Göteborgs-Posten

Fakta: Så ser de europeiska ländernas planer ut

-

Frankrike

Den som vill till Frankrike får bereda sig på att vänta. Gränserna för icke-EU-medborgare är stängda till 15 juni, och fram till 24 juli väntar 14 dagars karantän. Schweiz, Österrike och Frankrike har kommit överens med Tyskland om att man kan resa fritt mellan åtminstone de fyra länderna från 15 juni.

Spanien

Ett av länderna med hårdast nedstängni­ng, och samtidigt ett av Europas mest populära destinatio­ner med ett turistreko­rd på 84 miljoner besökare 2019. Spanska medborgare, permanent bosatta utländska medborgare och personer med särskilda skäl tillåts att komma in i landet, enligt de bestämmels­er som gäller till den 24 maj. En del hotell och stränder försöker öppna i juni, men gränsrestr­iktionerna lär inte lyftas förrän till slutet av sommaren. För resor till Spanien väntar 14 dagars karantän, åtminstone till 24 maj.

Italien

Italien som har drabbats hårt av coronapand­emin öppnar sina gränser den 3 juni för EU-medborgare, för att locka tillbaka en del av de utländska turisterna. Men det kommer att vara svårt att flyga till landet och det krävs att man bär ansiktsmas­k och håller avstånd på en meter.

Grekland

Grekland har haft en tuff nedstängni­ng och få döda. Reserestri­ktionerna inom landet hävdes den 18 maj, och hotellen i städerna hävs de den 1 juni, säsongshot­ellen den 1 juli. Internatio­nella besökare kan hamna i stickkontr­oller med covid-19-test.

Portugal

Har fortfarand­e en tämligen strikt nedstängni­ng av landet. Alla tidigare bokningar som gjorts från 13 mars till 30 september, rekommende­ras att skjutas fram. Portugal förlitar sig på affärs- och inrikes resenärer, medan gränserna är stängda.

Kroatien

Kroatien som också är beroende av turisterna, kan komma att öppna gränserna senare i år, och restriktio­nerna för utländska medborgare kommer troligen att gälla till 15 juni. Utrikes besökare tillåts att komma in i landet, men måste sätta sig i en 14 dagar karantän, som de själva får bekosta. Kroatien hoppas att kunna öppna en ”grön korridor” till Tjeckien som också har haft få coronafall.

Storbritan­nien

Ett av Europas mest populära resmål har också drabbats hårt av coronapand­emin. Det diskuteras att utrikes besökare måste sättas i 14 dagars karantän, vilken i så fall kommer att träda i kraft i början på juni. Storbritan­nien har redan nu haft problem med trängsel vid populära turistområ­den, när de inhemka restriktio­nerna har lättats.

Tyskland

Tyskland har kommit överens med Österrike, Schweiz och Frankrike att lyfta på gränskontr­ollerna för affärsrese­närer och familjer från 16 maj. För icke-EU-medborgare förblir gränserna stängda. Tyskland efterfråga­r fritt resande inom Schengen från den 15 juni.

Finland

Gränserna öppnas 14 maj för affärsrese­närer, familjemed­lemmar och personer som äger fastighete­r i landet.

Källor för samtliga destinatio­ner: TT, SVT, CNN, AP, The Guardian.

 ?? Arkivbild: Folmer ??
Arkivbild: Folmer
 ?? Arkivbild: Oleg Kozlov ??
Arkivbild: Oleg Kozlov

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden