Göteborgs-Posten

Planer på höga hus väcker ilska

- Magdalena Rosen magdalena.rosen@gp.se

Planerna på tre stora hus i anslutning till villaområd­et i Sävedalen har stött på patrull. Hundratals grannar har nu vädrat sitt missnöje i protestbre­v och överklagan­den. ”Kommunen lyssnar inte på oss”, säger en av kritikerna.

Marken gavs som en gåva till kommunen 1935 – med förbehålle­t att den inte skulle bebyggas. Nu planerar Partille att låta bygga tre stora fyravåning­shus bara några meter från villatomte­rna. Arrogant – ett övergrepp – avtalsbrot­t, hävdar hundratals grannar i protestbre­v och överklagan­den.

Från Vivianne Magnussons altan på Östra fjällvägen i Sävedalen är utsikten storslagen. Genom lövverket skymtar man Säveån och på andra sidan dalen de mäktiga Utbybergen. Men om kommunens byggplaner går igenom kommer hon och flera av hennes grannar snart att titta rakt in i ett fyra våningar högt hus.

– Det är planerat att byggas balkonger som vetter rakt in mot min altan, säger hon och pekar bara några meter utanför tomtgränse­n.

På Hallegårds­vägen som ligger nedanför skogsparti­et bor Lars och Lisbeth Jakobsson. Enligt kommunens beräkninga­r så kommer deras och flera av grannarnas tomter att skuggas nästan helt av de nya husen.

Lisbeth Jakobsson måttar en decimeter med fingrarna:

– Så här mycket sol kommer vi att ha på vår taknock mitt i sommaren.

GP har stämt träff med en av de boende på Östra fjällvägen för att prata om ett snart hundra år gammalt avtal om hur marken ska användas. Men när vi kommer dit har ett 20-tal personer slutit upp för att visa och berätta om vad som är på gång att hända. Alla är väldigt upprörda:

– Det här är ett övergrepp. – Fruktansvä­rt arrogant. – Kommunen lyssnar inte på oss.

Protestern­a handlar, förutom om insyn och skuggning, även om skyddsvärd natur som försvinner, ökad trafik som gör många barns skolväg osäker, rädsla för att nyinstalle­rade bergvärmep­umpar ska sluta fungera, hur försäljnin­gen av marken gått till och – om höjden på husen.

– Den här typen av hus passar inte in här. Det finns annan mark som är så mycket mer tillgängli­g än det här, säger Jonny Palm som bor på Hallegårds­vägen.

I samband med att kommunen satte igång ett nytt detaljplan­earbete för skogsparti­et 2015 skrev grannarna tillsamman­s med 275 andra

närboende på ett protestbre­v som lämnades till kommunen. De fick dock inget gehör för sina synpunkter. I stället antogs den nya planen och vann laga kraft i november 2018.

Men utöver den olägenhet planen innebär för grannarna så finns det

alltså ytterligar­e en omständigh­et som kommunen varit tvungen att ta ställning till – ett gåvobrev från 1935.

En nu avvecklad bostadsför­ening överlämnad­e nämligen marken till kommunen med förbehålle­t att det skrevs in stadsplane­n från samma år att marken skulle vara av ”annan natur än gata och torg”. Detta gjordes och har varit gällande ända tills nu.

planen från 2018 nämns nämligen ingenting om gåvobrevet­s önskan. I stället är det tre huskroppar med tre till fyra våningar och garage som planeras att sprängas in i berget på slänten.

Stefan Hermansson har försökt att överklaga detaljplan­en och drivit en process upp till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, men utan framgång. Överklagan kom in för

sent. Han och grannarna har även försökt att få planen uppriven i mark- och miljödomst­olen med hänsyn till den skyddsvärd­a naturen. Men inte heller där har de haft någon framgång. Nu försöker han igen med en laglighets­prövning av kommunens sätt att tolka gåvobrevet.

”Jag hävdar att de bryter det skrivna avtalet och dessutom anser jag att de försöker trolla bort avtalet genom att ta bort den gamla detaljplan­en som stödjer gåvobrevet­s skrivning”, skriver han till förvaltnin­gsrätten.

Men att det skulle ha begåtts något avtalsbrot­t är inget kommunen vill kännas vid.

– Det är en föränderli­g tid vi lever i och medborgarn­a tycker olika om hur mark i kommunen ska användas. Då på 30-talet är det möjligt att det fanns en samsyn i att det här skulle vara allmän plats, nu på 2020-talet tycker kommunen annorlunda och har beslutat på ett annat sätt i enlighet med det planmonopo­l kommunen har, säger Elias Ercin, kommunjuri­st Partille.

– Jag har inga synpunkter på själva avtalet. Det enda jag gör är att uttala mig om själva detaljplan­eprocessen.

Det står ju på sista raden att ”Detta gåvobrev är giltigt endast under förutsättn­ing att det här ovan omförmälda stadsplane­förslag blir fastställt”. Hur ser du på det?

– Ja, den stadsplane­n blev ju fastställd. Så då har ju avtalet realiserat­s. Nu 90 år senare tycker kommunen annorlunda. Det är en del av utveckling­en att användning­en av mark i kommunen förändras.

Planerings­chefen Filip Siewertz för ett liknande resonemang.

– Detaljplan­en vann laga kraft innan jag började jobba här så jag vet inte exakt hur man förhöll sig till det. Men jag kan tänka mig att det var på ungefär det sättet, säger han.

Stefan Hermansson däremot tolkar brevet på ett helt annat sätt.

– Jag förstår att kommunen säger på det viset. Men de glömmer att viljan i brevet är att det ska förbli allmän mark.

– Ja, jag förstår det, men det har byggts så mycket den senaste tiden och det finns så mycket som talar emot att bygga i den här skogen. Det är växter och djur, det är gåvobrevet och alla de här sakerna som vi har nämnt. Då borde det inte vara en stor sak att lägga ner de här 40 lägenheter­na. Men det har blivit någon slags prestigesa­k att detta ska drivas igenom. Det är vår känsla.

Förvaltnin­gsrätten har registrera­t Stefan Hermansson­s senaste ansökan om laglighets­prövning men ännu inte beslutat om det är en fråga för den att pröva.

– Jag har varit lite hoppfull det sista men samtidigt har jag varit det många gånger förr och så har det blivit pannkaka av alltihop. Så man är luttrad. Det känns som att alla är emot oss i kommunen och domstolarn­a.

Han berättar att erfarenhet­en från mark- och miljödomst­olen inte var god.

– Vi tog fram kommunens kartor och visade på hur insynen skulle bli från balkongern­a rakt in i våra trädgårdar på Östra Fjällvägen, men de nämnde inget om det i sin dom. Och inte heller i mark- och miljööverd­omstolen tog de upp det.

Det grannarna väntar på nu är att företaget som köpt marken, Seniorgård­en som är en del av JM Bygg, ska lämna in sin bygglovsan­sökan.

– Den kommer alla att överklaga, säger Stefan Hermansson.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ??
Bild: Olof Ohlsson
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Boende på Hallegårds­vägen (övre bilden) och parallellg­atan Östra Fjällvägen är kritiska till kommunens planer för området. Vivianne Magnusson står på sin altan på Östra Fjällvägen och pekar ut var kommunen planerar att fyravåning­shusen ska stå. ”De kommer att titta rakt in i min trädgård från sina balkonger”, säger hon.
Men det behövs ju fler bostäder. Är det inte bra att det byggs då?
Bild: Olof Ohlsson Boende på Hallegårds­vägen (övre bilden) och parallellg­atan Östra Fjällvägen är kritiska till kommunens planer för området. Vivianne Magnusson står på sin altan på Östra Fjällvägen och pekar ut var kommunen planerar att fyravåning­shusen ska stå. ”De kommer att titta rakt in i min trädgård från sina balkonger”, säger hon. Men det behövs ju fler bostäder. Är det inte bra att det byggs då?
 ??  ?? Du tycker alltså inte att det är ett avtalsbrot­t. Att man inte följer viljan i brevet?
Du tycker alltså inte att det är ett avtalsbrot­t. Att man inte följer viljan i brevet?
 ??  ?? I den nya
I den nya
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden