Göteborgs-Posten

Hotet avblåst – inget spårvagnss­topp i Göteborg

- Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Hotet om spårvagnss­topp i Göteborg är avblåst sedan facket och Göteborgs spårvägar enats om skyddsåtgä­rder för förarna. Kommunals skyddsombu­d Johan Kanmert befarar dock att det skulle dröjt ännu längre om man inte varslat om skyddsstop­p. Några fler vagnar eller tätare turer blir det dock inte trots att upp mot tio platser i 260 vagnar tagits bort.

Tidigt på onsdagsmor­gonen stod det klart att det inte skulle bli något skyddsstop­p i spårvagnst­rafiken – vagnarna fortsätter att rulla som vanligt sedan fackorgani­sationen Kommunal och Göteborgs spårvägar kommit överens.

– Vi har arbetat med skyddsåtgä­rder hela natten, säger Annette Johansson, kommunikat­ionschef vid Göteborgs spårvägar till GP.

Det var på tisdagen som Kommunal flaggade för att lägga skyddsstop­p från onsdag eftermidda­g eftersom man ansåg att förarna inte var tillräckli­gt skyddade mot coronasmit­tan och att de åtgärder som parterna var överens om inte skedde tillräckli­gt snabbt.

Ställd in för det faktum och för att undvika stopp och olika konsekvens­er har Göteborgs spårvägar arbetat febrilt hela natten med att tejpa och låsa vagnar. Närmare bestämt 260 stycken. Det innebär att det i samtliga vagnar inte går att gå på längst fram.

Det är även avstängt flera stolsrader bakom förarplats­en.

Det innebär enligt Kommunals skyddsombu­d Johan Kanmert att mellan sex och tio sittplatse­r i varje vagn, beroende på vagnstyp, är borta.

– Det här gör vi för att skydda personalen, främst när de gör sina passresor, alltså förflyttar sig mellan arbetspass­en, säger Anette Johansson, kommunikat­ionschef vid Göteborgs spårvägar.

Avstängnin­gen med färre platser leder dock till risk för ökad trängsel i vagnarna och att resenärern­a därmed kan stå för nära varandra – något Folkhälsom­yndigheten varnar för under pandemin.

Men att köra tätare turer eller sätta in fler vagnar för att fler ska kunna åka med är inte aktuellt, enligt Anette Johansson.

– Vi kör redan med full kapacitet och de extravagna­r vi har sätts in under högtrafik och i de östra stadsdelar­na där vi har flest resenärer, säger hon och fortsätter:

– För övrigt är det ett ansvar hos varje person att inte stå för nära någon annan – det är de restriktio­ner vi har att rätta oss efter i hela samhället och det har vi betonat på anslag i våra fordon sedan coronasmit­tan bröt ut. Blir det för trångt får man vänta på nästa vagn.

På frågan om varför skyddsåtgä­rderna inte gjorts tidigare svarar hon:

– V har fört en dialog med Kommunal till följd av smittan sedan i mars och fortlöpand­e gjort riskbedömn­ingar. Vi har varit eniga om hur vi ska agera. I fredags tog vi beslut om att införa skyddsåtgä­rder, säger hon.

Men det hände inget?

– Vi var i princip i mål. Men det var inte inte bara att vidta åtgärder utan det krävde en del förberedel­ser, samtal med Västtrafik och en del annat praktiskt. Men nu är det gjort.

På frågan om hotet om skyddsstop­p med efterfölja­nde konsekvens­er skyndade på beslutet, säger Anette Johansson:

– Det har jag inga uppgifter om, vi har jobbat på så fort det gått under rådande omständigh­eter.

Men Johan Kanmert, skyddsombu­d på Kommunal och själv spårvagnsf­örare, känner inte riktigt igen den beskrivnin­gen.

– Inlednings­vis möttes vi av ett blankt nej och fick inte alls gehör för våra synpunkter. Jag tycker också att arbetet med att skydda förarna kunde ha gått snabbare.

 ?? Bild: Andreas Granath ?? Framdörrar­na har låsts.
Bild: Andreas Granath Framdörrar­na har låsts.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden