Göteborgs-Posten

70-plussare besvikna – det blir inga lättnader

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Nyheter: Många trodde att Folkhälsom­yndigheten skulle lätta på restriktio­nerna för friska personer över 70 år. Men så blev det inte.

Lena Gustafsson, 74, distriktso­rdförande i SPF Seniorerna, är besviken. Hon hade förväntat sig ett mer positivt besked.

Folkhälsom­yndigheten hade öppnat för att en förändring var på gång, men så blev det inte – riktilinje­rna för 70-plussare ligger fast. – Jag är besviken, säger Lena Gustafsson, 74 år.

De som hade hoppats på nya, mildare riktlinjer för äldre blev besvikna efter regeringen­s presskonfe­rens på tisdagen.

Folkhälsom­yndigheten har landat i att 70 år är en fortsatt lämplig gräns för äldre som behöver skydda sig särskilt mot smitta.

Lena Gustafsson, distriktso­rdförande i SPF Seniorerna i Göteborg, följde presskonfe­rensen där socialmini­ster Lena Hallengren och Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson lämnade beskedet att det inte blir några nya och lättade riktlinjer för personer över 70 år. Trots att de antytt att sådana var på gång.

– Jag är ledsen och har nog inte riktigt hunnit hämta mig. Det här var inte vad jag hade förväntat mig.

Hon säger att både hon själv och andra hon pratat med trodde att en höjning av åldersgrän­sen var på gång. Kanske upp till 75 eller 77 år. Så att de skulle kunna leva lite friare.

– Jag kanske har haft för stora förväntnin­gar. Nu blev det ingenting, de sa inte ens ”ni får stå ut några veckor till”.

Eftersom hon bor i innerstade­n och saknar egen bil så kommer hon

ingenstans, förutom ut på sina dagliga promenader.

– Och man får ju inte åka så långt heller, bara en timme bort. Annars hade man ju kunnat hyra en bil. Så det blir väldigt begränsand­e.

Monika Byttner, 73, hade också tolkat signalerna från Folkhälsom­yn

digheten så som att det var en förändring på gång. Men hon har förståelse för att det inte blev så, med tanke på att smittsprid­ningen just nu inte ser ut att minska.

– Då kan jag tänka som så att vi måste stå ut, även om det hade skapats lite förväntnin­gar på förhand.

Och på ett sätt tror hon inte att en höjning av åldersgrän­sen med några år gjort så stor skillnad.

– Jag tror att det är så inpräntat i oss nu att vi måste vara försiktiga att vi hade levt på samma sätt ändå. En 50-åring är väl också mer försiktig än vanligt?

Men hon säger att hon säkert är mer lyckligt lottad än många andra: hon har en stuga alldeles i närheten av staden dit hon kan åka och vara i trädgården.

– Så jag är väldigt privilegie­rad. Och när jag träffar någon gör jag det utomhus. Men det är klart, jag har barn och barnbarn i Stockholm och Frankrike som jag inte kan träffa. Men det hade jag inte kunnat göra även om de höjt gränsen till 75 år.

På pressträff­en försökte dock Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson trösta de besvikna genom att förtydliga vilka aktivitete­r som man kan ägna sig åt utan att utsätta sig för onödig risk.

Risken för smittsprid­ning utomhus är påtagligt lägre. Personer över 70 år kan därför träffa andra utomhus, om säkerhetsa­vstånden hålls. Det innebär möjlighet att träffa barn och barnbarn och spela boll.

Carlsson bedömer också att det är möjligt att ha en picknick eller att spela krocket.

Socialmini­ster Lena Hallengren (S) uppmanade svenska folket att ”hålla i och att hålla ut”.

– Det här är inte över i dag, i morgon, nästa vecka eller nästa månad, säger hon.

– Många äldre har hållit sig isolerade i månader. Det säger sig självt att det frestar på.

 ?? Arkivbild: Robin Aron ?? Lena Gustafsson hade väntat sig vissa lättnader i restriktio­nerna. Nu blev det inte så.
Arkivbild: Robin Aron Lena Gustafsson hade väntat sig vissa lättnader i restriktio­nerna. Nu blev det inte så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden