Göteborgs-Posten

Blodsjuke Tariks val: Ekonomisk kris eller riskera livet

- Anna Ekström anna.ekstrom@gp.se

Blodsjuke Tarik Dakhlalla, 25, är isolerad, hemma från jobbet för att inte smittas av coronaviru­set. Liksom tusentals andra svenskar får han ingen ersättning av Försäkring­skassan – och regeringen­s besked till personer i riskgrupp för covid-19 har dragit ut på tiden. Nu tvingas han välja: ekonomisk kris eller att gå till jobbet med livet som insats. – Om jag börjar jobba är det som ett självmord, det är döden för mig, säger han.

Kungälvsbo­n Tarik Dakhlalla har varit hemma, isolerad i två månader, för att inte smittas av covid-19.

– Jag har inte ens träffat min familj. Jag har inte ens träffat min mamma, säger han.

Trots att han riskerar att bli svårt sjuk, kan han tvingas gå tillbaka till jobbet, eftersom han inte får någon ersättning av Försäkring­skassan, och det är svårt att få ihop ekonomin.

– Jag har dålig ekonomi. Jag kan klara den här månaden också, sedan går det inte mer. Jag har en pappa som jag kan låna pengar av, men jag vet inte hur länge det går, säger han.

Tarik Dakhlalla har sicklecell­anemi. Det är en medfödd sjukdom som gör att han har dåligt immunförsv­ar och lätt kan få blodproppa­r. Sicklecell­anemi kan ge allvarliga komplikati­oner, som försämrat blodflöde till olika organ, infektione­r, bensår, njurskada, blodproppa­r och blödningar i hjärnan.

Han har behandlats med cellgifter, får blodbyte en gång i månaden och går på medicin.

Tidigare har han blivit inlagd på sjukhus för en vanlig förkylning.

– Blir jag dålig är risken att jag inte klarar av smittan. Jag har redan fått en propp i benet. Det var min läkare som ringde mig och sade att jag måste vara hemma och inte får ha några sociala kontakter, säger han.

Hans läkare bedömer att han har ett risktillst­ånd för covid-19 och han riskerar att få en livshotand­e komplikati­on av viruset, och att han inte ska gå till jobbet eller ha sociala kontakter, enligt läkarintyg­et.

Läkaren påpekar också att ansträngni­ng och psykisk stress kan förvärra sjukdomen, eftersom han då riskerar att få små blodproppa­r. ”Vid ”kriser” blir blodbriste­n mer uttalad och kan skapa en ond cirkel eftersom att kroppen kan uppleva syrebrist och då blir felutveckl­ing av blodproppa­r mer uttalad”, står det i intyget.

Han jobbar som bilmekanik­er, där han träffar kunder och kollegor, och han har inte möjlighet att jobba hemifrån.

– Jag kan inte ta med bilarna hem, säger han.

Så på måndagen fick Tarik Dakhlalla beskedet att Försäkring­skassan bedömer att han inte har rätt till sjukpennin­g, varken för den tid han redan har varit hemma, eller för den månad det är kvar av den sjukskrivn­ing hans läkare ordinerat.

– De kan inte betala ut pengarna eftersom jag inte är sjuk, utan bara i en riskgrupp. De vill att jag ska börja jobba, säger han.

Försäkring­skassan skriver på sin hemsida att det just nu kommer många frågor om riskgruppe­r som stannar hemma från arbetet för att undvika att bli smittade av covid-19:

”Några beslut är inte tagna av regeringen om hur en sådan ersättning ska se ut och vilka som kan komma att omfattas. Därför går det inte att söka någon ersättning. När

regeringen kommer att presentera sitt förslag är ännu inte klart.”

– Jag vet inte vad jag ska göra. Det är ju döden om jag går tillbaka till jobbet. Jag har inte kunnat sova, och jag har haft panikattac­ker. Jag mår jättedålig­t, säger han.

Riksdagspa­rtierna är överens om att det behövs en ersättning för riskgruppe­rna, som inte kan jobba hemifrån. Men över en månad har fått sedan riksdagens tillkännag­ivande om att regeringen snarast bör återkomma med förslag om hur personerna ska få ett effektivt skydd via socialförs­äkringssys­temet, och ännu har inget besked kommit.

Tarik Dakhlalla är kritisk till att det tar så lång tid.

– De är snabba med att rädda restaurang­er, men de bryr sig inte om oss som är i riskgrupp. Det är inte bara jag som har hamnat i den här sitsen, säger han.

Enligt Socialstyr­elsen kan det röra sig om 200 000 personer, exempelvis personer med cancer, fetma eller kroniska åkommor som hjärt-kärlsjukdo­mar och diabetes, som få möjlighet att stanna hemma från jobbet för att undvika att bli sjuka, men som inte täcks av befintliga sjukförsäk­ringar.

GP har sökt socialmini­stern Lena Hallengren för en kommentar. I ett sms till GP meddelar hon via sin pressekret­erare att det pågår ett arbete tillsamman­s med riksdagens utskott, där en lösning tas fram gemensamt. ”Det hölls bland annat ett konstrukti­vt möte i går (måndag) i frågan. Regeringen kommer att presentera lösningen när arbetet med riksdagen är färdigt”.

Socialmini­stern Lena Hallengren (S) har sagt till DN att det är mycket komplicera­t att förverklig­a reformen.

– Vi gör verkligen allt vi kan men det är otroligt svårt. Jag tror att det är farligt om jag säger när jag tror att det kommer för jag kan inte svara på det, säger hon till tidningen.

Enligt Lena Hallengren kan det handla om 300 000 som söker ersättning­en, och den stora omfattning­en ställer till det.

– Det blir som att bygga ett nytt socialförs­äkringssys­tem. Om Försäkring­skassan ska både handlägga ärendena och betala ut ersättning så behöver myndighete­n kanske 2.000 nya handläggar­e. Det innebär en risk att de sökande inte får sina pengar förrän vid årsskiftet, säger hon till DN.

” Det var min läkare som ringde mig och sade att jag måste vara hemma och inte får ha några sociala kontakter. tarik dakhlalla

Enligt DN kan det bli en förebyggan­de sjukpeng som blir lösningen för riskgruppe­r för covid-19 som inte kan arbeta hemifrån. En sådan används idag för den som genomgår medicinsk behandling eller rehabilite­ring.

Via Lena Hallengren­s pressekret­erare har GP frågat om hon kan bekräfta detta, men hon har inte återkommit.

GP har även sökt socialförs­äkringsmin­ister Ardalan Shekarabi (S) för en kommentar.

 ?? Bild: Robin Aron ?? Blodsjuke 25-årige tarik dakhlalla är isolerad, hemma från jobbet för att inte smittas av coronaviru­set.
Bild: Robin Aron Blodsjuke 25-årige tarik dakhlalla är isolerad, hemma från jobbet för att inte smittas av coronaviru­set.
 ?? Arkivbild: Jonas Ekströmer ?? Ett arbete för att ta fram en lösning för riskgruppe­r som inte kan jobba hemifrån pågår, enligt socialmini­stern Lena Hallengren (s).
Arkivbild: Jonas Ekströmer Ett arbete för att ta fram en lösning för riskgruppe­r som inte kan jobba hemifrån pågår, enligt socialmini­stern Lena Hallengren (s).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden