Göteborgs-Posten

26-åring dömd till fängelse efter skallninge­n på Tjörn

- Michaela Karlén michaela.karlen@gp.se

En diskussion på 30-årsfesten på Tjörn gick över styr. När Johan Wald Lindskog skallades av en bekant ramlade han och slog sig så illa att han dog några timmar senare. Den 26-årige mannen som skallade honom döms nu för grovt vållande till annans död och misshandel. Han döms till fängelse i ett år och tre månader.

Vad som började som en uppsluppen och glad 30-årsfest slutade i tragedi. Johan Wald Lindskog, 25 år, skallades och slog sig så illa i asfalten att han kördes till sjukhus.

Hans skador var så svåra att han några timmar senare avled på Sahlgrensk­a sjukhuset i Göteborg.

Mannen som skallade honom, en 26-årig bekant till Johan, åtalades i april för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Rättegånge­n hölls i början av maj och på onsdagen kom domen.

På onsdagen föll domen:

26-åringen döms för grovt vållande till annans död och misshandel av normalgrad­en.

Påföljden blir fängelse i ett år och tre månader. Den dömde ska dessutom betala skadestånd till till flera av Johans familjemed­lemmar med en sammanlagd summa på 91 900 kronor.

Enligt domen handlade allt om en diskussion som gick överstyr.

– De var inte ovänner, men de hade en dispyt i ett ämne, meningsski­ljaktighet­er som gjorde att sinnet rann över på 26-åringen, har chefsåklag­are Daniel Edsbagge tidigare sagt till GP.

Enligt chefsåklag­aren visade mannen särskild hänsynslös­het och råhet och han ska ha tagit en allvarlig risk då han berusad gick till attack.

– Det fanns inget planerat uppsåt men gärningen visar hur illa det kan gå med våld riktat mot någons huvud, ett agerande jag ser väldigt allvarligt på, har Daniel Edsbagge sagt.

26-åringen har erkänt både misshandel­n och vållandet till Johans död, enligt domen.

– Det har varit hans inställnin­g, men även i det fallet lutar det åt ett erkännande. Han har efteråt insett effekten av skallninge­n och vad ett handlöst fall mot marken kan innebära, har 26-åringens advokat Per-Åke Kvarnström tidigare sagt.

 ?? Arkivbild: Petter Trens ?? Festen hölls på bygdegårde­n i Rönnäng, Tjörn.
Arkivbild: Petter Trens Festen hölls på bygdegårde­n i Rönnäng, Tjörn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden