Göteborgs-Posten

Frölunda HC drar i handbromse­n och stoppar värvningar

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Frölunda HC går plus – trots ett inställt slutspel. Men nu drar klubben i handbromse­n – och fryser en stor del av spelarbudg­eten. – Kartan för ligan har skrivits om, säger klubbdirek­tör Christian Lechtaler till GP.

Frölunda HC har redan permittera­t hela sitt kontor – och även skurit ner tio procent av spelarlöne­rna under tre månader. Allt för att vara så väl ekonomiskt förberett som det bara går inför en ny och osäker säsong i pandemins tid.

Nu kommer nästa steg. 15 procent av spelartrup­pens budget fryses – tills vidare.

– Vi ska ha ett prisvärt lag – och balansera trupper och budgetar efter det. Och som ligan ser ut just nu ... den har ju skrivits om med tanke på hur allt ser ut. Då har vi varit tydliga till sportchef Fredrik Sjöström. Den budget och den trupp han ska bygga var scenario ett, berättar Christian Lechtaler för GP.

Och fortsätter:

– Som det ser ut nu har kartan skrivits om – vi kommer behöva att slå nån form av handbroms i ligan tills vi vet vart det tar vägen. Vi håller på vissa delar av budgeten. Freddan har fått sin budget, men den har blivit bromsad av det här. Pausad. Det kan vara två spelare, det kan vara tio spelare, det kan vara en spelare – beroende på vad de tjänar. Men det är 15 procent av spelarbudg­eten som vi bromsat med rådande läge.

Frölunda ligger runt 45 miljoner kronor i spelarbudg­et per säsong – och om 15 procent av dessa är låsta så innebär det nästan sju miljoner kronor.

– Däremot har vi inte tummat på kvaliteten och konkurrens­kraften i ligan med det vi redan har värvat. Vi bygger något för att vi ska jaga och vinna titlar. Då måste vi kalibrera det därifrån. Då har vi gjort bedömninge­n att 15 procent håller vi. Hur länge håller ni dessa 15 procent?

– Ja, det får vi väl se. Men det känns som ett sunt och aktivt val – i rådande situation och i rådande struktur. Vi kan ju riskera att tappa 30 eller 50 miljoner. Det känns löjligt att säga en siffra, då vi inte vet vilken det blir. Det kan bli två miljoner kronor som vi tappar eller

” Det känns som ett sunt och aktivt val – i rådande situation och i rådande struktur. Vi kan ju riskera att tappa 30 eller 50 miljoner. Christian Lechtaler Klubbdirek­tör, Frölunda HC

42 miljoner som vi tappar. Det vet vi inte förrän det här är slut, säger Lechtaler.

Föreningen och koncernen håller just nu på att stänga alla ekonomis

ka böcker – och trots ett förlorat slutspel så kommer Frölunda HC att ligga på plus.

– Vi har alltid haft en devis att vi ska ha balans innan slutspel, så nog fan ska vi ha balans. Det ska vi ha. En positiv balans efter grundserie­n. Det är viktigt för Frölunda – och all idrott egentligen. Kan vi hålla det så är du på rätt väg – och vi kommer att ha en positiv balans, säger klubbdirek­tör Christian Lechtaler.

Om det skulle bli en kommande SHL-säsong utan publik?

– Då är det därför vi har börjat permittera. Det är ett sätt att bromsa kostnadern­a. Och att slippa varsla. Det är därför vi väljer att permittera. Det är därför vi väljer att hålla procent på spelartrup­pen utifrån rådande situation i ligan. Men vi bedömer ändå att vi ska ha ett tillräckli­gt konkurrens­kraftigt lag för att jaga titlar och för att vinna SM-guld, säger Christian Lechtaler övertygat.

Han tillägger:

– Vi är inställda att den 19 september möter vi HV71 i Scandinavi­um – för fulla hus. Det är det som vi förbereder oss för, säger Christian Lechtaler

Det gällande arena-avtalet med Got Event avslutades i och med den publikfria matchen mot Djurgården. 44 åskådare såg matchen i Scandinavi­um, Frölunda sålde inte en biljett – men trots det ville det kommunala arenabolag­et ha full hyra.

Det ville, enligt källor, inte Frölunda betala.

Nu har parterna förlikats – och hamnat nånstans i trakterna av en halv hallhyra.

– Vi lägger det därhän. Vi vill stänga böckerna och komma vidare. Just nu är det Åsa Nathell från oss som förhandlar med Anders Albertsson från Got Event. Han ska ju sluta i samband med semestern, så vi hoppas att avtalet är klart innan dess. Förhoppnin­gsvis är det ett avtal som är längre än ett år framåt i tiden, säger Christian Lechtaler hoppfullt.

 ?? Arkivbild: Daniel Stiller ?? Christian Lechtaler och Frölunda har beslutat att frysa en stor del av spelarbudg­eten. Frölunda har skurit ned lönerna och håller inne 15 procent av de pengar som var planerade att investeras i nyförvärv.
Arkivbild: Daniel Stiller Christian Lechtaler och Frölunda har beslutat att frysa en stor del av spelarbudg­eten. Frölunda har skurit ned lönerna och håller inne 15 procent av de pengar som var planerade att investeras i nyförvärv.
 ?? Arkivbilde­r: Simon Hastegård och Petter Arvidson ?? Mattias Norlinder och Jan Mursak är två av de spelare som Frölunda i alla fall värvat inför säsongen.
Arkivbilde­r: Simon Hastegård och Petter Arvidson Mattias Norlinder och Jan Mursak är två av de spelare som Frölunda i alla fall värvat inför säsongen.
 ??  ??
 ?? Arkivbild: Carl Sandin ?? Fredrik Sjöström, sportchef i Frölunda, har fått en minskad budget att värva spelare för.
Arkivbild: Carl Sandin Fredrik Sjöström, sportchef i Frölunda, har fått en minskad budget att värva spelare för.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden