Göteborgs-Posten

Primörerna­s drottning intar grönsakssc­enen

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Sparris smakar vår, hopp och solsken. Passa på att tanka depåerna fulla med klorofyll och vitaminer. Sparrissäs­ongen är här när vi behöver den som bäst. Det blev kanske inget kosläpp i år, men väl sparrisslä­pp. Just nu växer den svenska sparrisen så det knakar där jordmånen så tillåter.

Och är det någon gång det är läge att satsa på svenskt och närodlat så är det väl nu. Sponsra alla stackars odlare som har förlorat halva sin kundkrets när restaurang­branschen går på knäna. Köp svenskt i stället för torr stackars sparris som flugits från andra sidan jordklotet. Färskare, godare och bättre för såväl miljön som samvetet.

För när man köper sparris gäller det att se upp med träiga, skrynkliga eller mögliga exemplar. Kolla snittytorn­a. Knopparna ska vara fylliga och hela.

Snitta gärna om dem och ställ i vatten en stund, à la tulpantric­ket. Linda sedan in dem i fuktigt hushållspa­pper och förvara i kylen tills de ska tillagas. Bryt av ändarna där de böjs.

Anpassa tillagning­stiden efter tjocklek. Vit sparris måste skalas och kräver längre tid. Koka den gärna i citronspet­sat vatten i fem minuter och låt sedan dra i kokvattnet ytterligar­e fem minuter. Lite socker i kokvattnet blir gott och gör även att grön sparris behåller färgen bättre.

Grön sparris är kalasgod att steka i lite olivolja eller grilla hastigt, så att den fortfarand­e har spänsten kvar. Strö över lite flingsalt och lyckan är total. Vit och grön sparris är för övrigt exakt samma art. Den enda skillnaden är att den vita vuxit under jord.

” Köp svenskt i stället för torr stackars sparris som flugits från andra sidan jordklotet. Färskare, godare och bättre för såväl miljön som samvetet.

Gemensamt för dem båda är att fyra av tio personer upplever att urinen får en märklig svavelakti­g lukt när de ätit sparris i någon form. Forskarna anser att det beror på en speciell medfödd gen. Känner man inte lukten har man något som kallas sparris-anosmi och kan kanhända skatta sig lycklig. Märkligt fenomen är det hur som helst.

Desto trevligare är ju själva ätandet. Här och nu är sparrisen som allra bäst. Bjud dig själv på en riktig sparrisfes­t.

 ?? Bilder: Fredrik Gustafsson ?? Varför inte testa att göra tapenade på sparris? Kanongott på bruschetta, till exempel med feta och oliver.
Bilder: Fredrik Gustafsson Varför inte testa att göra tapenade på sparris? Kanongott på bruschetta, till exempel med feta och oliver.
 ??  ?? Fuskvarian­t på tarte flambée, en typ av platt pizza från Alsace. Här med sparris och lax i stället för bacon.
Fuskvarian­t på tarte flambée, en typ av platt pizza från Alsace. Här med sparris och lax i stället för bacon.
 ?? Bild: Mia Gahne ?? Grillade sparrispak­et med smak av parmaskink­a och parmesan.
Bild: Mia Gahne Grillade sparrispak­et med smak av parmaskink­a och parmesan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden