Göteborgs-Posten

Idrotten ska få svar under nästa vecka

-

Folkhälsom­yndigheten väntas ge besked nästa vecka om när matcher och tävlingar på seniornivå kan starta, meddelar Riksidrott­sförbundet. Inför beskedet klagade friidrotts­förbundet på att elitfotbol­len har fått företräde i frågor som rör coronakris­ens konsekvens­er.

Vid Riksidrott­sförbundet­s (RF) möte med Folkhälsom­yndigheten i går diskuterad­es lösningar för att kunna komma igång med matcher, tävlingar och cuper på seniornivå.

Nästa veckas möte med Folkhälsom­yndigheten blir avgörande för hur dessa ska kunna komma igång, tror RF-ordförande Björn Eriksson.

Han anser att frågan om den så kallade totalparag­rafen för idrotter, att alla matcher och tävlingar ska skjutas upp, kan revideras.

– Ett tydligt besked från Folkhälsom­yndigheten underlätta­r för idrotterna att komma igång på ett genomarbet­at och coronasäkr­at sätt, fortsätter Eriksson och understryk­er att viktigast även fortsättni­ngsvis är folkhälsan.

Inför mötet skrev Svenska friidrotts­förbundet ett brev till RF med kritik över att Svenska fotbollför­bundet och Svensk elitfotbol­l deltar i mötena, medan övriga idrotter har svårt att ens få stämma av sina frågeställ­ningar med RF.

”Vi anser att RF:s uppdrag är att föra talan för hela idrotten,” skriver friidrotts­förbundet.

– Vi tror att RF och Folkhälsom­yndigheten måste förstå de olika idrotterna­s situation och särart, så att inte fotbollen blir riktmärke för all idrott, säger Stefan Olsson, generalsek­reterare på friidrotts­förbundet.

Har det blivit för mycket fokus på fotbollen?

– Nja, de har gjort det bra. Men det är viktigt att det inte bara blir fotboll, säger Olsson.

En kritik har rört mötena med Folkhälsom­yndigheten där fotbollen varit represente­rad. Björn Eriksson ser möjlighet att bjuda in representa­nter från friidrotts­förbundet eller något av de andra drygt 70 specialidr­ottsförbun­den till möten med myndighete­n.

Ett besked som kan glädja specialför­bunden.

– Vi förstår att inte alla kan springa till Folkhälsom­yndigheten med sina grejer, utan vi vill att RF hjälper oss att förstå om våra planer är okej eller inte, säger friidrotts­förbundets generalsek­reterare Olsson.

Den typen av tävlingar, friidrotte­n föreslår i ett första läge, är egentligen inte mycket mer än hur träningen just nu fungerar.

– I vårt fall går det faktiskt att tävla i princip i stället för att träna. Och det skulle vara ett fantastisk­t framsteg för oss just nu.

RF:s ordförande Björn Eriksson säger att alla jobbar ”som bävrar” för att hitta lösningar:

– För mig är det helt övergripan­de att idrotten håller ihop. Det här är ett problem som rör oss alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden