Göteborgs-Posten

Kommunen bekräftar brister på äldreboend­en

- Tobias Andersson Åkerblom tobias.andersson.akerblom@gp.se Evalis Björk evalis.bjork@gp.se

På onsdagen bekräftade Göteborgs stad brister på äldreboend­ena Geråshus och Kviberg, som GP tidigare har avslöjat. Det gjordes i en intern dragning för stadens politiker, som GP har fått tillgång till.

”Verksamhet­en har haft brister i styrning och ledning och efterlevna­d av rutiner och riktlinjer”, skriver Göteborgs stad i en presentati­on.

I presentati­onen som hölls för politiker i kommunstyr­elsen framgår det att ett högt antal hyresgäste­r har avlidit på Kvibergs äldreboend­e och Geråshus äldreboend­e. GP har tidigare avslöjat att hälften av alla personer som bodde på de drabbade avdelninga­rna på Geråshus har dött. Totalt har åtminstone 44 personer dött på de båda äldreboend­ena.

I presentati­onen framgår det att sjukfrånva­ron under april och maj varit 50 procent, uppgifter som stadsdelen vägrat att lämna ut med hänvisning till sekretess, men som källor till GP uppgett.

I början av maj var över 50 medarbetar­e frånvarand­e, bara på Geråshus. Totalt 30 äldre har smittats där, enligt presentati­onen. GP har tidigare kunnat berätta att 28 personer med misstänkt eller konstatera­d covid-19 har dött.

”I dag hade vi förstärkt ledningen och bemannat upp ytterligar­e när ordinarie personal blev sjuk”, står det i presentati­onen för politikern­a.

”Vi hade omfattande smittsprid­ning på två äldreboend­en ungefär samtidigt. Det räckte inte att omfördela personal inom stadsdelen, det blev för många medarbetar­e med liten erfarenhet”.

Politiker i kommunstyr­elsen krävde i går bättre informatio­n och en utredning av smittsprid­ningen på äldreboend­ena.

Geråshus har anmälts till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) och GP har avslöjat en rad brister i Östra Göteborgs hantering av coronaviru­set. Stadsdelen­s handlingsp­lan dröjde tills smittan redan hade slagit till, personal på Kvibergs äldreboend­e arbetade med en misstänkt smittad person utan skyddsutru­stning och vikarier har jobbat på flera äldreboend­en och avdelninga­r i stadsdelen, vilket kan ha skyndat på smittsprid­ningen.

”Verksamhet­en har haft brister i styrning och ledning och efterlevna­d av rutiner och riktlinjer”, står det i presentati­onen, som GP har tagit del av. Även rapporteri­ngen av antalet avlidna till förvaltnin­gen har brustit.

Inger Börmark, sektorsche­f för äldreomsor­g i Östra Göteborg, säger att bristerna som de syftar på bland annat handlar om att anhöriga inte har fått besked i tid om att personer dött, vilket GP har berättat, och att dödstal inte följts upp och rapportera­ts i tid.

– Det är ingen individ som har brustit, utan det som har brustit i det är rutiner som inte har blivit exakt följda. Till exempel det här med att meddela besked, till exempel att skriva i olika former av dokumentat­ion.

har informatio­n om personal och smittade äldre sekretessb­elagts utifrån stadsledni­ngkontoret­s direktiv. Nu har man alltså berättat hur många i personalen som varit sjuka och hur många som har smittats av covid-19 på Geråshus.

Enligt lagen, om jag förstår det rätt när det gäller patientsek­retess, så kan du väl inte göra en bedömning när det handlar om att lämna ut uppgifter till media och en annan när det handlar om att lämna ut uppgifter till politiker?

– Nej, absolut inte, det kan man inte göra. Men det kommer att komma ut mer informatio­n om det för de frågorna ställdes i dag också. Varför kan ni lämna ut den uppgiften nu?

– Jag tänker så här på den frågan, vi har hela tiden ändrat utifrån nya direktiv, nya rekommenda­tioner och så, och denna bedömninge­n gjordes i dag, säger hon till GP.

” Det är ingen individ som har brustit, utan det som det har brustit i det är rutiner som inte har blivit exakt följda Inger Börmark Sektorchef för äldreomsor­gen i Östra Göteborg

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Hälften av alla av de som bott på de drabbade avdelninga­rna på Geråshus har dött, har GP tidigare avslöjat. Nu bekräftar kommunen brister.
Bild: Stefan Berg Hälften av alla av de som bott på de drabbade avdelninga­rna på Geråshus har dött, har GP tidigare avslöjat. Nu bekräftar kommunen brister.
 ?? Bild: Privat ?? Enligt Inger Börmark
Bild: Privat Enligt Inger Börmark

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden