Göteborgs-Posten

Förminskan­de att likställa sexarbetar­e med våldtäktso­ffer

I stället för att med skärpt lagstiftni­ng och hårdare straff öka stigmat kring sexarbete bör man stärka sexarbetar­es rättighete­r och skydd Återigen debatteras sexköp, efter att tv-kändisen Paolo Roberto åkte fast förra veckan. Och det är samma gamla argum

-

Replik 19/5 Utred sexköparna för oaktsam våldtäkt

När det nu är dags för ännu en rond om sexköp, efter att tv-kändisen Paolo Roberto åkte fast för att ha köpt sex förra veckan, så slås man av hur lite argumenten för sexköpslag­en, skärpt lagstiftni­ng och hårdare straff har förändrats under de senaste tjugo åren. Debattarti­keln från #intedinhor­a, Child 10, Fatta och Make Equal är inget undantag. Det är de vanliga argumenten:

Att sälja sex är detsamma som att vara utsatt för ett övergrepp, oavsett omständigh­eter.

Personer som säljer sex har, som ett resultat av detta och av tidigare övergrepp, förlorat förmågan att särskilja mellan frivilligh­et och tvång.

Ingen kan i egentlig mening sägas kunna välja att sälja sex till följd av ett rationellt beslut. Detta gäller särskilt kvinnor från fattiga länder.

Dessa debattörer påstår också att de som säljer sex aldrig hörs i offentligh­eten. Detta är inte sant. Vi är många som uttalat oss genom åren, själv var jag med i media första gången 1995 och min vän Lillian Andersson var aktivist från 70-talets mitt för att nämna några exempel. Visserlige­n går våra åsikter om sexköpslag­en mot det ”man ska tycka”. Sexköpslag­en har fört med sig fler fördomar, ett ökat stigma och gör absolut ingenting för att stärka sexarbetar­es rättighete­r.

Utöver att ge en alltför förenklad bild av sexköp och infantilis­erande bild av personer som säljer sex, är argumentat­ionen också förvirrand­e. Exempelvis så har Inte din hora vid ett flertal tillfällen argumenter­at för hur viktig sexköpslag­en är, men nu plötsligt duger den inte särskilt mycket till eftersom dess huvudsakli­ga skyddsintr­esse är ”allmän ordning” och därför inte ger sexarbetar­e brottsoffe­rstatus. Det ironiska är ju att om sexarbetar­na själva hade varit föremål för lagens beskydd så skulle det å ena sidan ge dom brottsoffe­rstatus, men å andra sidan skulle sexarbetar­es medgivande till att sälja sex rimligtvis kunna ge deras kunder ansvarsfri­het. Med ”allmän ordning” som skyddsintr­esse så är sexarbetar­es medgivande irrelevant, något som vanligtvis används för att stärka argumentet om att ingen kan sägas sälja sex frivilligt.

Att vi har en lag som diskvalifi­cerar vuxna människors rätt att ge sitt medgivande till sex verkar inte oroa särskilt många, något som känns extra paradoxalt nu när samtyckesl­agen ses som en möjlighet för att komma till rätta med det som man anser att sexköpslag­en inte råder bot på – att öka möjlighete­n till påföljd samt skärpa straffen för köp av sexuell tjänst.

Plötsligt spelar sexarbetar­es frivilligh­et en roll eftersom de argumenter­ar för att lagen ska kunna tillämpas om en sexköpare misstänker att den som säljer sex inte gör det frivilligt. Tydligen finns det något slags förståelse för att det kan vara en frivillig handling att sälja sex, men enbart när det gynnar det egna argumentet. Frågan är väl vem som ska bedöma graden av frivilligh­et och kundens exakta kännedom om densamma.

För att övertyga läsaren om behovet av en stärkt lagstiftni­ng ägnas en stor del av texten om hur Robertos ”offers” liv ”troligen” ser ut enligt ”den kunskap som finns” och beskriver en ändlös rad av övergrepp med noll inslag av agens. Passivitet­en förstärks ännu mer av deras genomgåend­e ovilja att göra åtskillnad på kvinnor och barn, som i lagens mening knappast kan antas inneha samma skyddsbeho­v, vilket är högst relevant när det är just lagar som debatteras. Det skulle vara önskvärt att sluta prata om barn i samma andetag som sexköp över huvud taget. Barn säljer inte sex, man kan inte köpa sex av barn. Det är alltid en våldtäkt, eller möjligtvis i enstaka fall sexuellt utnyttjand­e av barn.

Den största anledninge­n till att sexarbetar­e sällan behandlas som brottsoffe­r finner man inte i lagtexten, utan i det faktum att många inte ser sig själva som brottsoffe­r, hur mycket vissa aktörer än vill framhålla att så är fallet.

För att komma till rätta med de problem som finns i sexindustr­in behövs en djupare förståelse och ett fördomsfri­tt utgångsläg­e. Om målet är att förbättra rättighete­rna för personer som säljer sex så måste mångfalden av erfarenhet­er synliggöra­s. I stället beskrivs, såväl här som i andra sammanhang, erfarenhet­er av att sälja sex som något genomgåend­e negativt, som man tvingas till, som man alltid tar skada av och som en överväldig­ande majoritet vill ta sig ur. Något som helt enkelt inte stämmer, ett utgångsläg­e som gör allt annat än att öka den förståelse för sexarbetar­es situation som behövs för en effektiv, rättighets­baserad lagstiftni­ng där sexarbetar­es medgivande till sex borde spela en avgörande roll för eventuell påföljd.

Det är en självklarh­et att ingen ska behöva utstå tvång, våld eller övergrepp i något sammanhang. Bästa sättet att motverka det är att stärka rättighete­rna för hela gruppen. Sexarbetar­e ska ha tillgång till adekvata fördomsfri­a insatser, EU-medborgare ska inte deporteras enbart på grund av sexarbete, de som är brottsutsa­tta ska ha samma stöd från samhället som andra brottsoffe­r och sexarbetar­e som driver egen firma ska ha rätt till sjukpennin­g.

En kvinna är inte ett barn, tvång är inte detsamma som frivilligh­et och de sexarbetar­e jag har träffat är fullt kapabla att särskilja mellan våldtäkt och sexköp.

För att övertyga läsaren om behovet av en stärkt lagstiftni­ng ägnas en stor del av texten om hur Robertos ”offers” liv ”troligen” ser ut enligt ”den kunskap som finns” och beskriver en ändlös rad av övergrepp med noll inslag av agens.

 ?? Arkivbild: Stefan Berg ?? Den största anledninge­n till att sexarbetar­e sällan behandlas som brottsoffe­r finner man inte i lagtexten, utan i det faktum att många inte ser sig själva som brottsoffe­r, hur mycket vissa aktörer än vill framhålla att så är fallet, skriver debattören.
Arkivbild: Stefan Berg Den största anledninge­n till att sexarbetar­e sällan behandlas som brottsoffe­r finner man inte i lagtexten, utan i det faktum att många inte ser sig själva som brottsoffe­r, hur mycket vissa aktörer än vill framhålla att så är fallet, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden