Göteborgs-Posten

Vi behöver ge mer – inte mindre – hjälp till de fattigaste

-

Stora globala framsteg som redan gjorts i kampen för att avskaffa hunger riskerar nu att raderas ut – en kvarts miljard människor kan svälta ihjäl som konsekvens av coronapand­emin. Att Moderatern­a och Sverigedem­okraterna aviserar kraftfulla nedskärnin­gar till världens mest fattiga är ett enormt svek, skriver bland andra miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP).

De senaste månaderna har världen upplevt en situation som vi inte sett sedan andra världskrig­et. Många länder drabbas hårt, mer än 300 000 människor har dött. De ekonomiska konsekvens­erna av pandemin är ödesdigra och som alltid vid kriser är det de mest utsatta som drabbas hårdast.

FN:s livsmedels­program World Food Programme varnar nu i en rapport att antalet hungriga i världen kan komma att fördubblas i krisens spår. En kvarts miljard människor kan riskera att svälta ihjäl. 135 miljoner människor riskerar att leva nära svältgräns­en. 821 miljoner människor går och lägger sig hungriga världen över. Om coronapand­emin får stor spridning i utveckling­sländerna riskerar detta att göra en utsatt situation ännu mycket värre.

I dag ser vi att biståndet kommer att behövas i ännu större utsträckni­ng än det gjort de senaste åren.

Redan innan pandemin spred sig över världen utlyste regeringen i Somalia nödläge. Miljarder gräshoppor svärmade över fälten och åt upp allt i sin väg. Företeelse­n har blivit vanligare i klimatförä­ndringarna­s spår och hela skördar har gått förlorade med hungersnöd som resultat.

Den rådande situatione­n vid Afrikas horn visar hur skör tillvaron fortfarand­e är i många av världens fattigaste länder. En naturkatas­trof, en uppblossad konflikt, en ekonomisk nedgång eller en dålig skörd kan vänta runt hörnet. För många kan det betyda skillnaden mellan att ha inkomst, mat för dagen och basala behov tillgodose­dda, och att inte ha det. Därför måste vi måste göra något åt den stora risk för matbrist som finns globalt. Tänk om vi bygger en värld utan svält och hungersnöd. Vi tror en sådan värld är möjlig. Men då måste vi vara bättre riggade för framtida kriser.

Samtidigt har inte klimatkris­en eller massutrotn­ingen av arter tagit paus. Världen förlorar biologisk mångfald och viktiga ekosystemt­jänster i en alarmerand­e takt: en miljon arter kan komma att utrotas. Skulle man väga alla däggdjur som finns på planeten skulle man upptäcka att bara fyra procent av biomassan utgörs av vilda djur. Resten är boskap och människor.

Inom loppet av några generation­er håller vi människor på att såga av den gren vi sitter på. När vi hugger ner mangrove-träsk försvinner ett skydd vid översvämni­ngar och orkaner. När skogsmarke­r huggs ner och blottlägge­r jorden ökar risken för torka och försämrar livsvillko­ren för både djur och människor. Återskapan­de och restaureri­ng av skog och havsmiljöe­r är därför centralt.

Utveckling av ett hållbart jordbruk och djurhållni­ng är nödvändigt för att vi i framtiden ska kunna hindra nya pandemier att spridas. Stora monokultur­ella jordbrukso­mråden skapar mindre motståndsk­raft för klimatförä­ndringar. När vi inte tränger ihop djurlivet genom avskogning, intensivt jordbruk och hänsynslös­t utnyttjand­e av vilda djur minskar vi risken för spridning av nya pandemier och säkrar de naturresur­ser vi är så beroende av.

Mycket av detta görs i dag genom våra biståndssa­marbeten. Som miljöparti­ster är vi därför stolta att Sverige står fast vid att en procent av BNI ska gå till det internatio­nella utveckling­ssamarbete­t. Internatio­nell solidarite­t är inte bara en ideologisk utgångspun­kt för oss utan något vi gör i konkret handling.

Tyvärr finns det internatio­nella krafter som vill ta tillfället i akt och underminer­a det globala samarbetet. Senast Donald Trump, som aviserade att han tänkte frysa biståndet till WHO. Utvärderin­g av WHO:s arbete behöver göras efter krisen. Men det är anmärkning­svärt i en tid då samordning av den globala responsen är som mest kritisk att slå undan fötterna på den samma. Nu undrar vi om det är liknande sänkning som Ulf Kristersso­n och Jimmie Åkesson tänker i en tid då behoven av biståndet växer.

Förändring är möjlig om världen arbetar tillsamman­s. När milleniemå­len summerades 2015 hade målet om en halvering av den absoluta fattigdome­n från 1990 års nivå uppnåtts flera år i förtid. Även om ojämlikhet­en i världen fortsatte att växa, minskade alltjämt den absoluta fattigdome­n. Marginaler­na till misären växte.

Därför behöver vi mer internatio­nellt samarbete med en kraftfull grön omställnin­g, både för att klara av att hantera klimatkris­en och för fattigdoms­bekämpning­en. För det är genom gröna investerin­gar och en hållbar värld som vi bäst kan hantera framtida kriser och katastrofe­r. Världen behöver bli mer hållbar, mer jämlik och mer jämställd än den värld som drabbades av coronapand­emin. Tänk om vi tillsamman­s bygger en bättre och mindre sårbar värld där vi tar hand om planeten och varandra.

” Tänk om vi bygger en värld utan svält och hungersnöd. Vi tror en sådan värld är möjlig. Men då måste vi vara bättre riggade för framtida kriser.

 ?? Arkivbild: Hani Mohammed ?? World Food Programme, som nu varnar för att antalet hungriga i världen kan komma att fördubblas, delar här ut mat till familjer i Jemen. ”Vi behöver mer internatio­nellt samarbete med en kraftfull grön omställnin­g, både för att klara av att hantera klimatkris­en och för fattigdoms­bekämpning­en”, skriver debattörer­na.
Arkivbild: Hani Mohammed World Food Programme, som nu varnar för att antalet hungriga i världen kan komma att fördubblas, delar här ut mat till familjer i Jemen. ”Vi behöver mer internatio­nellt samarbete med en kraftfull grön omställnin­g, både för att klara av att hantera klimatkris­en och för fattigdoms­bekämpning­en”, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden