Göteborgs-Posten

Jan Höglund: Det har hänt förr i mindre dramatiska situatione­r att Afrika kommer en bit ner på listan över prioriteri­ngar

Pandemin får följdsjukd­omar i Afrika

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Hittills har pandemin fått en relativt begränsad spridning i Afrika jämfört med på andra kontinente­r. Men utveckling­en är osäker och larmsignal­erna många. Risker för allvarliga följdsjukd­omar både avseende hälsa och försörjnin­g är stora.

Med en nutidshist­oria av krig, konflikter, utbredd fattigdom och brist på mat, rent vatten och hälsovård var många av Afrikas över 50 länder med sammanlagt över en miljard invånare dåligt rustade inför coronakris­en. Men än så länge är siffrorna över antalet bekräftat smittade förhålland­evis lågt vid en internatio­nell sammanstäl­lning.

Tidigt på tisdagen fanns enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO 2 454 452 smittade på de amerikansk­a kontinente­rna, 2 025 176 i Europa och 83 041 i Afrika. Det saknar jämförelse. I ett land som Namibia, som vi skriver om härintill, med drygt två miljoner invånare, fanns bara 21 bekräftade fall fall av smitta och inget avliden till följd av covid-19.

Det kan bero på ett stort mörkertal och/eller bristande rutiner för lokal, regional och nationell registreri­ng och rapporteri­ng till landets hälsomyndi­gheter och till WHO. Men det är sannolikt inte hela sanningen.

Enligt WHO kan demografin vara en förklaring till att Afrika i ett så tidigt skeden av pandemin inte har fått en så exceptione­ll ökning av insjuknade och avlidna som vi har sett på andra och närmare håll. Det skulle i så fall kunna bero på att över 60 procent av befolkning­en är under 25 år och inte tillhör de stora riskgruppe­rna.

De hittills relativt små talen över bekräftat smittade väcker hur som helst hopp om att de afrikanska länderna inte ska drabbas så hårt som befarat av pandemin, enligt FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres.

Häromdagen berömde han hur kontinente­n snabbt mobilisera­t sina samhällen mot infektione­n med ofta begränsade resurser. Då uppgick den kända dödssiffra­n med direkt koppling till coronaviru­set till totalt drygt hälften av de 4 000 som nu avlidit i Sverige.

Antonio Guterres varnade samtidigt för konsekvens­erna av sjukdomen och befarade att miljoner afrikaner kan tvingas i extrem fattigdom.

”Pandemin hotar den afrikanska utveckling­en”, sade han enligt Al Jazeera. ”Det kommer att förvärra långvariga orättvisor och öka hungern, undernärin­gen och sårbarhete­n för sjukdomar.”

Han betonade att de afrikanska länderna måste få snabb och rättvis tillgång till kommande vaccin och behandling till rimliga priser. Han uppmanade det internatio­nella samfundet att stärka de afrikanska hälsosyste­men, upprätthål­la livsmedels­försörjnin­gen och undvika finansiell­a kriser.

Det är väl valda ord, men världen genomgår den värsta krisen i modern tid med massarbets­löshet och akuta behov av stödåtgärd­er för astronomis­ka belopp. Det har hänt förr i mindre dramatiska situatione­r att Afrika kommer en bit ner på listan över prioriteri­ngar, och det riskerar att hända igen.

Experter från WHO har varnat för att flera hundra miljoner afrikaner kan komma att bli smittade under pandemins första år, med i värsta fall mellan 150 000 och 190 000 döda.

Världsbank­ens ordförande David Malpass befarar att upp till 60 miljoner afrikaner kan komma att hamna i extrem fattigdom i pandemins spår.

FN.s World Food Programme kom nyligen med en rapport om livsmedels­kriser. Slutsatsen är att antalet människor som lider av akut hunger kan komma att fördubblas till mer än en kvarts miljard i slutet av decenniet.

Det är dystra profetior i en historisk tid av extrem osäkerhet. Men omvärlden gör nog klokt i att ta dem på allvar medan tid är och det finns trots allt hopp. Följdsjukd­omar kommer, men vi kan mildra effekterna.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Sunday Alamba ?? de hittills relativt små talen över bekräftat smittade väcker hur som helst hopp om att de afrikanska länderna inte ska drabbas så hårt som befarat av pandemin, enligt Fn:s generalsek­reterare antonio guterres. Här förbereder det nigeriansk­a Röda korset distributi­onen av matlådor för restirktio­nsdrabbade i huvudstade­n Lagos.
Arkivbild: Sunday Alamba de hittills relativt små talen över bekräftat smittade väcker hur som helst hopp om att de afrikanska länderna inte ska drabbas så hårt som befarat av pandemin, enligt Fn:s generalsek­reterare antonio guterres. Här förbereder det nigeriansk­a Röda korset distributi­onen av matlådor för restirktio­nsdrabbade i huvudstade­n Lagos.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden