Göteborgs-Posten

Svensk kriminalit­et hotar nordiskt samarbete

Både Danmark och Norge oroar sig över den svenska kriminalit­eten. Den spiller över Sveriges gränser. På sikt kan det hota det nordiska samarbetet.

- Karin Pihl karin.pihl@gp.se

Utrikesmin­ister Ann Linde tycker att Sverige diskrimine­ras. Danmark, Finland, Island och Norge, som haft betydligt hårdare coronarest­riktioner än Sverige, planerar att öppna upp för resande från övriga Norden. Men Sverige kan hållas utanför. Regeringar­na i de övriga nordiska länderna vill hålla gränsen stängd mot Sverige eftersom de anser att smittsprid­ningen tycks större i här.

Det kan vara så att Sverige drabbas mildare av en andra virusvåg. Som det ofta upprepas: vilken strategi som är bäst får utvärderas i efterhand.

Förr eller senare kommer det att bli möjligt för svenskar att resa fritt i Norden. På längre sikt finns ett betydligt större hot mot den nordiska passfrihet­en, som regeringen dessutom ignorerat: den svenska exporten av grov brottsligh­et.

I flera år

har våra nordiska grannlände­r oroats över den svenska kriminalit­eten. Och det finns fog för oron. Sverige har börjat ”exportera” brott över Öresundsbr­on. 2012 dömdes fyra män bosatta i Sverige för att ha planerat ett terroratte­ntat mot de danska tidningarn­a Politiken och Jyllands-Posten. I fjol spränges entrén till Skattestyr­elsen, danska skatteverk­et, i Köpenhamn. Förra veckan åtalades två svenskar för dådet. Tidigare i våras åtalades fem svenskar för dubbelmord­et i Köpenhamns­förorten Herlev. Mordet misstänkts vara kopplat till en gängkonfli­kt i Stockholm.

Statsminis­ter Mette Fredriksen meddelade efter sprängdåde­t mot Skattestyr­elsen att hon ville se gränskontr­oller mot Sverige för att minska risken för att svenska kriminella med koppling till organisera­d brottsligh­et och terrorism tar sig över gränsen, vilket också infördes i november.

Även i Norge

har det länge funnits en oro över svensk gängkrimin­alitet. Redan 2014 varnade den norska polisen för att svensk organisera­d brottsligh­et sprider sig från Västsverig­e till Norge. Man har särskilt haft problem med stöldligor som plundrar norska hem på värdesaker. Men även skjutvålde­t oroar norrmännen. I en lägesrappo­rt från 2016 skriver den norska polisen att gängkrimin­aliteten i de utsatta områdena i Sverige kan påverka Norge genom att de kriminella reser över gränsen och begår brott, eller bistår norska kriminella med ”varor och tjänster”. Den norska statsminis­tern Erna Solberg har också varnat för att svenska högerextre­mister organisera­r sig i Norge.

Det är illa nog att sprängning­ar, gängmord och stöldligor­nas brottsturn­éer ökar på hemmaplan. Att kriminalit­eten även drabbar våra grannlände­r är ett enormt misslyckan­de. Inomnordis­ka gränskontr­oller går stick i stäv med ambitionen om ett integrerat samarbete mellan länderna. Den svenska flatheten mot allvarlig brottsligh­et, och oviljan att ta tag i problemet med de utanförska­psområden som vuxit av en för stor migration under lång tid, leder ironiskt nog till mindre öppna gränser.

Sverige har börjat ’exportera’ brott över Öresundsbr­on

 ?? Bild: Johan Nilsson/TT ?? Danska gränskontr­oller på Öresundsbr­on.
Bild: Johan Nilsson/TT Danska gränskontr­oller på Öresundsbr­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden