Göteborgs-Posten

Åklagarna inledde i rätten i Wilma-fallet

- Sandra Divinyi sandra.divinyi@gp.se

Nyheter: Kammaråkla­gare Jim Westerberg lyfte att 23-åringen haft ett överläge i relationen, att Wilma bara var ett barn.

Wilma Andersson – en flicka som var skör och utsatt, enligt åklagaren. En 17-åring som inte hade några pengar eller egen bostad. – 23-åringen är en vuxen man och i ett klart överläge i relationen, menade åklagaren Jim Westerberg. Nu är rättegånge­n mot hennes misstänkte mördare igång.

På tisdagen startade rättegånge­n rörande mordet på 17-åriga Wilma Andersson. Hennes 23-årige pojkvän står åtalad för mord och brott mot griftefrid­en. Utanför tingsrätte­n i Uddevalla stod under morgonen vakter i varje hörn och flera poliser gick runt utanför byggnaden. Vid klockan nio på morgonen fördes den 23-årige pojkvännen in i rättegångs­salen. Efter att ha slagit sig ner på en stol bredvid advokaten tittade han sig runt i salen. Den åtalade mannen nekar till brott.

– Han förnekar att han orsakat målsägande­ns död. Han förnekar såväl att han har utsatt målsägande­n för våld som att han av oaktsamhet har orsakat målsägande­ns död. Han tillbakavi­sar att han har skändat målsägande­ns döda kropp på så sätt som anges, säger hans advokat Beatrice Rämsell.

På torsdag kommer hans advokat få utveckla deras version av det inträffade.

På tisdagen hade de två åklagarna i målet ordet. Kammaråkla­gare Jim Westerberg konstatera­de inlednings­vis att den rättsliga prövningen startar på Wilmas namnsdag.

Jim Westerberg berättade därefter om de två huvudperso­nerna i ärendet: den 23-årige pojkvännen som vuxit upp under oroliga förhålland­en och den 17-åriga Wilma som även hon hade en tuff uppväxt.

Åklagaren menar att Wilmas bakgrund är viktig för att bedöma den livssituat­ion flickan levde i vid tidpunkten för gärningen.

– Hon var utsatt menar jag. Hon hade problem i sin situation, säger Jim Westerberg.

Paret hade varit tillsamman­s i två år, Wilma var alltså bara 15 år när de blev ett par. Efter ungefär ett år flyttade de ihop i lägenheten i centrala Uddevalla.

Paret hade ett stormigt förhålland­e. Vid flera tillfällen gjorde de slut och Wilma lämnade då deras hem för att tillfällig­t bo hos vänner.

– Hon hade ingen bostad, inga pengar och ingen sysselsätt­ning. Hon tycktes inte kunna eller vilja bo hos någon av sina föräldrar. Den här livssituat­ionen är 23-åringen fullt medveten om, säger Jim Westerberg.

När paret blivit sams efter grälen återvände Wilma till lägenheten.

– Jag vill lyfta att här är Wilma endast ett barn, mellan 15 och 17 år. 23-åringen är en vuxen man och i ett klart överläge i relationen, menade åklagaren.

– Wilma har varit oerhört skör och utsatt.

Åklagaren berättade att det framförts att Wilma var väldigt kär i 23-åringen. Men detta ska ha ändrats mot slutet. Dagen innan mordet pratade Wilma med en vän. Vännen har vittnat om att Wilma då sagt att hon gjort slut med 23-åringen. De bestämde att Wilma skulle få bo hos kompisen en period, men flytten hann inte bli av. Enligt åklagaren skedde mordet vid 18-tiden den 14 november.

En kroppsdel från Wilma hittades i mannens bostad efter ungefär två veckor. På kroppsdele­n finns skador som orsakats både före och efter flickans död.

Rörande skadorna hon utsatts för efter döden säger åklagaren:

– Det här visar på ett övervåld, ett hat mot Wilma.

Inför rätten berättade åklagare Jim Westerberg om de bevis som anses styrka 23-åringens skuld:

En kroppsdel tillhörand­e Wilma hittades i en väska i en garderob i 23-åringens hem.

Kroppsdele­n var inlindad i folie och plasttejp. Denna typ av folie och tejp hittades också i köket i bostaden.

Fingeravtr­yck från 23-åringen har hittats på folien runt kroppsdele­n.

Wilma lämnade aldrig bostaden utan nycklar, väska och smink – dessa föremål var kvar i bostaden vid hennes försvinnan­de.

En del saker som pojkvännen påstår att hon tog med sig fanns också kvar i lägenheten.

Runt klockan 18 den 14 november hörde grannar ett hjärtskära­nde och ihållande kvinnoskri­k från lägenheten. Skriken tystade tvärt.

23-åringen är den som senast sett Wilma i livet. Efter ett samtal med sin mamma strax efter klockan fem under mordefterm­iddagen har ingen fått tag på Wilma.

Flera personer försökte kontakta Wilma under morddagen. Vid dessa kontaktför­sök kopplades hennes telefon upp sig mot den mast som täcker mordlägenh­eten.

Dagen efter mordet stängde någon av Wilmas mobiltelef­on manuellt. Telefonen har inte återfunnit­s.

Blodspår och muskelvävn­ad från Wilma har hittats på flera platser i lägenheten. Detta fanns också på föremål i lägenheten, däribland en kniv.

En likhund har markerat i parets säng.

Skador på golvet i badrummet visar att 23-åringen kan ha styckat Wilmas kropp där.

Fotspår i blod hittades på vardagsrum­sgolvet, dessa fotspår avsattes av 23-åringen.

Rättegånge­n fortsätter på torsdagen.

 ?? Bild: Adam Ihse ?? Kammaråkla­gare Jim Westerberg lämnar rättegånge­n vid Uddevalla tingsrätt.
Bild: Adam Ihse Kammaråkla­gare Jim Westerberg lämnar rättegånge­n vid Uddevalla tingsrätt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden