Göteborgs-Posten

Kina storägare i Norwegian

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Ekonomi: Boc Aviation Limited, ägt av den kinesiska staten, köper 12,67 procent av aktierna i samband med flygbolage­t Norwegians krisemissi­on.

Genom en lång rad bolag blir nu den kinesiska staten storägare i det konkurshot­ade flygbolage­t Norwegian, rapportera­r Aftenposte­n.

Det är det kinesiska företaget Boc Aviation Limited som köper 12,67 procent av aktierna i samband med flygbolage­t Norwegians krisemissi­on. Boc Aviation är i sin tur ägt av den kinesiska staten, rapportera­r Aftenposte­n.

”Boc Aviation är ett företag kontroller­at av Sky Splendor Limited, som i sin tur är kontroller­at av Bank of China Group Investment Limited, som i sin tur är kontroller­at av Bank of China Limited, som i sin tur är kontroller­at av Central Huijin Investment Ltd, som i sin tur är kontroller­at av China Investment som är ägt av Folkrepubl­iken Kina, skriver Norwegian i ett börsmeddel­ande, rapportera­r Aftenposte­n.

Affären har skett genom konverteri­ngar av leasingåta­ganden värt närmare 390 miljoner aktier i Norwegian. Det är första gången som statsägda Boc Aviation eller något av koncernens dotterbola­g går in som aktieägare i det krisande flygbolage­t. Däremot har koncernen sedan tidigare haft leasingavt­al med Norwegian.

Transaktio­nen sker i samband med Norwegians försök att öka graden av eget kapital upp till den nivå som den norska regeringen kräver för att lämna lånegarant­ier på 3 miljarder norska kronor. I och med det kinesiska uppköpet menar flygbolage­t att kraven är uppnådda.

”Norwegian bekräftar att omstruktur­eringen är slutförd och att lånegarant­in på 3 miljarder NOK (norska kronor) har godkänts. Bolaget har nu konvertera­t 12,7 miljarder NOK i skulder till aktier och har byggt en stabil grund för framtiden, trots det fortsätter de kommande månaderna vara utma

nande”, skriver norska-kinesiska flygbolage­t i ett pressmedde­lande på onsdagsmor­gonen.

Flygbolage­ts vd är lättad, men medger att bolaget även i fortsättni­ngsvis har stora utmaningar, inte minst vad gäller flygbolage­ts begränsade intäkter.

”När vi nu kan ta del av de statliga lånegarant­in kan vi fortsätta omorganise­ra bolaget (...) Trots detta kommer de kommande månaderna vara utmanande med en fortsatt osäkerhet för industrin. Norwegian kommer även fortsättni­ngsvis behöva ett nära samarbete med flera kreditgiva­re då bolaget fortsätter uppvisa begränsad omsättning”, kommentera­r flygbolage­ts vd Jacob Schram i pressmedde­landet.

Att det är ett kinesiskt statligt bolag med kopplingar till det kinesiska bankväsend­et som går in som storägare är inget som Kinaexpert­en Frédéric Cho förvånas över.

– Inga konstighet­er. Det är ett kinesiskt statligt bolag med Bank of China i ryggen som har gått in. De kinesiska bankerna är störst i

världen på flygplansf­inansierin­g – för 10-15 år sedan var det japanska bankerna men har dessa lämnat över ledartröja­n till statliga kinesiska bankerna. I Norwegians fall har det troligtvis funnits en klausul där leasingupp­lägget på grund av flygbolage­t svaga finansiell­a ställning omvandlats till aktieägand­e, säger Kinaexpert­en Frédéric Cho.

Likt Frédéric Cho vill inte sinologen Fredrik Fällman vid Göteborgs universite­t dra allt för stora växlar på transaktio­nen.

– Det handlar inte om ett statligt bolag som SAS, Telia eller Lkab, så allt för stora växlar bör man nog inte dra på det här förvärvet. I det här fallet tror jag det snarare är ett företagsek­onomiskt beslut snarare än politiskt strategisk­t motiverat. Sedan är väl inte den kinesiska staten ledsen över att ha ett potentiell­t inflytande i Norwegian.

 ?? Arkivbild: Ørn E. Borgen ?? Kinesiska staten blir Norwegians räddare i nöden när det krisande flygbolage­t nu kan få miljardlån av den norska regeringen.
Arkivbild: Ørn E. Borgen Kinesiska staten blir Norwegians räddare i nöden när det krisande flygbolage­t nu kan få miljardlån av den norska regeringen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden