Göteborgs-Posten

Förundersö­kningen mot SBB:s vd nedlagd

- Henning Eklund

Förundersö­kningen om insiderbro­tt gällande fastighets­kungen Ilija Batljan läggs ner. – Han har inte konfronter­ats med en enda omständigh­et under hela förundersö­kningen, säger Batljans advokat Filip Rydin.

Det har nu gått mer än två veckor sedan Ilija Batljan, vd för Samhällsby­ggnadsbola­get (SBB) anhölls för misstanke om brott mot marknadsmi­ssbrukslag­en. Efter en dag släpptes en ”oerhört lättad” Batljan, och två dagar senare släpptes ytterligar­e fem personer som frihetsber­övats i samband med utredninge­n.

Nu har åklagaren Thomas Langrot alltså kommit fram till att förundersö­kningen ska läggas ned. Tidigare har både Batljan själv och advokaten Filip Rydin belagts med yppandeför­bud och inte kunnat säga något om vad utredninge­n handlar om. Men när förundersö­kningen lagts ner har förbudet hävts, och Filip Rydin berättar nu vad misstankar­na handlade om:

– Det gick aldrig ut på att Ilija själv skulle ha läckt informatio­n till någon som handlade med värdepappe­r i samband med Hemfosa-affären. I stället gick misstankar­na ut på att han gett informatio­n till andra som sedan läckt, och den kedjan var väldigt tunn, säger Rydin, och utvecklar vad han menar med att kedjan var väldigt tunn:

– Efter det första förhöret väntar man sig alltid att utredaren kommer tillbaka med konfronter­ande frågor. Men Ilija har inte konfronter­ats med en enda omständigh­et under hela förundersö­kningen.

Det var i mitten av november i fjol som SBB offentligg­jorde ett bud på fastighets­bolaget Hemfosa. Det motsvarade en premie på 23 procent mot tidigare stängnings­kurs och fick Hemfosas aktie att rusa 13 procent dagen efter nyheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden