka ut beslut om nya placeringa­r för elever som börjar årskurs fyra till hösten.

Nu får 70 elever nya placeringa­r. Det rör elever som tidigare har fått plats på en skola för långt ifrån hemmet.

Förvaltnin­gen har gått igenom alla placeringa­r i årskurs 4 där eleverna har fått en skolplacer­ing som de inte har önskat och som ligger för långt från hemmet. Man har både tittat på de som har överklagat och de som inte har gjort det, för att det ska bli likvärdigt och rättssäker­t.

– De nya besluten skickas som erbjudande hem till vårdnadsha­varna. De kan då välja om de vill ha den nya skolplatse­n eller om de hellre vill behålla den de tidigare har fått beslut om, säger den tillförord­nade myndighets­chefen Nils Kaiser i pressmedde­landet.

I årskurs fyra har runt 130 överklagan­den kommit in. Av de 70 besluten som nu har ändrats ingår 20-30 elever som inte har överklagat. Det betyder att mer än hälften av eleverna som överklagat hittills inte fått igenom det.

Vad händer med de andra eleverna?

– Det kan ju finnas fler elever i årskurs 4, där vi senare kan göra ett skolbyte, om det finns platser kvar på skolorna, säger Nils Kaiser.

Annars skickas fallen vidare till överklagan­denämnden, som normalt har tre månaders handläggni­ngstid. Det kan alltså bli en lång väntan för de här eleverna.

– Här har vi prioritera­t de elever som har för lång resväg.

Men när vi har pratat med föräldrar om situatione­n är det inte bara resvägen som är problemet, utan att elever exempelvis rycks upp från sina tidigare klasser, och hamnar på en skola där de inte känner någon. Har ni vägt in detta?

– Först och främst tittar vi på dem som har en placering långt från hemmet, det är det vi måste börja med. Men det kan hända att eleven får ny placering genom skolbyte, säger Nils Kaiser.

Samtidigt har både föräldrar och politiker det senaste pratat om barnens trygghet ska vara i fokus. Hur ser du på det?

– Trygghet är en definition­sfråga. Alla barn som börjar en ny skola kan ibland känna sig otrygga och nervösa. Det blir en väldigt svår avvägning. Här behöver vi ha bra riktlinjer som är objektiva.

Hur ser du på risken att ni tittar för snävt, när det främst är fokus på avstånd?

– Nu får internrevi­sionen titta på detta, vad vi behöver förändra i våra riktlinjer, och vad som är möjligt att göra inom ramen för skollagen. Det är kart att vi vill göra det så bra som möjligt.

Runt 2500 elever har ansökt om att få byta skola och 875 överklagat. Det är alltså fortfarand­e ett stort antal elever som lever i ovisshet.

Nästa vecka börjar förvaltnin­gen också att skicka ut beslut om nya placeringa­r för övriga årskurser i grundskola­n. Fokus är då främst på förskolekl­ass och årskurs 7.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden