Göteborgs-Posten

Björn Werner: Att det uppenbart irriterat många ukulele-spelande småbarnspa­ppor bevisar bara Johan Wanloos egen tes: Kreativa yrken har en bedrövligt låg status.

- Björn Werner bjorn.werner@gp.se

Kulturdeba­tt

DN Ledares Lisa Magnusson ifrågasätt­er efter Johan Wanloos omtalade krönika om kreativite­t verkligen är på liv och död. GP:s kulturchef argumenter­ar för att så absolut är fallet.

Johan Wanloos försvar av de kreativa yrkenas status har rönt en hel del uppmärksam­het de senaste dagarna. I texten riktar han med en vass spets kritik mot alla glada entusiaste­r som i coronatris­tessens spår gett sig till känna på internet med en uppsjö av behjärtans­värda men, handen på hjärtat, undermålig­a små uppträdand­en och konstverk.

Han budskap är tydligt: det finns människor som försörjer sig på konstnärli­ga uttryck. Och deras villkor har varit tuffa under lång tid. Som han själv skriver i GP (15/5): ”För mig är skapande på liv och död. Det är inget tidsfördri­v att ägna sig åt mellan Netflix och TV-spel”.

Att det uppenbart irriterat Sveriges många ukulele-spelande småbarnspa­ppor bevisar bara Johan Wanloos egen tes: kreativa yrken har en bedrövligt låg status bland många svenskar. Att också Sveriges största morgontidn­ings ledarsida hakar på i kritiken höjer dock insatserna ovan vardagligt internetgn­abb. Under rubriken ”Alla bär vi på en liten Wanloo” skriver DN Ledares Lisa Magnusson att hon skäms för att läsa hans krönika (19/5). Med en ton som är minst lika raljant som Wanloos egen, och där hon – trots att han är ett återkomman­de inslag på hennes egen kultursida – behövt googla sig fram till att han är serieteckn­are raskt kastar sig ut på djupt vatten:

”På vad sätt är hans skapande på liv och död? Det är obegriplig­t. Menar han på ett existentie­llt plan?”

Hur man än vrider och vänder på detta är detta anmärkning­svärt. Magnusson väljer på en av Sveriges största ledarsidor att nedvärdera den egna tidningens frilansare – eftersom serieteckn­ande uppenbarli­gen inte är fint nog för att få förfäktas med ett brinnande patos. Det är illa nog. Men vad värre är: hon missar poängen.

För den som tjänar pengar på kreativa yrken så är det nämligen på liv och död. Rent materiellt. Det handlar om en bransch där uppdragen är få, arvodena små och säljarna många. Och dessutom, för det ingår för många i det kreativa arbetet, med en sorts inbyggd skam vid varje försäljnin­g av ett verk: ”Ska jag verkligen ta betalt för den här texten? Den här bilden?”. Varje gång såna yrken nedvärdera­s till hobby minskar möjlighete­n att kräva ett drägligt arvode.

I en sån miljö är det viktigt att bygga upp och dagligen vidmakthål­la en yrkesstolt­het. Att skjuta in sig på det arbetet gynnar inte precis Sveriges fria kulturliv. Varför liberala DN Ledare väljer att göra det är därför, milt sagt, förvånande.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden