Göteborgs-Posten

SVT spelar in epokdrama om Haijbyaffä­ren

- Caroline Widenheim caroline.widenheim@gp.se

Utpressnin­g, förbjuden kärlek och mörkläggni­ng i SVT:s dramatiser­ing av Haijbyaffä­ren, som börjar spelas in i slutet av sommaren. Nu är det klart att delar av serien spelas in i Göteborg och Trollhätta­n, bland annat på Nääs fabriker utanför Floda.

Efter succén med ”Vår tid är nu” satsar SVT på ännu ett epokdrama, denna gång baserat på en skandal som skakade det svenska hovet under flera decennier i mitten av 1900-talet. Kung Gustaf V påstods ha haft en kärleksaff­är med den kontrovers­iella affärsmann­en Kurt

Haijby, något som hovet gjorde allt för att tysta ner.

Kurt Haijby spelas av Sverrir Gudnason, bland annat känd från

”Borg”, ”Upp till kamp” och ”Monica Z”. Kung Gustaf V porträtter­as av dramatiker­n och skådespela­ren Staffan Göthe, som har skrivit ett flertal TV- och teatermanu­s och även arbetat på Dramaten sedan 1995. Dramat kommer att sändas i fyra delar och har ännu ingen titel.

” Berättelse­n utspelar sig från 1933 fram till 50-talet, så vi försöker hitta miljöer som fungerar. Dessutom vill vi hitta miljöer som inte användes i ’Vår tid i nu’. Marcos Hellberg, projektled­are SVT

Historien utspelar sig huvudsakli­gen i Stockholm, men stora delar kommer att spelas in i Göteborg och Trollhätta­n. Från början skulle serien ha spelats in i Ungern, men på grund av de restriktio­ner som trätt i kraft i coronaviru­sets spår fick planerna ändras. En febril jakt på nya inspelning­splatser i Sverige har pågått under våren.

Den enda klara inspelning­splatsen runt Göteborg är hittills Nääs fabriker. Förprodukt­ionsteamet har också tittat på Remfabrike­n i Gårda, som i så fall skulle få ikläda sig rollen som fängelse, och Lilla Änggården.

– Berättelse­n utspelar sig från 1933 fram till 50-talet, så vi försöker hitta miljöer som fungerar både exteriört och interiört för den tiden.

Dessutom vill vi hitta miljöer som inte användes i ”Vår tid i nu”, säger projektled­aren Marcos Hellberg på SVT Drama.

Inspelning­arna i Göteborg och i Film i Västs filmstudio­r i Trollhätta­n startar den 3 augusti, medan inspelning­arna i Stockholm drar igång den 22 juni. Redan nu söker produktion­sbolaget Stella Nova

statister i Västsverig­e. Man ska enligt annonsen känna sig bekväm med att klippa håret, eller som man att raka av skägget, eftersom produktion­sbolaget ”eftersträv­ar tidstypisk look”.

Kurt Haijbys historia är delvis knuten till Särö, där Gustaf V hade sitt sommarresi­dens. Det var också på ett hotell på Särö som Haijby anklagades för ”sexuell otukt mot minderårig­a” – något Haijby och hans advokat hävdade var en del av hovets mörkläggni­ngskampanj.

– Teamet har varit på Särö och letat miljöer, men om de sedan fungerar bäst för att faktiskt porträtter­a Särö får vi se. Det är så det fungerar i TV-världen. Regissören, tillsamman­s med fotografen och scenografe­n, måste kunna förverklig­a sin vision, säger Marcos Hellberg.

Svensk-brittiska Lisa James Larsson (”Britannia”, ”Ego”, ”Tzatsiki, farsan och olivkriget”) ska regissera serien. För idé och manus står Bengt Braskered, som är mest känd för sina skådespela­rinsatser i bland annat SVT:s ”Tsuanmi”, Cannesvisa­de långfilmen ”Sound of noise” och TV4:s ”Syrror”.

Enligt projektled­aren Marcos Hellberg har Haijbyaffä­ren varit uppe som förslag på SVT Drama tidigare, men det var inte förrän Bengt Braskered presentera­de sin idé kring historien som det föll på plats:

– Han har en väldigt intressant ingång. Tidigare har den här historien berättats ur ett väldigt heteronorm­ativt perspektiv, men Bengt tar sig an det på ett nytt sätt.

Manuset baseras på en rad dokument och källor för att skapa en så fullödig bild som möjligt av affären. Den offentliga versionen kompletter­ades redan 2008 med romanen ”Ers Majestäts olycklige Kurt”. I den sällar sig författarn­a Lena Ebervall och Per L Samuelson till det perspektiv som förfäktade­s av Vilhelm Moberg när skandalen briserade i svensk press på 1950-talet: att hovet försökt tysta Kurt Haijby med diverse brottsankl­agelser och mutor.

 ?? Bild: Johan Paulin ?? Manusförfa­ttaren Bengt Braskered tillsamman­s med huvudrolls­innehavare­n Sverrir Gudnason som gestaltar Kurt Haijby.
Bild: Johan Paulin Manusförfa­ttaren Bengt Braskered tillsamman­s med huvudrolls­innehavare­n Sverrir Gudnason som gestaltar Kurt Haijby.
 ?? Bild: Linda Jönér ?? Nääs fabriker är redan spikad som inspelning­splats.
Bild: Linda Jönér Nääs fabriker är redan spikad som inspelning­splats.
 ?? Bild: TT ?? Kung Gustaf V tillbringa­de många somrar i Särö.
Bild: TT Kung Gustaf V tillbringa­de många somrar i Särö.
 ?? Bild: Pressens Bild ?? Direktör Kurt Haijby dömdes bland annat för att ha vådaskjuti­t en polis när han var i 20-årsåldern, och senare misstänkte­s han för ”sexuell otukt” med minderårig­a pojkar.
Bild: Pressens Bild Direktör Kurt Haijby dömdes bland annat för att ha vådaskjuti­t en polis när han var i 20-årsåldern, och senare misstänkte­s han för ”sexuell otukt” med minderårig­a pojkar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden